Βουλγαρία: Αντιεμβολιαστές διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο

Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Βουλγαρία
Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Βουλγαρία AP

Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο με αίτημά τους την κατάργηση του υποχρεωτικού υγειονομικού πιστοποιητικού που "καταπατά τα δικαιώματά τους και εξαναγκάζει εμμέσως τους πολίτες να εμβολιαστούν".

Αντιεμβολιαστές διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συγκέντρωσης κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, στο κέντρο της Σόφιας.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε στο Facebook από το μικρότερο κόμμα του Κοινοβουλίου, το Vazrazhdane (Αναγέννηση), μετά την ψήφιση από το νομοθετικό σώμα κανόνων που απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, θετικό τεστ αντισωμάτων ή αρνητικό τεστ Covid-19 για την είσοδο στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Το κτίριο της Βουλής είχε αποκλειστεί από αστυνομία και τη χωροφυλακή. Λίγο μετά το μεσημέρι, η ένταση κλιμακώθηκε καθώς οι διαδηλωτές παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο.

Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Βουλγαρία
Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Βουλγαρία AP

Η κεντρική είσοδος του κτιρίου της Βουλής αποκλείστηκε από μέσα με αναποδογυρισμένα τραπέζια. Οι βουλευτές της Αναγέννησης, που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, επέμειναν να επιτραπεί στους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κτίριο ή να βγουν οι ίδιοι οι βουλευτές από την κύρια είσοδο και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "Θέλω μια κανονική ζωή", "Δεν είμαι αντιεμβολιαστής". Υπήρχαν επίσης πλακάτ που έγραφαν "Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας!", που αναφέρονταν στα υποχρεωτικά τεστ Covid-19 για τους μαθητές στο σχολείο δύο φορές την εβδομάδα. Στη συγκέντρωση ακουγόταν δυνατή μουσική.

Ο επικεφαλής για τον τομέα της Σόφιας του κόμματος Αναγέννηση, Αλεξάντερ Αρανγκέλοφ, δήλωσε στο BTA ότι αναμένονταν περίπου 40 λεωφορεία με υποστηρικτές του κόμματος από όλη τη Βουλγαρία.

Η διαδήλωση απέκλεισε την κυκλοφορία σε πολλές κεντρικές λεωφόρους στη Σόφια.

Τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Ο αρχηγός του κόμματος Αναγέννηση, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, αναμενόταν να είναι το κύριο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αλλά τέθηκε σε καραντίνα την προηγουμένη, ως πρόσωπο επαφής, αφότου ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Νίκολα Μίντσεφ, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό τη Δευτέρα. Ο Κοσταντίνοφ και ο Μίντσεφ ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια (CCNS) τη Δευτέρα μαζί με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο, υπουργούς της κυβέρνησης, αρχηγούς κομμάτων και επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κοσταντίνοφ απευθύνθηκε στους διαδηλωτές με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Στο μήνυμά του, προέτρεψε να υπάρξει διάλογος μεταξύ των διαδηλωτών και των βουλευτών.

"Δεν εγκρίνω τα πράσινα πιστοποιητικά. Δεν εγκρίνω να μην επιτρέπεται στα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα. Δεν βλέπω ποια είναι η λογική αυτών των πραγμάτων", είπε ο 39χρονος μηχανικός Ασπαρούχ Μίτοφ στο πρακτορείο Reuters.

Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Βουλγαρία
Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Βουλγαρία AP


Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών αποχώρησε από το πλήθος, πήγε στο υπουργείο Υγείας και συναντήθηκε με την υπουργό Υγείας Ασένα Σερμπέζοβα. Η υπουργός τους είπε, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου της, ότι η ίδια είναι κατά της εντολής εμβολιασμού και επίσης ότι επέμεινε να ονομαστεί το πράσινο πάσο "πιστοποιητικό εμβολιασμού" επειδή προσφέρει στους πολίτες περισσότερες επιλογές και όχι απλώς τον εμβολιασμό. Απαντώντας σε ερώτηση διαδηλωτή, η υπουργός είπε: "Δεν εξαρτόμαστε από πολιτικά ή φαρμακευτικά λόμπι ή ξένες κυβερνήσεις".

Δεν καταργείται το υγειονομικό πάσο τονίζει ο πρωθυπουργός

Οι Βούλγαροι πρέπει να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς και να επιδεικνύουν ένα υγειονομικό πιστοποιητικό (το λαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, αναρρώσει ή έχουν αρνητικό τεστ) για να μπουν σε εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα και γυμναστήρια.

Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Βουλγαρία
Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Βουλγαρία AP


Σε σχόλιό του στο δίκτυο bTV, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα και δεσμεύτηκε να δώσει ώθηση στον εμβολιασμό, είπε ότι σέβεται το δικαίωμα στη διαδήλωση, έχοντας ο ίδιος πάρει μέρος σε πολλές διαδηλώσεις. Η διαδήλωση ωστόσο, θα πρέπει να καταλήξει σε εποικοδομητικά μέτρα και αυτά πρέπει να συζητηθούν σε διάλογο, πρόσθεσε.

"Διάλογος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν προταθούν εναλλακτικά μέτρα και ιδέες που είναι εποικοδομητικά και εφικτά και που διασφαλίζουν ότι η υγεία των Βουλγάρων προστατεύεται και το σύστημα υγείας δεν υφίσταται υπερβολική πίεση", είπε ο Πέτκοφ, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε καραντίνα μετά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. Είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους διαδηλωτές όταν λήξει η καραντίνα του.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το υγειονομικό πάσο δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Βουλγαρίας (DB) Ιβάιλο Μιρσέβ σχολίασε στους δημοσιογράφους από τους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ότι "αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει μπροστά από το κτίριο του βουλγαρικού Κοινοβουλίου". Σημείωσε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαξιωτική και οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να είναι ειρηνικές.

Οι βουλευτές του κόμματος Υπάρχει Τέτοιος Λαός (TSP) Αντρέι Τσορμπάνοφ και Στάνισλαβ Μπαλαμπάνοφ είπαν ότι το κόμμα τους είναι κατά του πράσινου πιστοποιητικού και το θεωρεί αναποτελεσματικό, αλλά δεν διαμαρτύρεται επειδή είναι πιστός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ισκρεν Μίτεφ του κόμματος Συνεχίζουμε την Αλλαγή (CC) σημείωσε ότι το CC υποστηρίζει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, η υγεία των πολιτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού, Βουλγαρία, Κορονοϊός, ΠΑΝΔΗΜΙΑ
SHARE:

24Media Network