Βραζιλία: "Αντιδημοκρατικές οι ενέργειες Μπολσονάρο" δηλώνει το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο AP

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας κατακεραύνωσε τον πρόεδρο Μπολσονάρο, μετά την ενθάρρυνση του τελευταίου στον λαό να μην υπακούσει τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Λουίζ Φουξ χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική πράξη» να ενθαρρύνει κανείς τον λαό να μην υπακούσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κατακεραυνώνοντας τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο, μία ημέρα αφότου ο τελευταίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο δικαστικό σύστημα.

«Το να χλευάζεις την τιμή των δικαστών, να υποκινείς τον λαό να διαδίδει κηρύγματα μίσους εναντίον του θεσμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να καλείς να μην σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, είναι αντιδημοκρατικές πρακτικές», είπε ο Φουξ.

ADVERTISING

«Όλοι ξέρουν ότι εκείνος που προωθεί (τέτοια) κηρύγματα (…) δεν σπέρνει τη δημοκρατία αλλά μια πολιτική χάους», συνέχισε, αναφερόμενος στον Βραζιλιάνο πρόεδρο.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα δεχτεί ποτέ απειλές για την ανεξαρτησία του, ούτε εκφοβισμό», πρόσθεσε.

Ο Μπολσονάρο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα δεχτεί τις αποφάσεις ενός από τους έντεκα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Αλεξάντρ ντε Μοράς, ο οποίος διεξάγει έρευνα σε βάρος του για διασπορά ψευδών πληροφοριών. «Μια τέτοια περιφρόνηση στις δικαστικές αποφάσεις με πρωτοβουλία ενός εκ των ηγετών των εξουσιών (…) δεν συνιστά μόνο προσβολή για τη δημοκρατία αλλά και αδίκημα του οποίου θα έπρεπε να επιληφθεί το Κογκρέσο», απείλησε ο Φουξ.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Αρτούρ Λίρα είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για «ριζοσπαστισμό» στη χώρα, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της ανεργίας. Ο Λίρα, που είναι σύμμαχος του Μπολσονάρο, πρόσθεσε επίσης ότι η συζήτηση περί χάρτινων ψηφοδελτίων, όπως ζητά ο πρόεδρος, θεωρείται λήξασα. Τον περασμένο μήνα η Κάτω Βουλή απέρριψε το αίτημα του ακροδεξιού προέδρου να εκδίδονται χάρτινες αποδείξεις για όσους ψηφίζουν, ώστε να αποφευχθεί τυχόν νοθεία στις εκλογές. Οι βουλευτές θεώρησαν όμως αχρείαστη την αλλαγή στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Χωρίς την αλλαγή αυτήν, ο Μπολσονάρο απειλεί ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
SHARE:

24Media Network