Βραζιλία: Ο Λούλα απέπεμψε τον αρχηγό του στρατού

Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva AP

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας απέπεμψε τον αρχηγό του στρατού, δύο εβδομάδες μετά την εισβολή Μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια, καθώς είχε εκφράσει τις υποψίες του για "ανθρώπους εντός του στρατού που βοήθησαν στις ταραχές".

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, απέπεμψε τον αρχηγό του στρατού, Χούλιο Σέζαρ ντε Αρούντα, δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις σε κέντρα εξουσίας στη Μπραζίλια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τη θέση του ανέλαβε ο στρατηγός Τόμας Μιγκέλ Ριμπέιρο Πάιβα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Νοτιοανατολικής Στρατιωτικής Διοίκησης.

ADVERTISING

Όπως αναφέρει το AP, τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια, ο στρατός έχει στοχοποιηθεί από τον Λούλα, ο οποίος δήλωσε πολλές φορές δημοσίως ότι "σίγουρα υπήρχαν άνθρωποι εντός του στρατού που επέτρεψαν να γίνουν οι ταραχές".

Ο Τομάς Ριμπέιρο Πάιβα δήλωσε σε δημόσια ομιλία την Τετάρτη (16/1) ότι ο στρατός θα συνεχίσει "να εγγυάται τη δημοκρατία". "Είναι η κυβέρνηση του λαού, της εναλλαγής στην εξουσία. Είναι η ψήφος. Και όταν ψηφίζουμε, οφείλουμε να σεβόμαστε τα αποτελέσματα της κάλπης", δήλωσε, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1.

Ο Χούλιο Σέζαρ ντε Αρούντα είχε αναλάβει το αξίωμα προσωρινά από τις 30 Δεκεμβρίου, 2 ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου και στις αρχές Ιανουαρίου, η νέα κυβέρνηση Λούλα επικύρωσε τη θητεία του στη θέση αυτή.

Ο στρατηγός Αρούντα συμμετείχε την Παρασκευή (19/1) στην πρώτη συνάντηση του Λούλα με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, στο τέλος της οποίας κανείς δεν έκανε καμία δήλωση.

Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων "δέχονται" να επιβληθούν κυρώσεις κατά των μελών των ενόπλων δυνάμεων που εμπλέκονται στις ταραχές, είχε δηλώσει ωστόσο, στο τέλος αυτής της συνάντησης ο υπουργός Άμυνας, Χοσέ Μούτσιο, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεν είχαν κάνει άμεση αναφορά στις ταραχές. Ο υπουργός είχε επίσης υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε "άμεση εμπλοκή" του στρατού στις ταραχές στη Μπραζίλια.

Η σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες προκλήσεις του Λούλα, σύμφωνα με τους αναλυτές που επισημαίνουν τη σημαντική παρουσία των στρατιωτικών στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο αριστερός ηγέτης άρχισε "βαθιά αναθεώρηση" του στρατιωτικού μηχανισμού, ο οποίος υπηρετεί την εκτελεστική εξουσία, αφότου εξέφρασε δυσπιστία προς ορισμένα μέλη υπεύθυνα για την ασφάλειά του.

Συνολικά, 53 μέλη του μηχανισμού αποπέμφθηκαν αυτή την εβδομάδα, 13 από τους οποίους ήταν μέλη του Γραφείου Θεσμικής Ασφάλειας (GSI), ενός κυβερνητικού φορέα υπεύθυνου να βοηθά τον αρχηγό του κράτους στην εθνική ασφάλεια και άμυνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
SHARE:

24Media Network