Βρετανία: Επικαλείται την υγειονομική κρίση για να δικαιολογήσει τη μείωση της διεθνούς βοήθειάς της

Βρετανία: Επικαλείται την υγειονομική κρίση για να δικαιολογήσει τη μείωση της διεθνούς βοήθειάς της
Ο Ντομινίκ Ράαμπ 2021 Matt Dunham/AP

Για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας "σε διάστημα 300 ετών" έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντ. Ράαμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ δικαιολόγησε την Κυριακή (02/05) τη μείωση της διεθνούς βοήθειας της Βρετανίας με τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να μειώσει το 2021 τη βοήθεια για την ανάπτυξη από το 0,7% στο 0,5% του εθνικού πλούτου της χώρας. Τη μειώνει από τις περίπου 15 δισεκατομμύρια λίρες πριν από την κρίση στις 10 δισεκατομμύρια λίρες.

«Ήταν μια απόφαση πολύ δύσκολη το να μειώσουμε και να βρούμε πηγές εξοικονόμησης χρημάτων στον προϋπολογισμό βοήθειας», δήλωσε στο Sky News ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας «σε διάστημα 300 ετών».

Ορισμένοι δεν συνειδητοποιούν το «μέγεθος των ζημιών της πανδημίας στα δημοσιονομικά», συμπλήρωσε.

Παρά τις περικοπές, η Βρετανία είναι ο πρώτος συνεισφέρων στη Διεθνή Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi) και ο τρίτος από τις χώρες της G7.

Διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλες ενώσεις επέκριναν τη μείωση της βρετανικής βοήθειας και προειδοποίησαν για το μέγεθος των συνεπειών της.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό προειδοποίησε ότι η βοήθεια που το Λονδίνο αποσύρει θα επέτρεπε να αποφευχθούν περίπου 250.000 θάνατοι μητέρων και παιδιών, 14,6 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και 4,3 εκατομμύρια επικίνδυνες αμβλώσεις.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών του κόμματος των Εργατικών Λίζα Νάντι κατήγγειλε μια «κοντόφθαλμη» προσέγγιση. Κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδεις» περικοπές, εκτιμά ότι θα αποδυναμώσουν την «ηθική ισχύ» της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα