Βρετανία: "Όχι" των βουλευτών σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων AP

Δεν πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν με νόμο, το επόμενο σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Νέο "χαστούκι" για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς την Δευτέρα η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση που είχε καταθέσει για την διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειαζόταν τα 2/3 του βουλευτικού σώματος, δηλαδή έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ 434 βουλευτές. Υπέρ όμως της πρότασής του ψήφισαν μόνο 299.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Τζόνσον δήλωσε ότι πρόκειται να νομοθετήσει για το θέμα, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία και έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει τον στόχο του.

Αποδοχή της παράτασης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την Κυριακή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποδέχεται επίσημα μια αναβολή του Brexit, ζητώντας, ωστόσο, από το μπλοκ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

"Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση" λέει ο Τζόνσον σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας" υπογραμμίζει ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία αποδέχεται την παράταση στο Brexit
Η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία αποδέχεται την παράταση στο Brexit

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε την ΕΕ ότι αποδέχεται την αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΕ ξεκινά μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει τη νέα ημερομηνία για το διαξύγιο.

"Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τώρα ότι η Βρετανία συμφωνεί για την αναβολή του Brexit σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ" είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Τουσκ Πρέμπεν Άμαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία, Brexit, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόρις Τζόνσον
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Brexit: Οι 27 χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε νέα τρίμηνη αναβολή

Βρετανία: Προβάδισμα 16% των Συντηρητικών του Τζόνσον έναντι των Εργατικών

SHARE: