X-37B: Ερασιτέχνης φωτογράφισε το μυστηριώδες διαστημικό αεροπλάνο των ΗΠΑ

X-37B: Ερασιτέχνης φωτογράφισε το μυστηριώδες διαστημικό αεροπλάνο των ΗΠΑ
Το X-37B Military Space Plane των ΗΠΑ AP

Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά σε τροχιά το μυστικό ρομποτικό διαστημικό αεροπλάνο των ΗΠΑ X-37B - Ποια είναι η αποστολή του και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτή.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έστειλε στο διάστημα το Boeing X-37B χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ο ερασιτέχνης “αστροφωτογράφος” και δημοσιογράφος Ralf Vandebergh από την Ολλανδία, φωτογράφισε το μυστηριώδες ρομποτικό διαστημικό αεροπλάνο.

Όπως έγραψε ο ίδιος στα social media, η πρώτη φορά που κατάφερε να εντοπίσει το διαστημικό αεροσκάφος ήταν τον Μάιο και στα μέσα Ιουνίου, προσπάθησε να το απαθανατήσει.

Τελικά, “έπιασε” το πολυπόθητο καρέ στις αρχές Ιουλίου.

Το X-37B που είναι επίσης γνωστό ως X-37 Orbital Test Vehicle (OTV), μοιάζει όπως θα δείτε παρακάτω με μια μικρή “διαστημική σαΐτα” και κινείται στα 320 χιλιόμετρα, πιο χαμηλά από τον International Space Station.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του X-37B πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010, ωστόσο το μυστηριώδες αεροσκάφος για το οποίο ξέρουμε ελάχιστα, περιστρέφεται γύρω από τη Γη πάνω από είκοσι μήνες.

Το απόρρητο ρομποτικό αεροδιαστημοπλάνο άρχισε να αναπτύσσεται από το 1999.

Η πρώτη αποστολή X-37B έγινε στις 22 Απριλίου του 2010 μετά από προηγούμενες βελτιώσεις μοντέλων. Την ίδια χρόνια άρχισε και η κατασκευή του δεύτερου X-37B που έκανε την παρθενική του πτήση στις 5 Μαρτίου του 2011.

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πέντε αποστολές με τα δύο X-37B.

Από το 2013 το εν λόγω αεροσκάφος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ως το μικρότερο ρομποτικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αεροπορίας των ΗΠΑ, το πρόγραμμα, που τελεί υπό την επίβλεψη του Air Force Rapid Capabilities Office, έχει σκοπό την πραγματοποίηση δοκιμών “μείωσης ρίσκου” και πειραμάτων πάνω σε τεχνολογίες που προορίζονται για χρήση σε επαναχρησιμοποιούμενα διαστημικά σκάφη.

Παρόλα αυτά, γύρω από τα αποτελέσματα και το περιεχόμενο των αποστολών, έχει τηρηθεί άκρα μυστικότητα. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν πως στο μέλλον, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για καταστροφή εχθρικών δορυφόρων.

Σύμφωνα με το space.com, το πιο πιθανό είναι στις αποστολές αυτές να δοκιμάζονται αισθητήρες και ειδικός εξοπλισμός για το National Reconnaissance Office, που διαχειρίζεται τον στόλο κατασκοπευτικών δορυφόρων των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα