Ξανά στο στόχαστρο της Τουρκίας η Ελλάδα – “Δεν θα μας απειλείτε μέσω τρίτων χωρών”

Ξανά στο στόχαστρο της Τουρκίας η Ελλάδα – “Δεν θα μας απειλείτε μέσω τρίτων χωρών”
Ο Ομέρ Τσελίκ AP

Νέα βέλη σε βάρος της χώρας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή τη φορά από τον Ομέρ Τσελίκ που μίλησε και για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. "Δεν έχετε καμία σχέση με την Αγιά Σοφιά".

Σταθερά στο στόχαστρο της Τουρκίας βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Ελλάδα, με καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις και όλο και πιο σκληρή ρητορική σε βάρος της χώρας μας αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά τις χθεσινές προκλήσεις και απειλές του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, σειρά σήμερα πήρε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, Ομέρ Τσελίκ.

Κατά την ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβολίου, ο Τσελίκ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό για τη στάση που ακολούθησε μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

“Ήρθε εδώ ο Μητσοτάκης και μίλησε με τον πρόεδρό μας, λέγοντας ότι μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Στη συνέχεια πήγε στο Κογκρέσο και παραπονέθηκε ζητώντας να μη δώσουν στην Τουρκία F-16. Υπήρξε και μεγάλη αντίδραση από τον ελληνικό Τύπο. Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε και μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημά μας. Αλλά δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών με κάθε ευκαιρία που βρίσκετε. Δεν θα έχει αποτέλεσμα”.

Παράλληλα, ο Τσελίκ έθεσε ξανά το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ αναφέρθηκε και στην Αγιά Σοφιά με αφορμή τη δήλωση του Νίκου Δένδια, λέγοντας: “Η Αγιά Σοφιά δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Πρέπει να ξεφύγουν από αυτό το ψυχολογικό τραύμα, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας Την προστατεύουμε ως εθνική και παγκόσμια κληρονομιά”.

Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων τα τελευταία 24ωρα

Υπενθυμίζεται πως, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σε μία κακόγουστη φιέστα που στήθηκε στο παλιό αεροδρόμιο για την μαύρη 569η επέτειο από την Άλωση της Πόλης, πραγματοποιώντας μία παραληρηματική ομιλία.

Μπροστά σε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμο, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Andolu, έχοντας πίσω του ανθρώπους που φορούσαν στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου, ο Ερντογάν έκανε επίκληση στον “Μωάμεθ τον Πορθητή”, αναφέρθηκε στο όραμα της… μεγάλης Τουρκίας του 2053 και τον στόχο να “βάλουμε στα ράφια της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς”.

Αφού είπε πως “ο Μωάμεθ ο Πορθητής έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των Μουσουλμάνων επτά αιώνων κατακτώντας την Κωνσταντινούπολη”, πρόσθεσε πως “όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα, χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, θα καταφέρουμε κι εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς που στήνουν δολοπλοκίες εναντίον μας”.

Παράλληλα, είπε πως: “Μετέτρεψε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε παγκόσμιο κράτος“, τονίζοντας πως “η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να θεωρηθεί ως σύμβολο της σφραγίδας του πολιτισμού σε αυτή την τεράστια γεωγραφία”.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φώναξε πως: “Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο”, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι “λέμε στοπ στην Κριμαία”.

Ερντογάν: “Ακατάλληλος συνομιλητής ο Μητσοτάκης”

Νωρίτερα, με αφορμή την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό “ακατάλληλο συνομιλητή”: “Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, “Ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας”, θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς” ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

“Υπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό” είπε καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν βάζει στο “παζάρι” του ΝΑΤΟ την Κύπρο

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Express.

Κατά το δημοσίευμα, πηγή προσκείμενη στον “πρόεδρο” του ψευδοκράτους Τατάρ επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τού ζήτησε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους.

Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει η Express, η πηγή είπε: “γνωρίζω οτι εγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω πως ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε επίτευξη προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία”.

Ο Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες να επανενωθούν οι δύο πλευρές της Κύπρου, είναι πλέον μάταιες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα