Ερντογάν vs Χούντα: Ποιος το έκανε καλύτερα;

Ερντογάν vs Χούντα: Ποιος το έκανε καλύτερα;
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο Nation's Garden του Ataturk Airport για τη 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης Anadolu Agency via AFP

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και μας θύμισαν για ακόμη μια φορά το προς τα πού οδεύει το καθεστώς Ερντογάν.

Την ώρα που η οικονομία της Τουρκίας επιδεινώνεται με βήμα ταχύ, η κυβέρνηση Ερντογάν επενδύει στην επιθετική ρητορική με στόχο της, το εξωτερικό. Από τη μια προσπαθεί να κάνει επίδειξη δύναμης προσπαθώντας να δείξει πως αποτελεί διπλωματικά έναν “δυνατό παίκτη” σε διεθνές επίπεδο, ασκώντας επιρροή στις πολιτικές του ΝΑΤΟ, από την άλλη θέλει να παίξει τον ρόλο του “ειρηνοποιού” ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, και παράλληλα μεθοδεύει πιέσεις προς Αιγαίο μεριά με τα ελληνοτουρκικά να είναι φυσικά στο επίκεντρο. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδυναμώνεται εσωτερικά, με τη χώρα να είναι επισήμως σε προεκλογική περίοδο.

Οι τουρκικές γενικές εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Ιουνίου, σε ένα χρόνο δηλαδή από τώρα, ενώ ταυτόχρονα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές για την εκλογή 600 βουλευτών στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Η Τουρκία πέρασε από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε ένα προεδρικό, μετά το δημοψήφισμα του 2017, με τον Ερντογάν να εκμεταλλεύεται υπέρ του το πραξικόπημα που προηγήθηκε και να ισχυροποιεί τη θέση του.

Ωστόσο, το κόμμα του Ερντογάν, έχασε το 2018 την απόλυτη πλειοψηφία του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να αναγκαστεί σε συνεργασία με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στους οποίους εντάσσονται και οι Γκρίζοι Λύκοι. Οι αξιώσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές έμειναν πίσω, καθώς ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια. Αυτή τη στιγμή η χώρα του άλλωστε δε βρίσκεται σε καθόλου προνομιακά επίπεδο, σε ο,τι αφορά την εντός κατάσταση, με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την ακρίβεια να χτυπά τους πολίτες. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, ο Ερντογάν δείχνει να αποδυναμώνεται περισσότερο, μήνα το μήνα. Η οικονομία της Τουρκίας είναι άμεσα εξαρτημένη από τη Ρωσία, κάτι που καταδεικνύει πως η ύφεση θα κρατήσει για καιρό. Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις από τα κατευθυνόμενα media της χώρας, δείχνουν πως ο Ερντογάν δεν θα φτάσει εύκολα σε μεγάλα ποσοστά.

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση το ποσοστό ψήφων του AKP μειώθηκε στο 23,9%, μόλις 2 μονάδες διαφορά από το CHP, που βρίσκεται στο 21,5%. Ακόμη, το 59% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση της Metropoll, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Τουρκία, απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι ο Ερντογάν μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ το 39% θεωρούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση. Οι επικριτές του Τούρκου προέδρου αποδίδουν την ακρίβεια στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Τελευταία δε, η διαφθορά “χτυπά” τη πόρτα και του Σουλτάνου, με τον ίδιο να φέρεται να έλαβε ως δώρο ένα πετρελαιοφόρο αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τέσσερις από τους υπουργούς του ενεπλάκησαν σε έρευνα για διαφθορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόσφατη είναι και η υπόθεση του σκανδάλου δισεκατομμυρίων δολαρίων με λαθρεμπόριο χρυσού και παράνομη διακίνηση πετρελαίου από την Τουρκία προς το Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, στο οποίο έχει εμπλακεί τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Οι παραπάνω πιέσεις έχουν φυσικά ως αποτέλεσμα το να προσπαθεί ο Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα. Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, έρχονται ως επωδός. Μετά τις απειλές που εξαπέλυσε νωρίτερα λέγοντας ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί σε όσους μας βλέπουν σαν εχθρούς” και χαρακτηρίζοντας “ακατάλληλο συνομιλητή” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σε μία κακόγουστη φιέστα που στήθηκε στο παλιό αεροδρόμιο για την μαύρη 569η επέτειο από την Άλωση της Πόλης, πραγματοποιώντας μία παραληρηματική ομιλία.

Ο Ερντογάν έκανε επίκληση στον “Μωάμεθ τον Πορθητή”, αναφέρθηκε στο όραμα της… μεγάλης Τουρκίας του 2053 και τον στόχο να “βάλουμε στα ράφια της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς”, έχοντας πίσω του ανθρώπους που φορούσαν στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο Nation's Garden του Ataturk Airport για τη 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης Anadolu Agency via AFP

 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο Nation's Garden του Ataturk Airport για τη 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης Anadolu Agency via AFP

Αφού είπε πως “ο Μωάμεθ ο Πορθητής έκανε πραγματικότητα τα όνειρα των Μουσουλμάνων επτά αιώνων κατακτώντας την Κωνσταντινούπολη”, πρόσθεσε πως “όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα, χτίζοντας το όραμα μας για το 2053, θα καταφέρουμε κι εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σύγχρονους Βυζαντινούς που στήνουν δολοπλοκίες εναντίον μας”.

Παράλληλα, είπε πως: “Μετέτρεψε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε παγκόσμιο κράτος”, τονίζοντας πως “η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να θεωρηθεί ως σύμβολο της σφραγίδας του πολιτισμού σε αυτή την τεράστια γεωγραφία”.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φώναξε πως: “Λέμε στοπ στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο”, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι “λέμε στοπ στην Κριμαία”.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο Nation's Garden του Ataturk Airport για τη 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης Anadolu Agency via AFP

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο Nation's Garden του Ataturk Airport για τη 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης Anadolu Agency via AFP

 

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, διοργάνωσε παράλληλα, σόου με φώτα στην Αγία Σοφία, το οποίο περιελάμβανε και σκηνές όπως αυτή του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή πάνω στο άλογο.

Η κακογουστιά και η κιτς αισθητικής της όλης φιέστας, μας έφερε στο νου αλλοτινές εικόνες από τη δική μας χώρα, τότε που η Χούντα επένδυε σε εθνικιστικό ντελίριο για να δημιουργήσει “θετικές” για εκείνη εντυπώσεις. Πολλοί διεθνείς αναλυτές εκτιμούν δε, πως ο Ερντογάν θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη πολιτική του εντός και εκτός χώρας, φτάνοντας στα όρια μιας κανονικής δικτατορίας, ενώ ένα “θερμό επεισόδιο” στα σύνορα της χώρας, δε φαντάζει αδύνατο σενάριο (με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την ετοιμότητα της χώρας μας και των διεθνών συμμαχιών της).

Παρακάτω τα πλάνα από τις κιτς εκδηλώσεις της Χούντας για την “Πολεμική Αρετή των Ελλήνων” στο Καλλιμάρμαρο. Ο περίφημες Εορτές Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων γίνονταν στο Καλλιμάρμαρο ή στο Καυτανζόγλειο, περιελάμβαναν λόγους των απριλιανών, παρελάσεις και φαντασμαγορίες και γενικά ήταν φιέστες υποτιθέμενης στρατιωτικής υπεροχής, ως προκάλυμμα πολιτικής και οικονομικής ένδειας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο αρθρογράφος της Märkische Oderzeitung υποστηρίζει ότι η Τουρκία αποδεικνύεται και πάλι πηγή διχόνοιας στο ΝΑΤΟ.

“Η απομάκρυνση από τα στάνταρντ του κράτους δικαίου είναι εξίσου ανησυχητική με τις παραβιάσεις δυτικοευρωπαικής εθιμοτυπικής διπλωματίας για την επίτευξη των δικών της στόχων, όπως συμβαίνει τώρα με τον αποκλεισμό της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το  ΝΑΤΟ” σημειώνει η εφημερίδα. “Θα ήταν λοιπόν λύση η αποβολή της από το ΝΑΤΟ; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παρακολουθούμε (στενά) την Τουρκία. Το να την διώξουμε, κάτι τεχνικά σχεδόν αδύνατο, θα ήταν τεράστιο λάθος. Η συμμαχία θα αφαιρούσε την επιρροή της στην Άγκυρα. Και η στρατιωτική ισχύς της με τους 355.000 στρατιώτες την καθιστά σημαντικό πυλώνα του ΝΑΤΟ, εκτός από τη στρατηγικής σημασίας θέση της χώρας. Επιπλέον, η ανοχή μαύρων προβάτων στο ΝΑΤΟ αποτελεί κατά κάποιο τρόπο παράδοση. Η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της συμμαχίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας”.

Η εφημερίδα Ludwigsburger Kreiszeitungυποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια προκειμένου οι δύο χώρες γίνουν δεκτές στη συμμαχία. “Όχι μόνο λόγω της απειλής προκλήσεων από τη Ρωσία, αλλά κυρίως με τη μορφή παραχωρήσεων προς την Τουρκία. Η αμυντική συμμαχία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την προσέγγιση με την Τουρκία σε σχέση με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη, και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι δεν έλαβαν αποφασιστικά μέτρα κατά των ακτιβιστών του PKK. Επικρίνει επίσης το γεγονός ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν το YPG στη Συρία ως εταίρο στον αγώνα του ISIS. Όσον αφορά στην επιθυμία για νέα μαχητικά αεροσκάφη, η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Και ο Ερντογάν γνωρίζει ότι τυχόν αποτυχία της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς βορρά θα ήταν για εκείνη μια καταστροφή που δεν μπορεί και δεν θέλει να αντέξει οικονομικά”.

Τέλος, “κερασάκι” στη τούρτα ήταν η πρόσφατη αμφιλεγόμενη απόφασή του Ερντογάν, που αποτέλεσε ένα επιπλέον δείγμα αυταρχισμού, να απελάσει δέκα πρέσβεις δυτικών χωρών από την Άγκυρα, επειδή οι χώρες τους υποστήριζαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά, που παραμένει φυλακισμένος, παρά την απαλλακτική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου για την κατηγορία της “απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης”, και παρά το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα