Υπόθεση Ναβάλνι: Ζητούνται απαντήσεις από την Μόσχα

Υπόθεση Ναβάλνι: Ζητούνται απαντήσεις από την Μόσχα
Αλεξέι Ναβάλνι AP

"Η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο", δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Τα βέλη τους στη Ρωσία στρέφουν Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ανακοίνωση από την γερμανική κυβέρνηση ότι ο Σεργκέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε από τον νευροτοξικό παράγοντα, Νόβιτσοκ.

Πρώτη η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν, κάνοντας λόγο για απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι.

Την καταδίκη της ΕΕ για την δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και τόνισε ότι “η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το διεθνές δικαίο”

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Aλεξέι Ναβάλνι” και προσέθεσε ότι “η τοξικολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο εργαστήριο των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει ότι ο κ. Nαβάλνι δηλητηριάστηκε από στρατιωτικού τύπου χημική ουσία της ομάδας «Νόβιτσοκ», που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα από τη Ρωσία”.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ύπατος Εκπρόσωπος, σημείωσε ότι “είναι σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να διερευνήσει διεξοδικά και με διαφάνεια την απόπειρα δολοφονίας του κ. Nαβάλνι.

Οι υπεύθυνοι να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη

“Η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι δεν πρέπει να μείνει χωρίς να λυθεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του νοσοκομείου Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο για τη θεραπεία του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συζητά τις επιπτώσεις του”.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Twitter πως ενημερώθηκε από την Καγκελάριο Μέρκελ ότι ο Ναβάλνι δέχθηκε επίθεση με Νόβιτσοκ στη χώρα του, κάνοντας λόγο για μια “απεχθή και δειλή πράξη – για άλλη μια φορά”, ενώ τόνισε πως “οι δράστες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη”.

Η δηλητηρίαση Ναβάλνι επιβαρύνει τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ

“Μετά την αποδεδειγμένη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι με έναν νευροτοξικό παράγοντα, υπάρχει ένα τεράστιο πρόσθετο βάρος στις σχέσεις με τη Ρωσία. Η ευρωπαϊκή και δυτική κοινότητα αξιών πρέπει να αντιδράσουν σε αυτό με ενιαίο και αποφασιστικό τρόπο”, υποστήριξε ο επικεφαλής της ομάδας του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) της Βαυαρίας, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ενώ συμπλήρωσε ότι “η αποδεδειγμένη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να καταστήσει σαφές στον καθένα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι στη Ρωσία διατρέχουν κίνδυνο με κάθε τρόπο. Είναι πολύ απίθανο να αποτελούν συμπτώσεις οι δολοφονίες, οι δηλητηριάσεις και οι απειλές κατά αντιπολιτευόμενων Ρώσων και δημοσιογράφων. Πρόκειται για συστηματικές ενέργειες. Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να συζητηθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ρωσική ηγεσία οφείλει μια γρήγορη, αξιόπιστη και άμεση έρευνα”, τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τη Ρωσία εξηγήσεις για το τι συνέβη στον Αλεξέι Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να εργαστεί για να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης.

“Είναι εξωφρενικό ότι χρησιμοποιήθηκε χημικό όπλο”, δήλωσε ο Τζόνσον με tweet του. “Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει τώρα να εξηγήσει τι συνέβη στον κ. Ναβάλνι – θα συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη”.

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τη δηλητηρίαση με τη χρήση Νόβιτσοκ

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και καλεί τη Ρωσία να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα.

“Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι έπεσε θύμα μιας επίθεσης με έναν νευροτοξικό παράγοντα τύπου νόβιτσοκ. Είναι σοκαριστικό, και το καταδικάζω απερίφραστα”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος είναι “ιδιαίτερα ανήσυχος” για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του Αλεξέι Ναβάλνι.

“Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απολύτως μια καταδικαστέα πράξη”, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

“Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στο παρελθόν”, τόνισε, υποστηρίζοντας τι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της “για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι στη Ρωσία”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα