Zero covid τέλος στην Κίνα, συναγερμός στην Ευρώπη – Νέα έκτακτα μέτρα

Zero covid τέλος στην Κίνα, συναγερμός στην Ευρώπη – Νέα έκτακτα μέτρα
AP Photo/Andy Wong

Η έξαρση Covid στην Κίνα και τα ταξίδια των πολιτών έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Γηραιάς ηπείρου που ετοιμάζει μέτρα για τους τουρίστες. Έκτακτη συνεδρίαση στην Κομισιόν, υποχρεωτικό το τεστ στην Ιταλία.

Όσο οι Κινέζοι ετοιμάζουν… βαλίτσες για Ευρώπη, τόσο η ανησυχία της Γηραιάς ηπείρου αυξάνεται, βλέποντας το νέο κύμα κορονοϊού να επελαύνει στην ασιατική χώρα, αλλά και το κύμα των ταξιδιωτών να καταφτάνει σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται πως οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη ότι η χώρα θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα, γεγονός που ενθάρρυνε πολλούς Κινέζους, που είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για τόσο καιρό, να μπουν σε πλατφόρμες ταξιδιών.

Μπορεί οι Κινέζοι να υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την είδηση, σπεύδοντας να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια για το εξωτερικό ύστερα από τρία χρόνια απομόνωσης λόγω της Covid, στην Ευρώπη ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός λόγω της έξαρσης της νόσου και των ενδεχόμενων ανεξέλεγκτων εισαγόμενων κρουσμάτων στην ήπειρο με την έλευση τουριστών από την Κίνα.

Υποχρεωτικό τεστ στην Ιταλία, ακολουθεί και η Γαλλία – Έκτακτη συνεδρίαση στην Κομισιόν σήμερα

Μετά το ξαφνικό τέλος, λοιπόν, της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Ήδη, το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας διέταξε την υποχρέωση προς όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα. Την είδηση έδωσε ο υπουργός Υγείας, ενώ η απόφαση ελήφθη μετά τα ανησυχητικά κινεζικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να συζητηθούν πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση των κρατών μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπός της.

Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.

Επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παγκόσμια ανησυχία

Συναγερμός έχει σημάνει, όμως, και σε αρκετές ακόμη χώρες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, εξαιτίας της ανησυχίας της για την «έλλειψη διαφανών δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν, στα πρακτορεία ειδήσεων Ρόιτερς και Μπλούμπεργκ χθες Τρίτη (27/12).

Άλλες χώρες ανακοίνωσαν ήδη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων στον ασιατικό γίγαντα των 1,41 δισεκ. κατοίκων. Η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα απαιτούν αρνητικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, με όσους βρίσκονται θετικοί στην Ιαπωνία να πρέπει να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα. Την επιβολή διαγνωστικών ελέγχων εξετάζουν και οι Φιλιππίνες.

Το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να θέσει περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρίες που θέλουν να αυξήσουν τις πτήσεις προς την Κίνα. Ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που αφίκνυνται από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2. Η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης.

Ανησυχία από θύματα και κρούσματα – Γεμάτα νοσοκομεία, γραφεία κηδειών και αποτεφρωτήρια

Την ίδια στιγμή, οι επίσημες επίσημες στατιστικές για το επταήμερο ως την περασμένη Δευτέρα (26/12), ανέφεραν πως επήλθε μόλις ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, ενώ τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών έχουν κατακλυστεί στην Κίνα.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε την Τρίτη (27/12), τρεις νέους θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID, αριθμοί που δεν συνάδουν με όσα αναφέρουν τα γραφεία κηδειών, καθώς και με την εμπειρία που είχαν χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό όταν ήραν τους περιορισμούς της πανδημίας.

Η ανησυχία ειδικών και πολιτών για την αξιοπιστία των δεδομένων εντείνεται, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία άλλων χωρών, με πολύ μικρότερους πληθυσμούς, αφού άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους.

Τα κινεζικά νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών δέχονταν μεγάλες πιέσεις σήμερα λόγω του εντεινόμενου κύματος της COVID-19, ενώ η έκταση της έξαρσης και οι αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία οδήγησαν ορισμένες χώρες στο να εξετάσουν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Κινέζους επισκέπτες.

Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η Κίνα άρχισε αυτόν τον μήνα να ‘ξηλώνει’ το αυστηρότερο στον κόσμο καθεστώς μέτρων για την COVID, θέτοντας την πληγείσα οικονομία της σε πορεία προς το πλήρες εκ νέου ‘άνοιγμα’ την επόμενη χρονιά.

Η άρση των περιορισμών, που ήρθε ύστερα από εκτεταμένες διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, σημαίνει ότι η COVID εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και πιθανόν μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με κάποιους ξένους ειδικούς.

Η ταχύτητα με την οποία η Κίνα κατήργησε τους κανόνες για την COVID είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στο εύθραυστο σύστημα υγείας.

Το προσωπικό στο Χουασί, ένα μεγάλο νοσοκομείο στην πόλη Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απασχολημένο» με τη φροντίδα των ασθενών με COVID. «Κάνω αυτή τη δουλειά για 30 χρόνια και είναι η πιο πολυάσχολη περίοδος που έχω ζήσει ποτέ», δήλωσε οδηγός ασθενοφόρου έξω από το νοσοκομείο.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και στην κλινική για όσους εμφανίζουν πυρετό είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές χθες βράδυ. Οι περισσότεροι από αυτούς που έφθαναν εκεί λάμβαναν οξυγόνο για να μπορέσουν να αναπνεύσουν καλύτερα.

«Όλοι σχεδόν οι ασθενείς έχουν COVID», δήλωσε μέλος του προσωπικού του φαρμακείου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του νοσοκομείου σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα σκευάσματα για την COVID και στους ασθενείς μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα για συμπτώματα όπως ο βήχας.

Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων γύρω από το γραφείο κηδειών Dongjiao, ένα από τα μεγαλύτερα στην Τσενγκντού, ήταν πλήρεις. Οι επιμνημόσυνες τελετές γίνονται η μία μετά την άλλη, ενώ καπνός υψώνεται πάνω από το αποτεφρωτήριο.

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό γύρω στις 200 φορές την ημέρα τώρα», δήλωσε ένας από τους εργαζόμενους. «Είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν έχουμε καν χρόνο να φάμε. Αυτό γίνεται από τότε που χαλάρωσαν τα μέτρα. Πριν ήταν γύρω στις 30-50 φορές την ημέρα».

«Πολλοί έχουν πεθάνει λόγω της COVID», δήλωσε άλλος εργαζόμενος.

Σε άλλο αποτεφρωτήριο της Τσενγκντού, το Nanling, το προσωπικό ήταν εξίσου πολύ απασχολημένο. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι λόγω της COVID τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ένας εργαζόμενος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στον προγραμματισμό των αποτεφρώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα