Είναι επίσημο: Όσοι διάβασαν βιβλία Harry Potter έγιναν καλύτεροι άνθρωποι

Είναι επίσημο: Όσοι διάβασαν βιβλία Harry Potter έγιναν καλύτεροι άνθρωποι

Τα βιβλία του μικρού μάγου διαπραγματεύονται μεταξύ άλλων τις κοινωνικές προκαταλήψεις και βοηθούν τους αναγνώστες να τις ξεπεράσουν

Ο Harry Potter, ο διάσημος μάγος που εισέβαλε με την ιπτάμενη σκούπα του στην ζωή μας πριν από 20 χρόνια, δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, αλλά και το "διαβατήριο" για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology. Τα βιβλία βοηθούν να αναπτύξουν οι αναγνώστες λιγότερες προκαταλήψεις απέναντι σε μειονότητες που αντιμετωπίζουν έντονο κοινωνικό στίγμα όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες ή οι ομοφυλόφιλοι και να επιδεικνύουν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης. Σ

Από το πρώτο κιόλας βιβλίο, ο αναγνώστης εξοικιώνεται με τους όρους "λασποαίματος" και "καθαρόαιμος" (όροι που αναφέρονται στην καθαρότητα μιας φυλής και στοχεύουν σε διαχωρισμό και ρατσισμό) ενώ ο ίδιος ο Potter τάσσεται κυρίως με ανθρώπους που είναι περισσότερο περιθωριοποιημένοι. Παράλληλα ο Albus Dumbledore, ο ισχυρότερος και πιο σεβαστός μάγος όλων των εποχών, είναι ομοφυλόφιλος.

Επιπλέον τα βιβλία του «Harry Potter» μπορούν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να διαπιστώσει τον τύπο της προσωπικότητάς του: οι τέσσερις οίκοι του Hogwarts (Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw, Slytherin) έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τα διαφορετικά είδη προσωπικότητας, με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί κανείς.

(Με πληροφορίες από ZMOnline)

SHARE:

24Media Network