Μία ποικιλία που την έλεγαν Ντεμπίνα

Μία ποικιλία που την έλεγαν Ντεμπίνα

Στην Ζίτσα της Ηπείρου παράγονται μερικές από τις καλύτερες ετικέτες κρασιών της Ελλάδας

Αμέσως μετά την πόλη των Ιωαννίνων συνεχίζεις να ανεβαίνεις ανάμεσα στα βουνά. Περνάς από μερικά χωριά και ξαφνικά βλέπεις τα αμπέλια με τα χρώματα τους να δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι φτάνεις στην Ζίτσα. Ένα από τα πιο παλιά κρασοχώρια της χώρας, με ιδιαίτερο terroir, μακρά ιστορία και μπουκάλια  με παγκόσμια βραβεία.

Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει σύντομα και αυτή την μοναδική και αξιοζήλευτη ποικιλία που έχει καταφέρει με τα χαρακτηριστικά της να κερδίσει ελληνικούς αλλά και παγκόσμιους ουρανίσκους. Η ποικιλία Ντεμπίνα έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Στην Ελλάδα λίγες έχουν καταφέρει να κερδίσουν αυτή την πιστοποίηση μοναδικότητας και η Ντεμπίνα το οφείλει στα υπέροχα, ανάλαφρα και μοναδικά χαρακτηριστικά που προσφέρει απλόχερα στα κρασιά που είναι βασισμένα πάνω της.

Το κρασί είναι ένας κόσμος με τόσες παραμέτρους που κάθε μία δίνει την δική της πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα. Μία από τις πιο σημαντικές είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου ως προς την γεωγραφία, τον προσανατολισμό, την χημική σύσταση του εδάφους και άλλα στοιχεία που δημιουργούν και εκφράζουν την μοναδικότητα της γεύσης κάθε κρασιού όπως αυτή δίνεται την στιγμή της γεωργίας της αμπέλου. Το terroir, όπως ορίζεται σαν όρος στην οινοποιία, της ποικιλίας Ντεμπίνα είναι ιδιαίτερο και σε μορφολογία αλλά και σε κλιματικές συνθήκες. Η Ήπειρος και συγκεκριμένα η Ζίτσα βρίσκεται στα 680 μέτρα υψόμετρο, τα αμπελοτόπια είναι επικλινή, ασβεστολιθικά και με μικρή στρεμματική απόδοση και σε συνδυασμό με το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή δίνει ποιοτικά κρασιά με φρέσκα και έντονα αρώματα, σχετικά χαμηλό αλκοόλ και δροσιστική οξύτητα.

Πριν όμως μιλήσουμε για τα κρασιά της περιοχής, αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στην ίδια την Ζίτσα. Το όνομά της έχει πολλές εκδοχές ανάλογα την γλώσσα που θα επιλέξει ο καθένας για να ψάξει την προέλευσή του. Η πιο ρομαντική αναφέρει ότι προέρχεται από μια σλάβικη λέξη η οποία σημαίνει ψυχή. Η ψυχή της Ζίτσας έχει να κάνει όχι μόνο με το κρασί αλλά και με την ομορφιά της. Αμπελοχώρι το οποίο πάντα ήταν το κέντρο της περιοχής με αποτέλεσμα στα σχολεία του να μαζεύει όσους ήθελαν να μάθουν γράμματα από τα παλιά χρόνια. Η θέα από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σου κόβει την ανάσα, αφού βλέπεις έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής μπροστά σου. Αυτή την θέα είδε και ο Λόρδος Βύρων όταν επισκέφτηκε την Ζίτσα και μαγεύτηκε γράφοντας ποίημα αφιερωμένο σε εκείνη.

Σίγουρα θα μαγεύτηκε και από τα ιδιαίτερα κρασιά που βγαίνουν στην περιοχή από την ποικιλία Ντεμπίνα. Αυτό το λευκό σταφύλι δίνει κομψά κρασιά με έντονα τα αρώματα των εσπεριδοειδών  και των λεμονανθών αλλά με το αλκοόλ του να μην είναι έντονο. Η θαυμαστή Ντεμπίνα δίνει και ένα αφρώδες κρασί που θα το βρεις σίγουρα σε κάθε κελάρι μικρού παραγωγού στην Ζίτσα εμφιαλωμένο σε μπουκάλια μπύρας. Κρασί του παλιού καιρού μου το είχαν πει όταν μου το προσέφεραν σε ένα ζιτσιώτικο σπίτι, το καμάρι τους, για αυτό που περηφανεύονταν ο Ηγούμενος Γρηγόριος, όταν τον είχε επισκεφτεί ο Λόρδος Βύρων, και η γεύση του είναι μοναδική ενώ ο ήχος όταν το ανοίγεις σου μένει αξέχαστος. Στην Ζίτσα θα βρεις και τσίπουρο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας να το κάνουν να ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο έχεις δοκιμάσει σε απόσταγμα. Μερικές εβδομάδες μετά τον τρύγο θα δεις τα καζάνια να βράζουν και τους Ζιτσιώτες να βγάζουν τσίπουρο με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

Ένα από τα διασημότερα οινοποιία της περιοχής είναι το Κτήμα Γκλίναβος το οποίο είναι επισκέψιμο και επιτρέπει σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει όλη την ιστορία του αλλά και να ακολουθήσει το ταξίδι στις γεύσεις που προσφέρει η ποικιλία.   Ξεκινώντας με το premium κρασί με την ετικέτα “Primus-Zitsa” να μαγεύει με την φινέτσα της και τα αρώματά της, πηγαίνουμε στο “Primus Zitsa Barrique” που αποτελεί εκλεκτή επιλογή για κάθε περίσταση για κάθε γεύμα. Πρωταγωνιστές φυσικά είναι τα αφρώδη και τα ημιαφρώδη κρασιά.

 

Εκεί το Lefteris Glinavos αποτελεί των Βασιλιά των Αφρωδών αφού εκτός από εκπληκτικές επιγεύσεις διαθέτει και ένα επιβλητικό μπουκάλι στο οποίο φυλάσσεται. Στην κατηγορία ημιαφρώδη το Debina αποτελεί το bestseller summer wine με υπέροχα αρώματα και μια πραγματική έκρηξη γεύσεων και χαράς.

 

Φυσικά το Κτήμα διαθέτει και το δικό του κρασί του Παλιού Καιρού με το όνομα Παλιοκαιρίσιο εμφιαλωμένο σε ένα πανέμορφο μπουκάλι με μοναδικές γεύσεις και ιδιαιτερότητες ποικιλιακές και οινοποιητικές με χαρακτηριστικό κονιακί χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες, ημίξηρο και ημιαφρώδες, που σε κάνει να αμφιβάλεις αν μπορεί μια ποικιλία κρασιού να βγάλει τόσο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Το Κτήμα Γκλίναβος βγάζει τσίπουρο, την “Ασημένια Λίμνη”, με διαφανές και κρυστάλλινο χρώμα με ασημένιες ανταύγειες, ενώ το καμάρι του, η “Χρυσή Βίδρα” είναι τσίπουρο παλαιωμένο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, με καραμελί υπέρυρθο χρώμα με χρυσαφί ανταύγειες, πλούσια αρώματα μελιού, καφέ και σοκολάτας, κυδωνιού και βανίλιας.

Ζίτσα, Ντεμπίνα, Γκλίναβος, η τριλογία της απόλαυσης κλεισμένη σε κάθε ένα από τα κρασιά της όλα γεμάτα από τα μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίσεις είτε επισκεπτόμενος της περιοχή είτε βάζοντας την στο ποτήρι σου. Οι ποιοτικοί, μοναδικοί και ξεχωριστοί οίνοι που παράγονται σου δημιουργούν την αίσθηση της μαγείας σε κάθε τους γουλιά και σε κινητοποιούν για ένα ταξίδι γεύσεων και επιγεύσεων με πυξίδα την Ντεμπίνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα