ΕΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Κάθε Σαββατοκύριακο, το κιόσκι στο Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι ανοίγει για να προμηθευτείς προϊόντα με βιολογική πιστοποίηση.

Περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, βρίσκεται το Οικολογικό Αγρόκτημα Διαμάντι στον Τύμβο του Μαραθώνα.

Τα Σαββατοκύριακα (από τις 9 το πρωί έως 6 το απόγευμα), το κιόσκι ανοίγει για το κοινό και αποτελεί μία εξαιρετική βόλτα για να προμηθευτείς τα ζαρζαβατικά της εβδομάδας (ντομάτες, μικρόφυλλα, μαϊντανό, άνηθο, πράσο, σπανάκι, μπρόκολο, γλυκοπατάτες και αντίδια είναι μερικά από αυτά), νόστιμα γαλακτοκομικά (φέτα, κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι, ανθότυρο, κρέμα και ρυζόγαλο) και ενίοτε κρέας από τα ζώα του κτήματος, αλλά και να γνωρίσεις καλύτερα την σκληρή δουλειά του Σπύρου Χρυσούλα για ένα πρότυπο αγρόκτημα. 

Σπύρος Χρυσούλας ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

 

Με προπάππου έναν από τους μεγαλύτερους αρβανίτες κτηνοτρόφους στο Γραμματικό, έμαθε να αγαπάει και να ασχολείται με τα ζώα από μικρός. Από την άλλη, ο πατέρας της συζύγου του Μαρίας, ο Χριστόφορος Διαμάντης ήταν ο πρώτος που έλαβε πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Όταν οι οικογένειες ενώθηκαν, η επόμενη γενιά συνέχισε τη δουλειά των προηγούμενων. Ο Σπύρος Χρυσούλας σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία όμως εντέλει ασχολήθηκε με τη γη και τα ζώα, δουλειά που αποδεικνύεται όλο και πιο δύσκολη ελλείψει ανθρώπινου δυναμικού. 

Με ατελείωτο διάβασμα και αρκετή πράξη, κατάφερε να μάθει τα πάντα γύρω από την ανάπτυξη των φυτών χωρίς φυτοφάρμακα, ενώ έγινε με τη σειρά του ο πρώτος που έλαβε βιολογική πιστοποίηση και για τα ζώα, όπως θα πει «παράτυπα τότε, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας καθώς δεν υπήρχε η διαδικασία στην Ελλάδα». Βιολογική ζωοτροφή, μεγαλύτερος χώρος στον στάβλο και πρόσβαση σε λιβάδι είναι οι απαραίτητες συνθήκες για την ευζωία των ζώων, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την πιστοποίηση. Τέλος, στην περίπτωση που ένα ζώο χρειαστεί αντιβίωση, διπλασιάζεται ο χρόνος αναμονής για το ίδιο και για τα παράγωγα προϊόντα. 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

Η ζωή στην πόλη μάς απομακρύνει από τον κύκλο της ζωής, κάτι που εδώ κατανοείς αναπόφευκτα. Το πώς μεγαλώνει ένα λαχανικό χωρίς χημικά, τη μυρωδιά της ντομάτας και τη νόστιμη πατάτα, τα πράσινα λαχανικά που μπορεί να έχουν φαγωθεί από κάποια κάμπια, το πώς φτιάχνεται ένα γιαούρτι με γάλα αμέσως μετά το άρμεγμα. Και ύστερα είναι το reality check που οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας όταν επιλέγουμε να τρεφόμαστε με κρέας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο χώρος των ζώων θα γίνει επισκέψιμος για παιδιά, προκειμένου να ενισχυθεί η ευαισθησία γύρω από την κρεατοφαγία. 

Το παλιό πωλητήριο. Τώρα χρησιμοποιείται για σκηνικό σε σειρές όπως ή Έρημη Χώρα.

Στο Διαμάντι όλα τα προϊόντα πάνε κυριολεκτικά από την παραγωγή στην κατανάλωση, χωρίς περιττές πλαστικές συσκευασίες, χρόνους αναμονής ή μεσάζοντες. Ο Σπύρος Χρυσούλας επιμένει σε αυστηρούς ελέγχους, ζητώντας περισσότερους στο τελικό προϊόν. “Έλεγε ένας φίλος, παλιός οικολόγος, ότι όταν έχεις χρήματα όλα γίνονται. Για την πιστοποίηση πληρώνεις και την παίρνεις. Γι΄αυτό και πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στα προϊόντα, να ξέρει ο κόσμος τι τρώει”. 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ

Τα προϊόντα Διαμάντι τα βρίσκουμε σε επιλεγμένες βιολογικές αγορές – Κηφισιά (Δευτέρα), Νίκαια (Τρίτη), Πειραιάς (Τετάρτη), Πέμπτη (Γέρακας), Νέα Ιωνία (Παρασκευή), Ίλιον (Σάββατο) ενώ μία φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται διανομή σε ομάδες καταναλωτών με παραγγελίες μέσω FB/Oikologiko.Agroktima.Diamanti.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα