ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΝΟΥΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Το σόου Άδωνι Γεωργιάδη στην πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων είναι κωμικό, τραγικό ή χυδαίο;

Πρεμιέρα για τα απογευματινά χειρουργεία χθες στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου κι ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παρουσία, μάλιστα, του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους που έδωσαν το παρών για να επικυρώσουν τη μεταρρύθμιση που έχει δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου.

Τη συζήτηση προφανώς την έχετε παρακολουθήσει: το κυβερνητικό αφήγημα που προβάλλεται είναι ότι με τα επί πληρωμή (από 300 έως 2000 ευρώ) απογευματινά χειρουργεία θα αξιοποιηθούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι υπάρχουσες δυνατότητες του πολύπαθου χώρου της υγείας μειώνοντας παράλληλα τους χρόνους αναμονής – η άλλη άποψη κάνει λόγο για «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ» και διαδικασία που νομιμοποιεί τα φακελάκια, την ώρα που άνθρωποι του χώρου αμφισβητούν το πόσο είναι εφικτοί οι στόχοι της κυβέρνησης για μια σειρά από λόγους με κυριότερο την έλλειψη προσωπικού.

Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια ακόμα ηγεμονική κίνηση της κυβέρνησης, μετά τα νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο («γάμος ομόφυλων ζευγαριών») και τα μη κρατικά ΑΕΙ. Η κυβέρνηση, το βλέπουμε ξεκάθαρα πια, μετατρέπει σε πολιτική την απόλυτη κυριαρχία της και την τεράστια απόσταση που τη χωρίζει από το δεύτερο κόμμα, την έλλειψη αντιπολίτευσης επί της ουσίας. Προχωρά στην εφαρμογή της ατζέντας της μειώνοντας το πολιτικό κόστος παρά τις αντιδράσεις είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά της. Άλλωστε, όπου χρειάζεται, μπορεί να μιλά και με επιτυχία διπλή γλώσσα ανάλογα με το ακροατήριο, με τη συνδρομή φυσικά ενός κάτι παραπάνω από φιλικού μιντιακού συστήματος.

Όμως είναι κάτι διαφορετικό όλη αυτή η (μη) συζήτηση για κάτι που κυριολεκτικά επηρεάζει τις ζωές χιλιάδων Ελλήνων κι άλλο ένα ακόμα σόου του Άδωνι Γεωργιάδη, λίγες μέρες αφότου είχε πάλι φέρει τον κόσμο στα κάγκελα λέγοντας στο ραδιόφωνο ότι «θα ήταν καλό για την κυβέρνηση» αν είχε γίνει έκρηξη παράνομου υλικού στα Τέμπη, αφού έτσι «δε θα έφταιγε ο Καραμανλής και η 717».

 

 

Τρίτη απόγευμα, λοιπόν, έξω από το χειρουργείο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». (Έξω από το χειρουργείο, να το επαναλάβω για να το εμπεδώσουμε.) Ο υπουργός είναι πάνω από το κρεβάτι του ασθενή. Του λέει πώς δε θέλει να τον καθυστερεί, αλλά «το σημερινό χειρουργείο θα το κάνουμε δωρεάν, θα το πληρώσει το υπουργείο, το είπαμε και με τον Πρωθυπουργό ότι τα σημερινά χειρουργεία θα τα κάνουμε δωρεάν». Η ομήγυρη, άλλοι με μάσκες άλλοι χωρίς (έξω από το χειρουργείο είμαστε, έτσι;) ξεκινά να χειροκροτεί, ο υπουργός πιάνει το χέρι του ασθενή, «ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή τη δυνατότητα» του λέει εκείνος, τα κινητά τρέχουν να προλάβουν το στιγμιότυπο. Κάποιος ενοχλητικός party pooper πετάγεται και λέει «το έχει πληρώσει υπουργέ το χειρουργείο», η φωτιά γρήγορα σβήνει με ένα «θα του επιστρέψουμε τα χρήματα». Η αναμνηστική φωτογραφία με τον ασθενή στο κέντρο, τον υπουργό και τους κοστουμάτους από πάνω του απλά σφραγίζει το δρώμενο απογειώνοντας το cringe (στα ελληνικά, ετεροντροπή).

Μπορείτε να δείτε τη σκηνή παρακάτω. Πηγή: το account του υπουργού στο Χ (πρώην Twitter).

Αυτό που είδαμε ήταν ένα σκετς με τέτοιες κωμικές αρετές που θα το ζήλευαν οι Μόντι Πάιθον. Ήταν φυσικά και τραγικό, ενδεικτικό του πώς και ποιοι διαχειρίζονται το υπέρτατο αγαθό της υγείας με όρους κακού τηλεοπτικού θεάματος. Στο τέλος της ημέρας όμως είναι πάνω απ’ όλα χυδαίο, γιατί πανηγυρίζεται ως επιτυχία η επί πληρωμή επέμβαση σε έναν ασθενή που περίμενε από το 2019 για να την κάνει, παρουσιάζεται ως μεγαλοθυμία του κράτους το «κερασμένο χειρουργείο» ενώ διαμορφώνεται ΕΣΥ δύο ταχυτήτων. Κανείς, φυσικά, δε θα μπει στον κόπο να μας εξηγήσει πώς θα γίνονται σε βάθος χρόνου δωρεάν χειρουργεία το πρωί, αφού οι άνθρωποι που θα τα κάνουν θα μπορούν να πληρώνονται γι’ αυτά το απόγευμα.

Ο Υπουργός πάντως μετά το νοσοκομείο συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου κι επισκέφτηκε το καινούριο εστιατόριο του φίλου του, Αντώνη Ρέμου ποστάροντας μάλιστα πλούσιο και νόστιμο φωτογραφικό υλικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα