24 MEDIA

ΤΑ 10 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Από την αρχή του 2023 μέχρι και το τέλος του, καταγράφουμε 10 τηλεοπτικές στιγμές που σχολιάστηκαν έντονα την χρονιά που φεύγει.

Τηλεοπτικά, το 2023 ήταν μια γεμάτη χρονιά. Το σημαντικότερο και πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της, ήταν αναμφίβολα η άνθιση της ελληνικής μυθοπλασίας και η “έκρηξη” των σειρών εποχής, οι οποίες κατέκλυσαν την μικρή οθόνη. Αυτό το είδαμε, κυρίως, να συμβαίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν δηλαδή ξεκίνησε το α’ μισό της τηλεοπτικής σεζόν, ενώ, φαίνεται, πως παρομοίως θα “κυλήσει” και το β’ μισό, από τον Ιανουάριο του 2024 και μετά – αν και τα ριάλιτι θα επανέλθουν δυναμικά.

Η μεγαλύτερη έκπληξη του 2023, όμως, ήταν το “Milky Way” του MEGA, η σειρά του Βασίλη Κεκάτου, την οποία θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “ταινία”, αφού κάπως έτσι την είχε στο μυαλό της και ο δημιουργός. Η αισθητική της, η ρεαλιστική και ταυτόχρονα σουρεαλιστική απεικόνιση του σήμερα, οι διαγαλαξιακές εικόνες της και τα κοινωνικά ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκε, την καθιστούν μια “επαναστατική” σειρά στο τηλεοπτικό τοπίο.

Την ίδια στιγμή, από το τηλεοπτικό σύμπαν της χρονιάς που φεύγει, δεν έλειψαν οι κόντρες παρουσιαστών και celebrities, αλλά και δημοσιογράφων, οι οποίες “άναψαν τα αίματα” στα πάνελς και συζητιούνταν για αρκετές ημέρες, με “πινγκ πονγκ” δηλώσεων. Παράλληλα, οι μετακινήσεις, οι “μεταγραφές” και οι αποχωρήσεις στα κανάλια, έδωσαν την δική τους στην πινελιά.

Τέλος, οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην τηλεόραση του 2023, με σημαντικά γεγονότα, όπως το έγκλημα στα Τέμπη ή την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη ως νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να προκαλούν ανάλογες “αναταράξεις” και στο “γυαλί”.

Ξεκινώντας κάπως χρονολογικά, από την αρχή του 2023 μέχρι και το τέλος του, καταγράφουμε 10 τηλεοπτικές στιγμές που σχολιάστηκαν έντονα την χρονιά που φεύγει.

1. Survivor All Star, ριάλιτι πέρα από κάθε φαντασία

Στο Survivor του 2023 είδαμε τις περισσότερες αποβολές παικτών από κάθε άλλη φορά, και μάλιστα δυνατών διαγωνιζομένων όπως ήταν η Κατερίνα Δαλάκα, ο Ηλίας Γκότσης ή ο Γιωρίκας Πιλίδης. Παρόλο που υπήρχε εξ αρχής η συμφωνία με τον Ατζούν Ιλιτζαλί, ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι παραβιάσεις κανόνων, βγήκαν στη φόρα πάμπολλες καταγγελίες για επικοινωνία με τον έξω κόσμο, για “κλεψιές”, για παράνομη εξεύρεση φαγητού, ακόμα και για… παραγγελίες delivery. Μάλιστα, αυτή τη φορά υπήρχαν ακόμα και “ντοκουμέντα” που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Επίσης, είχαμε και ερωτικά τρίγωνα (Μάριος Πρίαμος Ιωαννίδης – Καρολίνα Καλύβα – Ελευθερία Ελευθερίου) που έφεραν τα πάνω κάτω, καθιστώντας το Survivor All Star ως το “ριάλιτι των ριάλιτι”.

2. Ράδιο Αρβύλα VS Άρη Πορτοσάλτε για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη συγκλόνισε όλη την ελληνική κοινωνία, με τους “Ράδιο Αρβύλα” εκείνες τις μέρες, να αφήνουν στην άκρη τα αστεία τους, και να παρουσιάζουν το “θέατρο του παραλόγου” που παρακολουθούσαμε, όσον αφορά τη διαχείριση του θέματος από πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Ο Αντώνης Κανάκης “άστραψε και βρόντηξε” κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για “ακραία και ξεδιάντροπη διαπλοκή”, με ευθείες αναφορές (και) στον Άρη Πορτοσάλτε.“Όταν η δημοσιογραφία είναι υπάλληλος κομμάτων, καναλαρχών και διαφόρων άλλων συμφερόντων τότε γίνεται εχθρός της Δημοκρατίας. Όσο κι αν λέτε ότι βρέχει ενώ σας φτύνουν, δεν βρέχει. Σας φτύνουν ήταν μερικά από τα λόγια του.

Ο δημοσιογράφος πέρασε στην αντεπίθεση, οι “Ράδιο Αρβύλα” απάντησαν ξανά και οι εκατέρωθεν on air δηλώσεις κράτησαν για μέρες.

3. Το τέλος του Νίκου Μουτσινά και της εκπομπής του

Έπειτα από την 4χρονη επιτυχημένη συνεργασία του με τον ΣΚΑΙ, ο Νίκος Μουτσινάς αποφάσισε να αποχαιρετήσει, όχι μόνο την αγαπημένη εκπομπή “Καλό Μεσημεράκι”, αλλά και την τηλεόραση γενικώς, σοκάροντας τους τηλεθεατές και θαυμαστές του. Ο παρουσιαστής δήλωσε πως θέλει να μείνει εκτός για ένα διάστημα. Έτσι, τον Ιούνιο, μετά από 4 χρόνια καθημερινού, τηλεοπτικού, ξεφαντώματος, 696 εκπομπές, αμέτρητες στιγμές γέλιου, εκπλήξεις και περισσότερους από 1.000 καλεσμένους στο πλατό, στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι που είχε χαρά, κέφι, αλλά και συγκίνηση.

4. Bye Βίκυ Καγιά, hello Ηλιάνα Παπαγεωργίου

Μετά από 7 επιτυχημένες σεζόν, η παρουσιάστρια και fashion expert του “Shopping Star” Βίκυ Καγιά είπε «αντίο» στην εκπομπή και στην τηλεόραση, αφού, όπως και στην παραπάνω περίπτωση, ανακοίνωσε πως θέλει να απέχει για ένα χρονικό διάστημα. Έτσι, δεν ανέλαβε και κανένα άλλο τηλεοπτικό project. Ωστόσο, δημιουργήθηκε σάλος με την αντικαταστάτριά της, η οποία δεν ήταν άλλη από την Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Εξάλλου, οι φήμες που θέλουν τις δύο παρουσιάστριες και μοντέλα να μην διατηρούν καλές σχέσεις μετά από την συνεργασία τους στο GNTM, ήταν πολλές. Αυτό έδωσε περισσότερη τροφή για σχόλια, αλλά και για “κυνήγι” δηλώσεων από τους ρεπόρτερ, που διαρκώς προσπαθούσαν να βάλουν λαβράκι.

5. Ο τηλεοπτικός παροξυσμός για τον Στέφανο Κασσελάκη

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ως νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκάλεσε “σεισμό”, όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο τηλεοπτικό. Το “φαινόμενο Κασσελάκης” ήταν η πρώτη είδηση για πολλές εβδομάδες, με την ενημέρωση να ξεφεύγει από τις ειδησεογραφικές ζώνες και να βρίσκει μια θέση στις ψυχαγωγικές. Ρεπόρτερ από τις πρωινές εκπομπές έστηναν καρτέρι έξω από το σπίτι του (και όπου αλλού βρισκόταν), τον ακολουθούσαν την στιγμή που έπαιρνε καφέ, που πήγαινε στο γυμναστήριο, σχολίαζαν τι φορούσε και ασχολούνταν με την σεξουαλικότητά του, τον σύντροφό του, τα σκυλιά τους.

Από τα ρεπορτάζ για τα φαγητά που του αρέσουν μέχρι και τον Γιώργο Λιάγκα, που έβγαλε σε σύνδεση “την ΝΔ γιαγιά του” – η οποία τελικά δεν ήταν γιαγιά του – τα κανάλια αντιμετώπισαν τον Κασσελάκη σαν να ήταν ο απόλυτος celebrity. Μάλιστα, αυτό οδήγησε και στη νομιμοποίηση του να βγαίνει στις εκπομπές ο κάθε άσχετος και να εκφράζει την άποψή του για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

6. Η μάστιγα των ελληνικών σειρών εποχής

Το 2023 η άνθιση της μυθοπλασίας ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, με δεκάδες νέες σειρές να κάνουν πρεμιέρα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές ήταν σειρές εποχής και δη δραματικές. Φαίνεται πως η επιτυχία των “Άγριων Μελισσών” πριν από 3 χρόνια, οδήγησε τους ιθύνοντες των καναλιών σε ανάλογες παραγωγές, θεωρώντας, ενδεχομένως, πως αυτή είναι η “χρυσή συνταγή” για υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Έτσι, οι περισσότερες από τις φετινές σειρές επικεντρώθηκαν στην επαρχία του παρελθόντος, από Θεσσαλία μέχρι Κρήτη, με τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 να αποτελούν τις πιο “αγαπημένες”. Η τόσο μεγάλη προσοχή στο παρελθόν και τις περασμένες δεκαετίες, όμως, κούρασε, γιατί πόσα σεμεδάκια, αμάξια-αντίκες, καπέλα εποχής να αντέξουμε; Πόσο vintage να καταναλώσουμε; Πόσο “λουστραρισμένο” δράμα με εσάνς νοσταλγίας; Ανοίγεις την τηλεόραση και νομίζεις συνεχώς ότι βρίσκεσαι στην ελληνική επαρχία του 1950.

7. Η σειρά “Milky Way”, το μέλλον της ελληνικής TV

Αναμφίβολα είναι η σειρά της χρονιάς, αφού δεν μοιάζει με καμία απ’ όσες έχουμε δει μέχρι τώρα. Μια teen drama series που είναι σύγχρονη, τολμηρή, ατμοσφαιρική, ρεαλιστική και σουρεαλιστική συνάμα, η οποία αγγίζει μια σειρά από κοινωνικά θέματα που παραμένουν ταμπού: το “Milky Way” ήταν η απόλυτη αποκάλυψη για φέτος.

Ο Βασίλης Κεκάτος δημιούργησε στην ελληνική τηλεόραση μια σειρά με κινηματογραφικούς όρους, προσφέροντάς μας πλάνα που “αγγίζουν” τα όρια του φαντασιακού υποσυνείδητου και του ονείρου, αλλά και μια ιστορία, που ναι μεν διαδραματίζεται σε κάποιο άγνωστο μέρος της επαρχίας, αλλά μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας του 2023. Ανάμεσα στις δεκάδες σειρές εποχής που προαναφέραμε, το “Milky Way” έδειξε και άνοιξε τον δρόμο για την μυθοπλασία του μέλλοντος, αφού συνομίλησε με το “παρόν” μας. Όλα αυτά με την συνοδεία της διαγαλαξιακής μουσικής του Κωστή Μαραβέγια και της Kid Moxie, με guests που ενθουσίασαν (βλέπε Ελένη Φουρέιρα) και με εξαιρετικό καστ που περιελάμβανε φρέσκα πρόσωπα και καταξιωμένους ηθοποιούς.

Δύσκολα θέματα όπως η πατριαρχία, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, το δικαίωμα στην άμβλωση, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η στάση της Εκκλησίας, οι κλειστές κοινωνίες, οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, αποτυπώθηκαν με τρόπο διακριτικό και τρυφερό, υπό το πρίσμα μιας ποιητικής αισθητικής, που μας έλειπε πολύ από την ελληνική τηλεόραση.

8. Η Σοφία Χατζηπαντελή και η νέα… γλώσσα

Η Σοφία Χατζηπαντελή, το διάσημο μοντέλο με το “unibrow”, έλαβε μια θέση στην κριτική επιτροπή του ριάλιτι μόδας “My Style Rocks”, αντικαθιστώντας την Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η 26χρονη με τα πυκνά φρύδια, η οποία έγινε ευρέως γνωστή στην Ελλάδα και viral στο διαδίκτυο μέσα από την guest εμφάνισή της στο τελευταίο GNTM, ήταν μια ιδιαίτερη παρουσία στην φετινή τηλεόραση.

Η 26χρονη είναι Ελληνοκύπρια και έχει μεγαλώσει στις ΗΠΑ, οπότε στην έκφρασή της χρησιμοποιεί ελληνικά, κυπριακά και αγγλικά. Γι’ αυτό άλλωστε, είχαν γίνει viral οι ατάκες της εκείνο το διάστημα. Μια μερίδα του κοινού, όμως, δεν άντεχε να την ακούει να μιλά ή δεν την καταλάβαινε κατά την κριτική της στο “My Style Rocks”, με πολλούς χρήστες του Twitter να αντιδρούν μάλιστα τις πρώτες μέρες του ριάλιτι. Πάντως, όχι μόνο έκανε τεράστια προσπάθεια και είχε εξέλιξη στη διάρκεια των επεισοδίων, αλλά χάριζε και τις πιο υψηλές βαθμολογίες στα κορίτσια, ενώ “μοίρασε” και αστείες στιγμές.

9. Το beef Ανδρέα Μικρούτσικου και Light

Μια κόντρα που κράτησε μέρες ξέσπασε προς το τέλος του 2023, όταν ο τράπερ Light, ο οποίος ήταν ένας εκ των τριών κριτών στο “Fame Story” του Star, σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι έδωσαν σε διαγωνιζόμενη να πει το ρεμπέτικο τραγούδι “Ντερμπεντέρισσα” ( Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Χασκίλ). Ο τράπερ το χαρακτήρισε “απολίθωμα”, “random” και το συνέκρινε με τον… ιαμβικό δεκαπτεντασύλλαβο.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την οργή του Ανδρέα Μικρούτσικου, σε ένα ξέσπασμα άνευ προηγουμένου στην εκπομπή “Super Katerina”. Ο παρουσιαστής αποκάλεσε “άσχετο και ανύπαρκτο” τον Light, τονίζοντας πως δεν μπορεί να έχει αυτός άποψη για μεγάλους τραγουδοποιούς ή συνθέτες της ελληνικής μουσικής, ούτε να κριτικάρει σπουδαία τραγούδια που έγραψαν ιστορία, ενώ έκανε αναφορές και στο ξύλο που είχε πέσει στα Mad Awards.

Στη συνέχεια, ο Light απάντησε με “ageism” στον Μικρούτσικο, προτείνοντάς του να πάει “με το πι και τη μαγκούρα του στο επόμενο live του, ενώ η αντιπαράθεσή τους να συνεχίζεται για μέρες.

10. Η κόντρα Κατερίνας Καινούργιου – Φαίης Σκορδά

Το παραπάνω beef Μικρούτσικου-Light, πυροδότησε με τη σειρά του μια ακόμα κόντρα στην ελληνική τηλεόραση, συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κατερίνα Καινούργιου και την Φαίη Σκορδά. Όλα ξεκίνησαν όταν η Φαίη Σκορδά σχολίασε στην εκπομπή της αρνητικά τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε η εκπομπή “Super Katerina” (μέλος της οποίας είναι και ο Μικρούτσικος) το όλο θέμα, θεωρώντας πως δεν προστάτευσαν τον συνεργάτη τους.

Η Κατερίνα Καινούργιου προχώρησε σε ένα τεράστιο ξέσπασμα εναντίον της Φαίης Σκορδά. “Έχουν άποψη αν εμείς προσβάλλουμε τον Ανδρέα. Μη μπω στη διαδικασία τι εκπομπές παρουσίαζαν ή έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς” είπε, ενώ όταν ο συνεργάτης της συμφώνησε με κάποια πράγματα που είπε η Σκορδά, τότε έκανε επίθεση και στον Μικρούτσικο. “Δεν έχεις καταλάβει τίποτα. Γύρισε και είπε η Φαίη Σκορδά μαζί με τους συνεργάτες της, ότι η εκπομπή και η παρουσιάστρια σε ξεφτιλίζουν. Η εκπομπή σε ξεφτιλίζει; Κόψτε μόνο Σκορδά. Δεν πειράζει, promo τους κάνουμε, 5% κάνει, θα την ανεβάσουμε λίγο σήμερα” είπε η Κατερίνα Καινούργιου, σε μια από τις πιο άβολες τηλεοπτικές στιγμές του 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα