© Miramax/Landmark Media/Alamy/Visualhellas.gr

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΛΙ

Η ζωή του Μάικλ Μάσι, του ανθρώπου που σκότωσε κατά λάθος τον Μπράντον Λι στα γυρίσματα του “Crow”.

Ο Μάικλ Μάσι πάτησε τη σκανδάλη και ο άντρας που στεκόταν απέναντί του στο κινηματογραφικό σετ κατέρρευσε. Όλοι αυτό ακριβώς περίμεναν να συμβεί. Οι δύο ηθοποιοί γύριζαν μια σκηνή για το “Crow” που περιελάμβανε όπλο, πυροβολισμό και ψεύτικο θάνατο. Γρήγορα όμως έγινε σαφές ότι τα πράγματα είχαν πάρει μια διαφορετική τροπή. Ο ηθοποιός που δέχτηκε τη σφαίρα, ο Μπράντον Λι, δεν προσποιούταν ότι ήταν τραυματισμένος. Είχε όντως πληγωθεί.

Αν και το όπλο που χρησιμοποίησε ο Μάσι υποτίθεται ότι ήταν ασφαλές, περιείχε φυσίγγια χωρίς πυρίτιδα, ωστόσο δεν είχε καθαριστεί καλά κι έτσι μία κενή σφαίρα που είχε κολλήσει στην κάννη, εκτοξεύθηκε σαν αληθινή, βρίσκοντας το σώμα του Λη. Ο γιος του μύθου των πολεμικών τεχνών, του Μπρους Λι, θα πέθανε το ίδιο βράδυ. Και ο Μάικλ Μάσι θα αναγκαζόταν να ζήσει με τις συνέπειες αυτού του περιστατικού μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του.

“Αυτό που συνέβη στον Μπράντον ήταν ένα τραγικό ατύχημα”, θα πει ο κατά λάθος δολοφόνος χρόνια αργότερα σε μια συνέντευξη. “Δεν νομίζω ότι ξεπερνάς ποτέ κάτι τέτοιο”.

Ο ΜΑΙΚΛ ΜΑΣΙ ΠΡΙΝ ΤΟ “ΚΟΡΑΚΙ”

Αν και γεννημένος την 1η Σεπτεμβρίου 1952 στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, ο Μάικλ Μάσι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στο Παρίσι. Μετά το σχολείο, ωστόσο, ο Μάσι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάποια στιγμή μπήκε μέσα του το μικρόβιο της υποκριτικής. Έτσι, αφού απέκτησε ένα πρώτο πτυχίο στο Hunter College, συνέχισε σπουδάζοντας υποκριτική στο Neighborhood Playhouse School of the Theatre της Νέας Υόρκης.

© Miramax/Landmark Media/Alamy/Visualhellas.gr

Όταν θα έπαιρνε τον μοιραίο ρόλο στο “Κοράκι”, δεν θα είχε αποκτήσει ακόμα σημαντικές εμπειρίες στον κινηματογράφο. Θα είχε παίξει μόλις δύο ρόλους, παρότι είχε πλέον πατήσει τα 40. Θα είχε έναν μικρό αλλά σημαντικό ρόλο στο “Κοράκι”, καθώς θα έπαιζε τον “Funboy”, ένα μέλος συμμορίας που δολοφονεί τον χαρακτήρα του Μπράντον Λι, Έρικ Ντρέιβεν. Και στις 30 Μαρτίου 1993 θα συνέβαινε το μοιραίο.

 

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα γυρίσματα της ταινίας είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί  κάτι που ήταν ανακούφιση για πολλούς εμπλεκόμενους, καθώς πολλά περίεργα ατυχήματα είχαν ήδη ταλαιπωρήσει το σετ. Για παράδειγμα, ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος είχε περάσει με το αυτοκίνητο του μέσα από το στούντιο, ένας εργάτης τραυμάτισε κατά λάθος το χέρι του με ένα κατσαβίδι, μια καταιγίδα είχε καταστρέψει τα σκηνικά και ένας από τους publicists της ταινίας είχε τραυματιστεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Τώρα, έμειναν μόνο λίγα πράγματα για να τελειώσει η ταινία, συμπεριλαμβανομένης της σκηνής του θανάτου του κεντρικού ήρωα. Αλλά όπως ξέρουμε, όλα θα πήγαιναν στραβά εκείνη τη μέρα. Παρά την τραγωδία, το “Crow” θα ολοκληρωνόταν και θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους τον Μάιο του 1994, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Μπράντον Λι. Στο box office θα τα πήγαινε εκπληκτικά, κερδίζοντας 51 εκατομμύρια δολάρια.

© Miramax/Landmark Media/Alamy/Visualhellas.gr

Υπήρχε, ωστόσο, ένα άτομο που δεν θα έβλεπε την ταινία ούτε τότε ούτε ποτέ. Και αυτός δεν θα ήταν άλλος από τον Μάικλ Μάσι, ο οποίος αμέσως μετά το ατύχημα θα παρατούσε την υποκριτική για σχεδόν έναν χρόνο. Και δεν θα μιλούσε ποτέ δημόσια για το περιστατικό μέχρι το 2005.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Extra το 2005, ο Μάσι θα αποκάλυπτε ότι του πήρε πολύ καιρό μέχρι να καταφέρει να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του. “Ήταν μια πολύ αργή διαδικασία με πολλή σκέψη”, εξήγησε. “Πήρα ένα χρόνο άδεια και επέστρεψα στη Νέα Υόρκη όπου δεν έκανα τίποτα. Δεν δούλευα … απλώς πέρασα τον ελεύθερο χρόνο μου με στενούς φίλους και την οικογένεια μου, μόνο και μόνο για να το ξεπεράσουμε, όπως θα κάναμε με κάθε τραγωδία”. Και στη συνέχεια θα προσέθετε: “Δεν νομίζω ότι ξεπερνάς ποτέ κάτι τέτοιο”.

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΛΙ

Ο Μάικλ Μάσι επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη το 1995 για χάρη του Ντέιβιντ Φίντσερ και του “Se7en”, όπου είχε ένα μικρό ρόλο ως πελάτης σε ένα κέντρο μασάζ. Σύμφωνα με το IMDb, έπαιξε και σε μια ακόμη ταινία του Φίντσερ δύο χρόνια αργότερα, στο “Game”. Ωστόσο, αυτοί είναι μόνο δύο από τους πολλούς ρόλους που έπαιξε ο Μάσι μετά την άτυχη εμφάνισή του στο “Crow” -μια πιο προσεκτική ματιά στη φιλμογραφία του δείχνει ότι είχε ρόλους σε ταινίες όπως τα “One Fine Day”, “Amistad” και ” Catwoman”.

© Milan Ryba via ZUMA/Visualhellas.gr

Έπαιξε επίσης σε τηλεοπτικές σειρές όπως τα 24, Rizzoli & Isles, The X-Files, Alias, Supernatural, House, Criminal Minds, Νόμος και Τάξη αλλά και σε δύο ταινίες με τον Spider-Man, όταν τον υποδυόταν ο Άντριου Γκάρφιλντ, όπου είχε επιλεγεί για τον ρόλο του “Gentleman”.

Ο Μάικλ Μάσι πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2016 από καρκίνο του στομάχου σε ηλικία 64 ετών. Όταν πέθανε, οι νεκρολογίες αναφέρονταν κυρίως σε αυτό που είχε συμβεί 23 χρόνια νωρίτερα στα γυρίσματα του “Crow”. Αλλά οι συνάδελφοι του δημοσίευσαν τα δικά τους αντίο και αφιερώματα, επιμένοντας σε άλλες πτυχές της καριέρας και της ζωής του, πιστεύοντας ότι ίσως με αυτόν τον τρόπο ο εκλιπών να έμενε στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από τον άνθρωπο που σκότωσε κατά λάθος τον Μπράντον Λι.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα