Ο Ζάκερμπεργκ είπε πως ο Μασκ μάλλον δεν παίρνει σοβαρά την πρόκληση για αγώνα MMA, ενώ εκείνος κάνει καθημερινές προπονήσεις. Threads

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ “ΚΟΤΑ” ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΜΑΣΚ VS ΖΑΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΣΕ ΟΚΤΑΓΩΝΟ;

Γιατί τσακώνονται σαν 3χρονα ο Elon Musk και ο Mark Zukerberg και γιατί ακόμα δεν έχει γίνει η μάχη τους σε οκτάγωνο του UFC -που μάς έχουν τάξει από τον Ιούνιο.

Στον πλανήτη που ζεις παράγεται καθημερινά περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζονται όλοι οι κάτοικοι του για να τραφούν.

Παρ’ όλα αυτά, περί τα 783.000.000 άνθρωποι δεν έχουν να φάνε. Σύμφωνα με το Action Against Hunger 14.000.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό.

Η παγκόσμια πείνα επηρεάζει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν έχει σταματήσει την ανοδική της πορεία, με τους πολέμους, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία να το εξελίσσουν σε κρίση.

Την ίδια ώρα, δισεκατομμύρια άλλοι άνθρωποι δεν είναι βέβαιοι για την επιβίωση τους, δεδομένων των συνεπειών των back to back κρίσεων στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και σε όλους τους λογαριασμούς μας.

Έλον Μασκ 2022 Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο πιο πλούσιος πολίτης της Γης, Ίλον Μασκ τσακώνεται με τον 8ο πιο πλούσιο, Μαρκ Ζάκερμπεργκ σαν να είναι teenagers.

Μη σου πω σαν να είναι 3χρονα, γιατί και στους διαπληκτισμούς των εφήβων, υπάρχει μια λογική μέσα στο γενικότερο παραλογισμό των ορμονών.

Στις αρχές του καλοκαιριού, ο 52χρονος κάλεσε τον 39χρονο σε αγώνα στο οκτάγωνο, η πρόκληση έγινε αποδεκτή, αλλά μάχη (mixed martial arts) δεν έχει γίνει ακόμα.

Γιατί;

Εν ολίγοις, ο ένας τα ρίχνει στον άλλον.

Τι έπαθαν ολόκληροι άνδρες και συμπεριφέρονται σαν παιδάκια;

Πρόκειται για διαπληκτισμό που έχει ‘κλείσει’ ήδη μια επταετία, με ερευνήτρια των φύλων, των εθνοτήτων και της φυλής Kristen Barber να γράφει στο Conversation «τέτοιου είδους μάχες -ας τις ονομάσουμε παραστάσεις ανδρισμού-, τείνουν να συμπίπτουν με τις πεποιθήσεις που θέλουν την αρρενωπότητα είτε να βρίσκεται σε κρίση, είτε υπό επίθεση».

Τα χρήματα δεν αγοράζουν τον ανδρισμό

«Συνήθως δεν βλέπεις δύο πλούσιους λευκούς δισεκατομμυριούχους να ξεσπούν. Τι θα κέρδιζαν ο Μασκ και ο Ζάκερμπεργκ, αν μάχονταν μεταξύ τους;

Όπως γράφει ο κοινωνιολόγος Scott Melzer στη μελέτη του με τίτλο «Manhood Impossible» «οι μάχες συνδέονται πολιτισμικά με τον ανδρισμό, ενώ η κουλτούρα των ΗΠΑ γιορτάζει τη βία των ανδρών στα σωστά πλαίσια.

Η μάχη μπορεί να βοηθήσει τους λευκούς άνδρες να αισθανθούν ότι έχουν περάσει ένα τεστ ενηλικίωσης και ότι έχουν εκπληρώσει την πολιτιστική απαίτηση της δύναμης. Η μάχη τους βοηθά να αποδείξουν στον εαυτό τους ότι είναι «πραγματικοί άντρες», παρά τα soft –πιθανότατα περιποιημένα– χέρια τους.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενώ δαμάζει τα κύματα, στη Χαβάη, με όλα τα μέτρα προστασίας για τους καρχαρίες. Instagram (Zuck)

Κατ’ εμέ, αυτό που κάνουν οι Μασκ και Ζάκερμπεργκ είναι μια απελπισμένη επίδειξη αρρενωπότητας για δύο σπασίκλες της τεχνολογίας, με βαθιές τσέπες.

Λένε ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ίσως τα χρήματα να μην μπορούν να αγοράσουν την αρρενωπότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Mασκ vs Ζάκερμπεργκ έρχεται σε μια εποχή που υπάρχει η λαϊκή αντίληψη ότι ο ανδρισμός βρίσκεται σε κρίση.

Οι γυναίκες αποκτούν πτυχία κολεγίου με ταχύτερο ρυθμό από τους άνδρες, ενώ οι εισοδηματικές διαφορές κλείνουν. Οι αυτοκτονίες και οι υπερβολικές δόσεις μεταξύ των ανδρών – που συχνά αποκαλούνται «θάνατοι απόγνωσης» – αυξάνονται.

Η πίστη σε μια «κρίση αρρενωπότητας» εκτινάσσεται σε περιόδους προοδευτικής κοινωνικής αλλαγής.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης τείνουν να κατηγορούν τις φεμινίστριες και άλλους κοινωνικούς προοδευτικούς για την κριτική των παραδοσιακά αντρικών ηθών και αξιών, κάτι που, όπως ισχυρίζονται, προκαλεί τη σπείρα των ανδρών.

Η κοινωνιολόγος Martha McCaughey έχει επισημάνει πώς η εξελικτική βιολογία έχει γίνει ο δημοφιλής τρόπος για να υποστηρίξουμε ότι οι άνδρες απλώς δεν μπορούν να βοηθήσουν τις «έμφυτες τάσεις τους».

Αυτό περιλαμβάνει την παρόρμηση να κυριαρχήσετε στους άλλους, είτε αυτό είναι στις επιχειρήσεις, στο κρεβάτι – ή, ναι, στο ρινγκ».

Πώς άρχισε η κόντρα Μασκ-Ζάκερμπεργκ

Ως τεχνολογικοί κολοσσοί που σέβονται τον εαυτό τους, αμφότεροι οι ‘μαχητές’ είχαν να δώσουν διάφορα στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Όπως όμως, ανέβαιναν επίπεδα, έπεφταν συχνά ο ένας πάνω στον άλλον. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Χαρακτηριστικά, τo 2016 δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου της SpaceX του Μασκ κατέστρεψε τον δορυφόρο του Ζάκερμπεργκ, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δορυφόρος ήταν μέρος του έργου Internet.org του Facebook για την παροχή σύνδεσης στο Διαδίκτυο στον αναπτυσσόμενο κόσμο και θα ήταν ο πρώτος δορυφόρος του κολοσσού που θα έμπαινε σε τροχιά.

Mετά την έκρηξη, ο Ζάκερμπεργκ έγραψε στο Facebook (φευ) πως ήταν βαθύτατα απογοητευμένος από την καταστροφή δορυφόρου «που θα παρείχε συνδεσιμότητα σε τόσους πολλούς επιχειρηματίες και σε όλους τους άλλους ανθρώπους στην ήπειρο».

Σήμερα η SpaceX έχει στείλει σε τροχιά τους περισσότερους δορυφόρους από όποιον εκτοξεύει δορυφόρους, για να δώσει internet σε όλον τον κόσμο. Παρεμπιπτόντως, έχει εξαφανίσει τα αστέρια.

Το χτύπημα του Ζάκερμπεργκ στον ‘αρνητή’ της ΑΙ, Μασκ

Ένα χρόνο αργότερα, έφερε νέο χτύπημα στον Μασκ, ‘πατώντας’ στα άγχη που είχε εκδηλώσει πολλάκις για την τεχνητή νοημοσύνη. Σε ένα Facebook Live έκανε λόγο για τους «ανεύθυνους», «αρνητές» της τεχνητής νοημοσύνης που «προσπαθούν να διασκεδάσουν αυτά τα σενάρια της καταστροφής».

Ο Μασκ είχε κάνει καριέρα ως αρνητής της τεχνητής νοημοσύνης, επαναλαμβάνοντας τακτικά την πεποίθηση του πως η τεχνολογία «έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τον πολιτισμό». Απάντησε στον ‘εχθρό’ μέσω Twitter (φευ) ότι «Μίλησα με τον Μαρκ για αυτό. Η κατανόησή του επί του θέματος είναι περιορισμένη».

Οι διαδοχικές επιθέσεις του 52χρονου στον Ζάκερμπεργκ

Το 2018, ο τελευταίος επανήλθε με τον κάτωθι τρόπο.

Ο Μασκ έγινε μέλος του κινήματος #deleteFacebook που είχε προκύψει ως αντίδραση στην αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica.

Διέγραψε τις σελίδες που είχαν στην πλατφόρμα η SpaceX και η Tesla «που ούτως ή άλλως ήταν γελοίες» (έκτοτε δεν έχει ‘φτιάξει’ άλλες). Για πρώτη φορά αναγνώρισε πως όντως η έκρηξη στο SpaceX είχε καταστρέψει το δορυφόρο του Ζάκερμπεργκ. Έγραψε “φταίω που είμαι ηλίθιος» και για να ρεφάρει είχε προσφέρει δωρεάν εκτόξευση στη Facebook.

Το 2020 (δυο χρόνια πριν ο Μασκ εξαγοράσει το Twitter) ο Σάσα Μπαρόν Κοέν είχε επικρίνει με τον τρόπο που θα δεις, το μέγεθος της δύναμης που είχε αποκτήσει ο Ζάκερμπεργκ και αυτό της επιρροής που ασκούσε μέσω της (μετέπειτα) Meta.

Ο Μασκ είχε προτρέψει το κοινό του στο Twitter να σβήσουν τις σελίδες τους από το Facebook.

Μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6/1 του 2021 ο Μασκ χρησιμοποίησε το Twitter για να μοιραστεί memes που συνέδεαν αυτήν την επίθεση με το Facebook (από τον Οκτώβριο του 2021 έγινε Meta).

Ένα αφορούσε τον διαβόητο “QAnon Shaman” (κατά κόσμον Jacob Chansley -θεωρητικός, ακτιβιστής της ακροδεξιάς και μεταξύ αυτών που έκαναν επίθεση στο Καπιτώλιο).

Σημείωνε πως το Facebook δημιουργήθηκε ως «ένας ιστότοπος για την αξιολόγηση των γυναικών στην πανεπιστημιούπολη», αναφορά που υπήρχε στον ‘πρόγονο’ του Facebook, το Facemash, με το domino effect που παρουσίαζε να ολοκληρώνεται με τους διαδηλωτές.

Κάποια στιγμή αργότερα, σε μια από τις γνωστές κυβιστήσεις του, ο Μασκ τάχθηκε υπέρ του “QAnon Shaman”.

Το Threads που έγινε ανταγωνιστής του Twitter

Μετά αγόρασε το Twitter και κατηγόρησε τον Ζάκερμπεργκ πως φτιάχνει ανταγωνιστικό ‘εργαλείο’: είναι Threads που είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ.

Ο Μασκ ‘τιτίβισε’ πως το Instagram (που ανήκει στον Ζάκερμπεργκ) κάνει τους ανθρώπους καταθλιπτικούς. Μετά την ανακοίνωση της WhatsApp (το εξαγόρασε ο Ζάκερμπεργκ το 2014) πως θα τόνιζε ότι ουδείς μπορεί να εμπιστευτεί πια το WhatsΑpp. Πρότεινε ως εναλλακτική το Signal.

To επόμενο ‘χτύπημα’ ήταν η σύγκριση του ελέγχου που έχει ο Ζάκερμπεργκ στη Meta με μοναρχία.  Σε ερώτηση αν ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γης και εκ των κορυφαίων παραγόντων επιρροής του Twitter θα μπορούσε να θέσει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, εάν εξαγόραζε το Twitter, ο Μασκ είχε απαντήσει πως «όσον αφορά το είδος ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, εννοώ ότι έχετε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να έχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, με μια μετοχική δομή που ενώ είναι 14ος τη τάξει, εξακολουθεί να ελέγχει αυτές τις οντότητες».

Υποσχέθηκε πως δεν θα κάνει το ίδιο στο Twitter.

Ασχολίαστο.

Όπως θα είδες, έως αυτό το σημείο ο Ζάκερμπεργκ έπαιζε κυρίως άμυνα. ‘Βγήκε’ στην επίθεση, όταν ο Μασκ όντως έκανε δικό του το Twitter με χαοτικό τρόπο.

Έκτοτε ο Μασκ έχει δώσει αρκετά δικαιώματα για να τον σχολιάζουν, με συνεργάτες του Ζάκερμπεργκ να έχουν πει πολλά και διάφορα. Κανείς δεν κατάφερε να προκαλέσει την αντίδραση του. Το έκανε ο Ζάκερμπεργκ όταν ανακοίνωσε πως φτιάχνει ανταγωνιστή του Twitter.

Tι απάντησε ο Ζάκερμπεργκ; Παραδόξως είχε να πει καλά λόγια για τον Μασκ, σε podcast που ήταν καλεσμένος.

Όσα βλέπαμε, ήταν τα ελάχιστα

Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι να προκαλέσει ο Μασκ σε αγώνα MMA (mixed martial arts) τον Ζάκερμπεργκ ήταν πως πέραν όσων γίνονταν δημοσίως, υπήρχα και αυτά που συνέβαιναν στο παρασκήνιο. Ο ιδιοκτήτης της Meta επιζητούσε λέει, χρόνια την αναγνώριση που απολάμβανε ο ‘άλλος’ ως πρωτοπόρος της τεχνολογίας. Την ίδια ώρα, ο Μασκ ανησυχούσε για την πρώιμη επιτυχία του Ζούκερμπεργκ με το Facebook.

Με αυτά και με αυτά, τον περασμένο Ιούνιο μάθαμε πως ο Ζάκερμπεργκ κάνει μαθήματα ju jitsu αυτό.

Ναι, τον κάλεσε σε αγώνα στο οκτάγωνο, ιδανικά σε αυτό του UFC Apex στο Λας Βέγκας. Ο Ζάκερμπεργκ είχε απαντήσει «στείλε μου το μέρος».

Παρεμπιπτόντως, ο Μασκ είχε καλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε αγώνα στο ‘κλουβί’ το Μάρτιο του 2022, για να λύσουν εκεί το θέμα της Ουκρανίας. Ο “Τσάρος” δεν ασχολήθηκε.

Εν προκειμένω, όπως διαβεβαίωσε το αφεντικό του UFC, Ντέινα Ουάιτ και οι δυο ήταν πολύ σοβαροί με αυτόν τον αγώνα. Είχε πει και ότι τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τι μπορεί να ξέρουν από πολεμικές τέχνες οι Μασκ και Ζάκερμπεργκ

Ο Ζάκερμπεργκ αποκάλυψε πρόσφατα -προφανώς μέσω του Threads ως ημέρα του αγώνα, την 26η του Αυγούστου, πριν προσθέσει ότι «και σήμερα είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Μασκ, αλλά δεν έχω λάβει επιβεβαίωση ακόμα από εκείνον».

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας εμφανίστηκε για να ενημερώσει ότι είχε μιλήσει με τον Μασκ, επί του ενδεχομένου να γίνει ο αγώνας στη χώρα. Ο δισεκατομμυριούχος πρότεινε το Κολοσσαίο και θέμα την αρχαία Ρώμη. Μετά έκανε σχετική πρόταση και η Τουρκία, με τον Μασκ να τιτιβίζει ότι ίσως θα χρειαστεί να επιβληθεί σε επέμβαση, πριν γίνει αυτός ο αγώνας -λόγω προβλημάτων στον αυχένα και την πλάτη.

Είχε τραυματιστεί σε αγώνα σούμο, που πλήγωσε δυο σπονδύλους του και για αυτό, όπως είπε δεν μπορεί να κάνει τις προπονήσεις που θα ήθελε για τον αγώνα. Την ίδια ώρα, ο Ζάκερμπεργκ, ο οποίος κάνει χρόνια μαθήματα πολεμικών τεχνών, με δασκάλους επαγγελματίες μαχητές των MMA, βρίσκεται καθημερινά στο οκτάγωνο και δουλεύει τα του αγώνα του με τον Μασκ.

Ο εμπνευστής της Meta επανήλθε προ ολίγων ωρών για να ενημερώσει ότι «εάν ο Ίλον σοβαρευτεί για μια πραγματική ημερομηνία και ένα επίσημο γεγονός, ξέρει πού να με βρει. Αλλιώς μάλλον ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε. Θα επικεντρωθώ στο να παλέψω με ανθρώπους που παίρνουν σοβαρά το σπορ».

Τι έκανε ο Μασκ; Αποκάλεσε τον Ζάκερμπεργκ «κότα» και δημοσίευσε επικοινωνία τους. Σύμφωνα με αυτήν του πρότεινε να επισκεφτεί το γραφείο του και να γίνει ο αγώνας στο οκτάγωνο που ‘χει στήσει εκεί «αλλά μου είπε θα λείπει για δουλειές».

Το be continued.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα