Λουκέτο για πάνω από 100 εφημερίδες της News Corp του Μέρντοχ

Λουκέτο για πάνω από 100 εφημερίδες της News Corp του Μέρντοχ
Το κλείσιμο της "News of the World" πριν από εννέα χρόνια είχε δώσει τα πρώτα σημάδια για το τέλος εποχής των έντυπων Μέσων της News Corp AP Photo / News International

Τέλος εποχής για 112 έντυπα Μέσα της News Corp του Ρούπερτ Μέρντοχ στην Αυστραλία που αναμένεται να κλείσουν οριστικά ή να συνεχίσουν σε ψηφιακή μορφή.

Το τέλος εποχής εκατοντάδων έντυπων Μέσων της στην Αυστραλία επιβεβαίωσε η News Corp, η οποία αναμένεται σύντομα να βάλει “λουκέτο” σε πάνω από 100 εφημερίδες της προκαλώντας ανησυχία για μεγάλο κύμα απολύσεων που θα προκαλέσει αυτή η εξέλιξη.

Η πολυεθνική εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιοκτησίας του πανίσχυρου Ρούπερτ Μέρντοχ αναμένεται να κλείσει 112 συνολικά εφημερίδες, βάζοντας οριστικό λουκέτο σε 36 εξ αυτών, με τις υπόλοιπες 76 να ψηφιοποιούνται, ρίχνοντας τίτλους τέλους στον έντυπο Τύπο του μιντιακού κολοσσού και σηματοδοτώντας την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή μορφή των Μέσων του.

Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενημερώθηκαν για τη συγκεκριμένη εξέλιξη από διαρροές στον Τύπο και όχι από επίσημα χείλη της εταιρείας, όπως αυτά του εκτελεστικού διευθυντή, Μάικλ Μίλερ ο οποίος θέλησε να τους ευχαριστήσει για “τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και τη συμβολή τους”.

Στα οριζόντια μέτρα της εταιρείας φυσικά, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πανδημία του κορονοϊού, με 60 εφημερίδες να αναστέλλουν την κυκλοφορία τους από τον περασμένο Απρίλιο όταν άρχισαν να αχνοφαίνονται οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ωστόσο η πορεία τους φαινόταν μη αναστρέψιμη. Ο λόγος; Μα φυσικά η διαφήμιση, η οποία πλέον βρίσκει μεγαλύτερο και πρόσφορο χώρο στο διαδίκτυο, πράγμα που παρατήρησαν οι ιθύνοντες της εταιρείας και παραδέχτηκαν ανοιχτά μεταξύ των τοποθετήσεών τους.

Όσο για τις απολύσεις; Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της News Corp, Πολ Μέρφι “ακόμη δεν ξέρουμε πόσα άτομα θα απασχολούν τα νέα διαδικτυακά μας Μέσα”. Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι το οριστικό κλείσιμο 36 εφημερίδων της Αυστραλίας θα οδηγήσουν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην ανεργία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα