Ξενώνας ανθρωπιάς στο Σταθμό Λαρίσης

ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟΥΣ  (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΣΥΣΣΙΤΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟΥΣ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ξενώνας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των αστέγων της Αθήνας, πρόκειται να λειτουργήσει εντός του 2011, σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας. Φιλοξενία 450 ατόμων ημερησίως. Με κάρτα η εξυπηρέτηση των αστέγων μία φορά την εβδομάδα

Ο ξενώνας θα προσφέρει σε αστέγους ανεξαρτήτως ηλικίας φύλλου και εθνικότητας, ασφαλή φιλοξενία, καταλύματα, σίτιση υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, υγειονομική περίθαλψη και ιματισμό. Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, παραχωρείται από το Δήμο Αθηναίων.

Η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του χώρου χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο συνεργασίας το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ της Υφυπουργού Εργασίας Άννας Νταλάρα και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ενώ η ευθύνη για τη λειτουργία του ξενώνα ανατίθεται στη Μ.Κ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή".

Η λειτουργία του ξενώνα, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί 450 περίπου άτομα ημερησίως θα ξεκινά το μεσημέρι και θα τελειώνει στις 7 το πρωί οπότε ο ξενώνας θα κλείνει για να ακολουθήσουν εργασίες καθαρισμού κ.λ.π.

Οι φιλοξενούμενοι, θα είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα και ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ξενώνα μόνο μια φορά την εβδομάδα, ώστε να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εξυπηρετουμένων.

Με την παρέμβαση αυτή επιχειρείται η συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι και όχι μόνο της παροχής συσσιτίου γεγονός που θα επιδράσει ευεργετικά στην εικόνα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του "Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης εκτάκτων Αναγκών" και πόρους του Προγράμματος "Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων" που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Το Σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων και ενεργειών για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ομάδων του πληθυσμού όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, μετανάστες, μακροχρόνια άνεργοι, αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking ενδοοικογενειακής βίας χρήστες ουσιών ανήλικοι παραβάτες αποφυλακισμένοι άστεγοι κ.λ.π.

Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας θα παρασχεθούν όλα τα μέσα και η τεχνογνωσία για την εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων ενώ θα δοθεί βαρύτητα στην αναζήτηση κονδυλίων από την Ε.Ε. Η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει αναλάβει την αναζήτηση των χώρων όπου θα καλύπτονται βασικές ανάγκες διαβίωσης και υγειονομική περίθαλψη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία ή τη φτώχεια.

SHARE:

24Media Network