Eurogroup: Αισιόδοξος ο Σεντένο αλλά τα “αγκάθια” παραμένουν

Eurogroup: Αισιόδοξος ο Σεντένο αλλά τα “αγκάθια” παραμένουν
Ο Μάριο Σεντένο AP

Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίστηκε στην εναρκτήρια δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο, αν και η έναρξη της τηλεδιάσκεψης της συνόδου αντί στις 6 θα γίνει στις 8 μμ.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Έχω εμπιστοσύνη – και εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έλεγε στο εναρκτήριο μήνυμα του ο πρόεδρος του Eurogroup πριν από περίπου μια ώρα.

Οι προσδοκίες για μια θετική κατάληψη στην δεύτερη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης σε 48 ώρες προήλθε την παραπάνω δήλωση ενώ μια ώρα νωρίτερα και ο κ. Σεντένο έβλεπε ότι το κλίμα ήταν ακόμη «πολεμικό». Λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη του Eurogroup στις 6 μμ, ο κ. Σεντένο μιλούσε για Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. «Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία» κατέληγε δείχνοντας κάθε άλλο παρά σίγουρος.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες δήλωναν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, αλλά ΕΕ που με κάποιες συγκεκριμένες εκφράσεις που θα διευκρινιστούν αργότερα θα μπορούν να ρατήσουν στο τραπέζι και τους Βόρειους και τους Νότιους.

Η αλήθεια είναι ότι οι διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς ο στόχος είναι στη σημερινή συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των υπουργών Οικονομικών είναι να υπάρξει συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η συζήτηση θα εστιαστεί κυρίως στο ζήτημα της παροχής χρηματοδότησης μέσω του ESM και ιδιαίτερα στους όρους υπό τους οποίους θα παρέχεται αυτή, καθώς δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM θα πρέπει να παρέχεται με ευέλικτους όρους και προϋποθέσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση του προβλήματος λόγω της πανδημίας κι όχι με βάση μακροοικονομικά στοιχεία. Αντίθετες σε αυτό δεν είναι μόνο η Ολλανδία αλλά κι άλλες χώρες, όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή.

Στα υπόλοιπα δύο ζητήματα:

Την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν από 40 και με την μόχλευση θα φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα της Κομισιόν για δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ έναντι εγγυήσεων (με την κωδική ονομασία SURE) για την στήριξη της απασχόλησης, έχει υπάρξει ουσιαστικά συμφωνία.

Το ύψος των μέτρων αυτών όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν επαρκεί αλλά θα πρέπει κι άλλα «όπλα» να ριχτούν στη «μάχη» προκειμένου η ευρωπαϊκή οικονομία να βγει από την κρίση. «Ευελπιστώ ότι αυτό το πακέτο μέτρων δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων ούτε θα δείχνει ατολμία και απροθυμία» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα