Ακρίβεια: Νέα γραμμή κυβερνητικής "άμυνας": Διεθνής η κρίση ανατιμήσεων

Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο Άδωνις Γεωργιάδης EUROKINISSI

Δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με τον κ. Σταϊκούρα, αλλά αντίθετα υπάρχει αγαστή συνεργασία ανέφερε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» απέδωσε και στα όσα συμβαίνουν διεθνώς, το κύμα ακρίβειας.

Ειδικότερα,σε ότι αφορά το μείζον θέμα της ακρίβειας, ανέφερε ότι σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον πληθωρισμό 7,1%, ο οποίος είναι ο υψηλότερος από τη δεκαετία του ’70, γεγονός που αποδεικνύει ότι μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Σε ότι αφορά το θέμα με τις δηλώσεις για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις που αναμένονται σε βασικά αγαθά, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά διαφωνία με τον κ. Σταϊκούρα, αλλά αντίθετα υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και μεταξύ των υπουργείων τους.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο ίδιος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός. «Και έχει δίκιο ο κ. Σταϊκούρας», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει πακέτα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που στοχεύουν τόσο στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όσο και στην ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται.

Ήδη, πάντως, μπισκότα, άλευρα, δημητριακά, λάδια, μαργαρίνες, κατεψυγμένα, αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής,, στους νέους τιμοκαταλόγους, έχουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων. Και βέβαια παρά το ότι εσχάτως καταγράφεται ένα κύμα προωθητικών ενεργειών λόγω των «εορταστικών στοκ» που έχουν συσσωρευτεί, αλλά και της προσπάθειας τόνωσης της ζήτησης, οι προωθητικές ενέργειας δεν μπορούν να αποτρέψουν τις «εκρήξεις» τιμών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φέτα όπου η τιμή σε όλους σχεδόν τους κωδικούς έχει τσιμπήσει κατά 2 ευρώ περίπου αλλά και το γάλα όπου πέρα από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας οι ανατιμήσεις ανέρχονται σε 2-4 λεπτά στο λίτρο. Επίσης «καίει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό η περίπτωση του γάλακτος με αύξηση διεθνώς στο 22%, του καφέ με 95% και της ζάχαρης με 17,5%.

Παράλληλα, το θέμα των πρώτων υλών όπου π.χ. υπάρχει αύξηση στο αλουμίνιο κατά 45% που επιβαρύνει το κόστος των συσκευασιών αύξηση στο πετρέλαιο κατά 45% που εκτινάσσει το κόστος των μεταφορικών εντείνει τις πιέσεις για ανατιμήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άδωνις Γεωργιάδης, ΗΠΑ, ΦΠΑ, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network