Ακρίβεια: Σε αγωνιώδη αναζήτηση “αναχωμάτων” η κυβέρνηση

Ακρίβεια: Σε αγωνιώδη αναζήτηση “αναχωμάτων” η κυβέρνηση
Χρήματα iStockphoto

Ο προϋπολογισμός ήδη είναι στον αέρα και απαιτείται εκ νέου σύνταξή του λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και των επιπτώσεων στο ΑΕΠ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Να αναχαιτίσει όπως όπως το τσουνάμι ακρίβειας προσπαθεί η κυβέρνηση ώστε να κατασιγάσει αντιδράσεις και να περιορίσει τις επιπτώσεις για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Κι αυτό σε μια συγκυρία που τα επιτόκια δανεισμού είναι αυξημένα για την Ελλάδα και τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά ενώ βέβαια ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα και απαιτείται εκ νέου σύνταξή του.

Σύμφωνα, έτσι με όσα είπε ο Πρωθυπουργός στον Τ/Σ Alpha χτες βράδυ θα συνεχιστούν σίγουρα οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ “θα υπάρξει μία ακόμα έκτακτη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε τις ήδη γνωστές αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού ως βασικά αναχώματα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ειδικά, για τα ζητήματα της ενέργειας είπε ότι: “Είναι μικρό το όφελος στην τελική τιμή της βενζίνης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Προτιμώ από το να έχουν όλοι μικρό όφελος, να χρησιμοποιήσω το χώρο αυτόν για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Χρειάζεται και ευρωπαϊκή γραμμή άμυνας. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει. Η κρίση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Δίνουμε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συνδέσουν φωτοβολταϊκά. Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Θα χρειαστούμε φυσικό αέριο. Θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό. Με LNG. Αυτή είναι η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε και να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Είχα συζήτηση με Αιγύπτιο πρόεδρο για να εγκαταστήσουμε καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης. Αύριο θα γίνουμε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για το υδρογόνο. Ο λιγνίτης εξακολουθεί να είναι πανάκριβος. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Η απολιγνιτοποίηση ήταν σε ένα βαθμό δρομολογημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν είχαμε καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα χρησιμοποιούσαμε το λιγνίτη εφεδρικά. Όμως αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης δεν είναι λύση στο πρόβλημα και πάντως δεν είναι λύση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το χαρτί της Επιστρεπτέας

Στο μεταξύ στο τραπέζι είναι άλλο ένα “χαρτί” για την κυβέρνηση, που έχει να κάνει με την επιμήκυνση των δόσεων για την επιστροφή των ποσών από την Επιστρεπτέα και την παράταση του χρόνου για την εφάπαξ εξόφληση των φθηνών δανείων με έκπτωση 15%. Στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι να δοθούν ανάσες ρευστότητας σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ακρίβεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ειδικότερα εξετάζεται οι μηνιαίες δόσεις που θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 30 Ιουνίου να αυξηθούν από 60 σε πάνω από 70 έτσι ώστε να περιοριστεί η μηνιαία δαπάνη των υπόχρεων και να τονωθεί η ρευστότητα τους. Βέβαια τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με τις άμεσες και ορατές επιπτώσεις στην οικονομία από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται περαιτέρω «κούρεμα» των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Σημειώνεται ότι οι φορείς της αγοράς έχουν ζητήσει από τη κυβέρνηση έως και πλήρη διαγραφή των οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δις. ευρώ και μετά τα κουρέματα το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 3 δις. ευρώ από τα οποία το δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 2,3 δις. ευρώ προφανώς αναμένοντας ότι κάποιοι να καταβάλλουν λιγότερα κάνοντας χρήση της έκπτωση του 15% για εφάπαξ εξόφληση και κάποιοι άλλοι θα αφήσουν απλήρωτα τα χρέη.

Τροπολογία

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέφθηκε πλαφόν στο μικτό κέρδους που μπορούν να αποκομίσουν οι επιχειρήσεις από την εμπορία βασικών αγαθών.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου και προβλέπει ότι το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα δεν πρέπει να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Με απόφαση, μάλιστα, του αρμόδιου οργάνου ελέγχου επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει την απαγόρευση ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης σωρευτικά ή διαζευτικά κυρώσεις ως εξής:

  • σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας.
  • Πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. Ευρώ

Επίσης με απόφαση απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρχής ελέγχου επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Η Αντιπολίτευση

Με δήλωσή του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης χαρακτηρίζει “σταγόνα στον ωκεανό την κυβερνητική ρύθμιση για το πλαφόν κέρδους των επιχειρήσεων”. Όπως αναφέρει:

“Η ελληνική κοινωνία εδώ και μήνες πληρώνει βαρύ λογαριασμό εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης στην κρίση της ακρίβειας. Σήμερα, υπό το βάρος της συντριπτικής πραγματικότητας, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων σε βασικά είδη. Η διάταξη αυτή είναι ελλιπής, ανεπαρκής και εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αίσθημα ευθύνης θα την υπερψηφίσει γιατί στηρίζουμε κάθε μέτρο που μπορεί έστω και κατ’ ελάχιστο να προστατεύσει το εισόδημα των καταναλωτών σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση και θα ελέγχουμε κάθε βήμα εφαρμογής της.

Πρέπει να είναι όμως απολύτως σαφές ότι η ρύθμιση αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό. Επ’ ουδενί μπορεί να αντιμετωπίσει την δομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Η μάχη κατά της ακρίβειας απαιτεί άμεση μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια, ρύθμιση των τιμολογίων, αποφασιστική πάταξη της αισχροκέρδειας και ουσιαστική στήριξη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα