Alpha Bank: Πάνω από 5 οι προσφορές για το Project Galaxy

Alpha Bank: Πάνω από 5 οι προσφορές για το Project Galaxy
Alpha Bank EUROKINISSI

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθεί η shortlist με τους υποψήφιους για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να τοποθετείται ακόμη και πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου

Περισσότερες από 5 μη δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν στα γραφεία της Alpha Bank το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής για το για το Project Galaxy, το σχέδιο δηλαδή της mega-τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους περί τα 10 δισ. ευρώ και της πώλησης της Cepal.

Κύκλοι της διοίκησης επιβεβαιώνοντας το υψηλό ενδιαφέρον που καταγράφηκε για το Project Galaxy, κάνουν λόγο για «ευχάριστο» πονοκέφαλο που επιβεβαιώνει την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της Τράπεζας να επανεκκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να την ολοκληρώσει εντός των χρονικών και κεφαλαιακών στόχων που έχουν τεθεί.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων για το Galaxy και την Cepal, περιλαμβάνονται κορυφαία επενδυτικά funds αλλά και μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην αναπτυσσόμενη διεθνώς αγορά διαχείρισης ΜΕΑ.

Πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι στη διαδικασία προσήλθαν περισσότεροι από πέντε επενδυτές, μεταξύ των οποίων τα «φαβορί», PIMCO και Bain και σημειώνουν ότι το σύνολο των υποψηφίων επενδυτών αντιμετωπίζει το Project Galaxy αφενός ως προϋπόθεση για την πρωταγωνιστική τους παρουσία, μέσω της Cepal, στην Ελλάδα, αφετέρου δε ως εφαλτήριο ανάπτυξης και κερδοφορίας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank επισημαίνουν ότι η ποιότητα των υποψηφίων επενδυτών είναι τέτοια που προκαλεί αισιοδοξία ότι η Cepal θα μεταβιβαστεί σε ισχυρό σχήμα, κάτι το οποίο δημιουργεί ασφάλεια και ικανοποίηση και στους εργαζομένους της νέας εταιρίας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διαμορφωθεί η shortlist με τους υποψήφιους για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων και οι εξελίξεις αναμένονται πυκνές, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να τοποθετείται ακόμη και πριν τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, εξάλλου, οι διαδικασίες συγκρότησης της νέας Cepal, ενώ με ταχείς ρυθμούς δρομολογείται και η προβλεπόμενη πιστοληπτική αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων του Project Galaxy, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή αιτήματος υπαγωγής τους στο Πρόγραμμα Προστασίας Στοιχείων Ενεργητικού «Ηρακλής».

Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για την Cepal

H διαδικασία τιτλοποίησης του Galaxy και πώλησης της Cepal που βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο σημείο, έρχονται μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Neptune, την δρομολόγηση απόκτησης του 100% της Cepal από την Alpha Bank και την τοποθέτηση της νέας διοικητικής ομάδας στην Cepal.

H Alpha Bank έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του 100% της Cepal με εξαγορά του ποσοστού 60% που ελέγχει η Centerbridge, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης των διευθύνσεων διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank με την υφιστάμενη δραστηριότητα της Cepal.

Στο πλαίσιο του Project Galaxy, η Alpha Bank θα διαθέσει στη συνέχεια προς πώληση σε διεθνείς επενδυτές έως το 100% των μετοχών της Cepal με στόχο να δημιουργηθεί η ισχυρότερη, με όρους χαρτοφυλακίου υπό διαχείριση και προοπτικών, ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ελληνική αγορά. Ταυτοχρόνως, η Cepal θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες διαχείρισης στους πελάτες της και να διευρύνει τις δραστηριότητές της.

Ήδη, από την 1η Ιουλίου τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Cepal ανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων Επιχειρήσεων της Alpha Bank, στη θέση του ιδρυτή της εταιρείας κ. R. Langstaff. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα έργου (Carve-Out Committee) με τη συμμετοχή στελεχών της Alpha Bank και της Cepal, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν και οι δύο οργανισμοί θα συνδυαστούν με τον καλύτερο και πλέον παραγωγικό τρόπο.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, τους προσεχείς μήνες, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Νέας Cepal θα αναλάβει ο κ. Αρτέμιος Θεοδωρίδης, Γενικός Διευθυντής Καθυστερήσεων και Διαχείρισης Διαθεσίμων της Τράπεζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα