Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές στο Project Skyline

Τράπεζα Alpha Bank
Τράπεζα Alpha Bank ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Διψήφιος αριθμός επενδυτών κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για τη συναλλαγή Skyline της Alpha Bank που αφορά στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της τράπεζας. Η δομή της συναλλαγής και το χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Με εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρωτοποριακό σχήμα συναλλαγής Skyline που δρομολογεί η Alpha Bank, και αφορά στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας της τράπεζας, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου η φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προσφορές κατέθεσε διψήφιος αριθμός επενδυτών, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον σχεδιασμό της Διοίκησης της Alpha Bank αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

ADVERTISING

Η διαδικασία αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Alpha Bank αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Πηγές της Τράπεζας απέφευγαν κάθε σχετικό σχόλιο αναφορικά με τους υποψήφιους επενδυτές, διαφυλάττοντας την ομαλή συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σημείωναν, ωστόσο, πως οι προσφορές αξιολογούνται και αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να υπάρξουν αποφάσεις για τους επιλεγέντες για την επόμενη φάση της συναλλαγής.

Όπως έχει γράψει το news247.gr ήδη με το άνοιγμα του Virtual Data Room (VDR) προχώρησαν στην υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας περισσότεροι από 15 επενδυτές με εξειδίκευση στα ακίνητα, μεταξύ των οποίων φέρονται να βρίσκονται οι Apollo, Lone Star, Brook Lane, Dromeus Capital (Blackstone), Prodea/Invel, HiG, Bain Capital, Davidson Kempner, Oaktree, Pimco, κ.α.

Η δομή της συναλλαγής

Όπως, επισήμως, έχει ανακοινωθεί στο επενδυτικό κοινό, η συναλλαγή “Skyline” προβλέπει τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου (joint venture partner) για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η δομή της συναλλαγής θα προσαρμοσθεί και με βάση τις προθέσεις και προτάσεις των επενδυτών σύμφωνα με τις προσφορές που κατέθεσαν. Η Alpha Bank προτίθεται να παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο του σχήματος, προκειμένου να ωφεληθεί από τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακίνητης περιουσίας.

Το Skyline θα προικοδοτηθεί με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των Ευρώ 500 εκ. καθώς ο όμιλος της Alpha Bank επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της αγοράς για την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει. Στόχος είναι περαιτέρω μεγέθυνση του σχήματος, κεφαλαιοποιώντας τις συνέργειες μεταξύ του στρατηγικού επενδυτή και της Alpha Bank, για τη δημιουργία ηγέτιδας επενδυτικής εταιρείας στον χώρο της ακίνητης περιουσίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), επιπλέον 320 ακίνητα υψηλής εμπορικής αξίας καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων.

Νωρίτερα, οι εργασίες παροχής υπηρεσιών της ΑΑΑ θα ενοποιηθούν με αυτές της Alpha Real Estate, δημιουργώντας μία νέα ισχυρή εταιρεία με σημαντική εμπειρία, η οποία και θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.), τόσο προς το Skyline όσο και σε τρίτους μεγάλους πελάτες.

Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πελάτες της, η Alpha Real Estate έχει επενδύσει σε συστήματα διαχείρισης ακινήτων και data analytics. Παράλληλα, έχει θέσει ήδη σε λειτουργία την ιστοσελίδα www.propertynow.gr δίνοντας τη δυνατότητα, μέσω της μηχανής αναζήτησης, στους ενδιαφερόμενους να βρουν εύκολα και γρήγορα ακίνητα υψηλής ποιότητας, που πληρούν αυστηρά κριτήρια και πρότυπα και είναι απαλλαγμένα από κάθε νομική ή τεχνική εκκρεμότητα και σύντομα θα ενεργοποιήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Στελέχη της Alpha Bank εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την μέχρι σήμερα πορεία της διαδικασίας και επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων. Παράλληλα εξηγούν ότι η συναλλαγή προβλέπει τη μεταφορά 500 ακινήτων περίπου σε μια νέα εταιρεία joint venture, στην οποία η Alpha Bank θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό, μεταβιβάζοντας το 51% στον επενδυτή που θα αναδειχθεί από την διαγωνιστική διαδικασία.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

1. περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ.

2. περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση.

3. τέλος, υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών / διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο της διοίκησης προβλέπει, τη σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 800 ακινήτων που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Alpha Bank, Ακίνητα, Επενδύσεις
SHARE:

24Media Network