Ανησυχία για το ευρώ από τον ατελείωτο κατήφορο της τουρκικής λίρας

Ανησυχία για το ευρώ από τον ατελείωτο κατήφορο της τουρκικής λίρας
Αναταράξεις στην τουρκική οικονομία AP

Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει και το ευρώ, προειδοποιεί ο διεθνής Τύπος, αποκρυπτογραφώντας τις τελευταίες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Απώλειες σημείωσε σήμερα του ευρώ παράλληλα με την πτώση των νομισμάτων των μετοχών άλλων αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το ευρώ σημείωσε απώλειες έναντι του δολαρίου μετά από δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για ανησυχίες της ΕΚΤ από την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική λίρα.

Οι εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών δίνουν τον τόνο των αγορών. Η Κίνα αντέδρασε στον τελευταίο γύρο εμπορικών εχθροπραξιών της κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας τους δικούς της δασμούς.

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA και BNP Paribas SA που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ανησυχεί για την έκθεση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

“Καμπανάκι” για τις τράπεζες

«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες», τονίζει η γερμανική FAZ.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια AP

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ. Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο “μικροσκόπιο”, αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Πτωτικό αναμένεται να είναι και το άνοιγμα στη Wall Street. Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα