Σε ασφυξία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Νέα δοκιμασία από το “βουνό” υποχρεώσεων

Σε ασφυξία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Νέα δοκιμασία από το “βουνό” υποχρεώσεων
Εργαζόμενη στην εστίαση sooc

Η καλή τουριστική περίοδος δεν αποτελεί για πολλές επιχειρήσεις εγγύηση βιωσιμότητας, ιδιαίτερα όταν πολλές υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί αλλα και οι μέχρι τώρα ενδείξεις προδιαγράφουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Σε μια νέα μάχη επιβίωσης, μετά την “κούρσα” των χρόνων των μνημονίων, επιδίδονται και πάλι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν αφενός ενα “βουνό” συσσωρευμένων υποχρεώσεων και αφετέρου να διαχειριστούν μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με τον πληθωρισμό να “κουρεύει” τη ζήτηση αλλά και να εκτινάσσει τα κόστη λειτουργίας.

Ακόμη και φαινομενικά κλάδοι, όπως η εστίαση και ο τουρισμός που τη θερινή περίοδο έχουν την τιμητική τους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της εκτίναξης του λειτουργικού κόστους, με πρώτη βέβαια την ενεργειακή επιβάρυνση.

Ήδη, καταφθάνουν μηνύματα π.χ. από πολλούς τουριστικούς προορισμούς, που δεν είναι στην πρώτη θέση της “βιτρίνας” (Μύκονος, Σαντορίνη κτλ), που καταγράφουν το “σφίξιμο” των καταναλωτών, Ελλήνων και ξένων, λόγω της ακρίβειας. Ανάλογα είναι και τα μηνύματα από επαγγελματίες της Αθήνα, που αν και βλέπουν τον τουρισμό να ανακάμπτει, έχουν μπροστά τους μεγάλες δυσκολίες να διαχειριστούν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μιλώντας στο ΝEWS4/7 ο Στράτος Νταργαράς, μέλος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, οι προκλήσεις στον κλάδο είναι μεγάλες με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες του κλάδου να είναι στην “κόψη του ξυραφιού”. “Τον Δεκέμβριο του 2021 μην ξεχνάμε ότι είμασταν σχεδόν κλειστά, χωρίς μουσική με ωράριο κλπ. Αυτό τον Δεκέμβριο που είναι ο καλύτερος μήνας του έτους και που προσδοκούμε έναν μεγάλο τζίρο. Η δουλειά άρχισε κάπως να επανέρχεται από τον Μάρτιο του 2022” ανέφερε και περιέγραψε το βουνό των υποχρεώσεων, εστιάζοντας πρώτα στο ρεύμα.

“Παραφορτώθηκε το γαϊδούρι……”

“Ρήτρα αναπροσαρμογής σημαίνει ότι έχουμε ήδη πληρώσει από 2000€ έως 10000€ για ένα μικρό έως μεσαίου μεγέθους μαγαζί όλο αυτό τον καιρό” σημειώνει και στέκεται στο ότι πολλοί μικρομεσαίοι λόγω έλλειψης τζίρου έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση σε σχέση με άλλες υποχρεώσεις, παρά και τις επιδοτήσεις που δόθηκαν.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ μπορεί τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν καλά, ωστόσο τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία τον Μάιο δίνουν το στίγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά 800.000 σε μόλις ένα μήνα.

Συγκεκριμένα από 3,944 εκατομμύρια τον Απρίλιο ανέβηκαν σε 4,74 εκατομμύρια τον Μάιο. Εξ αυτών σχεδόν 2 εκατομμύρια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κάτι που έχει ήδη συμβεί σε 1,36 εκατομμύρια φορολογουμένους. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που έχει συσσωρευτεί φτάνει τα 112,5 δισ. ευρώ.

“Χάθηκαν ρυθμίσεις σε όλους τους φορείς (εφορία ταμεία κλπ) γιατί πολύ απλά έπρεπε να πληρωθεί πρώτα το ρεύμα. Ελάχιστοι μιλούν για το φυσικό αέριο. Ειδικά στα εστιατόρια είναι τρομακτική η αύξησή του σε μηνιαία βάση. Από 300€ για μια μέση κατανάλωση έχει πάει στα 800€ το μήνα παρακαλώ. Μέσα στον πληθωρισμό που τρέχει με 12% και έχουν ακριβύνει τα πάντα μας βάζουν να πληρώσουμε και επιστρεπτεες…. Παραφορτώθηκε το γαϊδούρι……Οι ψήφοι μας θα είναι και αυτές επιστρεπτέες……” υπογραμμίζει ο Στράτος Νταργαράς δίνοντας το στίγμα.

Κύκλος: Σχέδιο για “αφανισμό” των ΜμΕ

Στο μεταξύ, SOS για τα βάρη που προσθέτει η έναρξη των καταβολών για επιστρεπτέες προκαταβολές εξέπεμψε ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης. Πιο συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη απόσυρση από την στήριξη της Εστίαση, καθώς προχώρησε σε βεβαίωση οφειλών των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, διαβλέποντας σκοπιμότητες πίσω από τις κινήσεις αυτές.

“Οι κύριοι Κ. Μητσοτάκης, Χ. Σταϊκούρας και Α. Γεωργιάδης, ενώ είχαν την επιλογή, που τους έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μετατρέψουν σε επιδότηση την επιστρεπτέα προκαταβολή, δεν το έπραξαν. Προφανώς η έκθεση Πισσαρίδη είναι σε πλήρη εξέλιξη με κεντρικό σύνθημα: “Αποτελειωστε ανασφάλιστους, αδύναμους και χρεωμένους” τονίζει ο Κύκλος και προσθέτει:

“Ας ξαναπάρουμε το νήμα απ’ την αρχή επαναλαμβάνοντας μερικά σημεία της ιστορίας των δύο τελευταίων χρόνων, που η κυβέρνηση κάνει πως δεν θυμάται:

  • οι άνθρωποι της Εστίασης έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτή περιγράφεται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνεται στο άρθρο 4 παρ.5 του Συντάγματος, ενώ έχουν πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουν κάνει επαχθείς θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων τους κι έχουν στερηθεί την αξιοπρεπή διαβίωση, η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει.
  • οι επιχειρήσεις Εστίασης που απασχολούν μέχρι 49 άτομα, αποτελούν το 87% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
  • οι επιχειρήσεις Εστίασης που απασχολούν μέχρι 9 άτομα, αποτελούν το 57% της συνολικής ιδιωτικής απασχόλησης.
  • στην Εστίαση εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι και μαζί με τα παρελκόμενα επαγγέλματα αγγίζουν το 1.000.000.Η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει.
  • οι άνθρωποι της Εστίασης κατέστησαν ανασφάλιστοι, επειδή έχασαν τις ρυθμίσεις τους την τελευταία διετία και η κυβέρνηση κάνει πως δεν το βλέπει, αρνούμενη να ανοίξει ένα νέο κύκλο 120 δόσεων.
  • στον οικονομικό ζόφο ήρθε να προστεθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που μετέτρεψε το ενεργειακό κόστος των μαγαζιών σε εφιάλτη, με την κυβέρνηση να μην παίρνει κανένα μέτρο για τους επαγγελματικούς χώρους.
  • ο κατάλογος είναι μακρύς με αυτά που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει” υπογραμμίζουν εκατοντάδες μέλη του Κύκλου.

Παράλληλα θέτουν μια σειρά από αιτήματα που αφορούν ουσιαστικά την επιβίωση του κλάδου με τη μορφή που σήμερα ξέρουμε, που αποτελεί βασικό πυλώνα απασχόλησης και ανάπτυξης τοπικών αλυσίδων αξίας.

Έτσι με βάση τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης θα πρέπει να γίνει:

  • “- άμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση.
  • – διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.
  • – ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.
  • – κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.”

“Ο λογαριασμός στις εκλογές”

Επιπλέον, στέλνουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. “Η κυβέρνηση που κάνει πως δεν βλέπει, ας θυμηθεί αυτό: οι άνθρωποι της Εστίασης κατέστησαν ανασφάλιστοι, αδύναμοι και υπερχρεωμένοι εξαιτίας της.

Η μόνη δυνατότητα που τους δίνεται είναι να “πληρώσουν” την επιστρεπτέα και τις λοιπές υποχρεώσεις στις επόμενες εκλογές.”

Πυρά και από τη ΓΣΕΒΕΕ

Επίσης, την ανάγκη της αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και αίτημα για την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων διατυπώνει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως αναφέρει, “σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον επιχειρηματικό κόσμο η έναρξη της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ισοδυναμεί με το τελειωτικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βγουν από την μακρά περίοδο της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης των τελευταίων ετών, αναφέρει ανακοίνωση.

Μάλιστα στην παρούσα συγκυρία οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την ενεργειακή κρίση και το ράλι των ανατιμήσεων που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το οικονομικό περιβάλλον και κάνουν ακόμα και βιωσιμότητα τους αμφίβολη.”

Στο φόντο αυτό η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος με επιστολή προς τους αρμοδίους υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Όπως σημειώνει στην επιστολή της προς της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΓΣΕΒΕΕ “γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια διανύουμε μία μακρά περίοδο διαδοχικών κρίσεων, που έχουν αφήσει βαθιά το αποτύπωμα τους στην οικονομία, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Στην παρούσα συγκυρία ο συνδυασμός της ενεργειακής κρίσης, των συνεχόμενων ανατιμήσεων και της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας covid-19 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαχρονικά σε περιόδους κρίσεων πληρώνουν δυσανάλογο τίμημα. Η καλή τουριστική περίοδος που διανύουμε δεν αποτελεί για τις επιχειρήσεις εγγύηση βιωσιμότητας, ιδιαίτερα όταν οι μέχρι τώρα ενδείξεις προδιαγράφουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.

Με βάση τα παραπάνω, η πρόσφατη ανακοίνωση ότι άμεσα ξεκινά και θα ολοκληρωθεί κατά τις προσεχείς ημέρες η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που όπως είναι επόμενο δημιουργεί την υποχρέωση επιστροφής μέρος αυτών, έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο.

Την τρέχουσα περίοδο οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αναπληρώσουν τις σοβαρές απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχοντας ως μόνο σημαντικό πλεονέκτημα τις αυξημένες τουριστικές ροές.

Αυτό ωστόσο το πλεονέκτημα εξουδετερώνεται από το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος λειτουργίας που συνδυαστικά προέρχεται από την υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας, την αύξηση των τιμών προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων, της υπέρμετρη αύξηση του κόστους καυσίμων και το αυξημένο κόστος εργασίας”.

Κομμένες οι ΜμΕ από γραμμές χρημσατοδότησης

Παράλληλα, υπενθυμίζεται από την ΓΣΕΒΕΕ ότι με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τρεις (3) στις δέκα(10) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες. Ως εκ τούτου, η προσθήκη ακόμα μιας υποχρέωσης είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλει ένας μεγάλος αριθμός ΜΜΕ να επιβιώσει.

“Θεωρούμε ότι η σχετική απόφαση που ενεργοποιεί την διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να παγώσει. Άλλωστε οι ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις υπό την προσδοκία όμως ότι η ελληνική οικονομία θα επέστρεφε στην κανονικότητα.

Επιπλέον, και καθόσον φαίνεται ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που μας παρέχει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις (άρθρο 23Β του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19).

Αυτό θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική ανακούφιση για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και είναι και εκείνες που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας”, καταλήγει στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα