Χωρίς τελική συμφωνία το Brussels group

Χωρίς τελική συμφωνία το Brussels group

Νωρίς το πρωί ολοκληρώθηκε το Brussels group. Πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Το Brussels group ΙΙ έλαβε τέλος νωρίς σήμερα το πρωί, χωρίς τελική συμφωνία, με την μεγαλύτερη πολιτική διαφωνία να επικεντρώνεται στις αλλαγές, που θα γίνουν στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό και την συνέχεια να μεταφέρεται ξανά σε άγνωστο χρόνο και με άγνωστο τρόπο.

Ούτε η ελληνική αποστολή, αλλά ούτε και οι δανειστές έσπαγαν και χθες την σιγή ασυρμάτου, αλλά η κίνηση του Πρωθυπουργού για την αποστολή της επιστολής για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο κοινωνικό κράτος, την ώρα που συνεχίζονταν οι μαραθώνιες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ήταν αρκετά «εύγλωττη», μεταφέροντας τα βασικά προβλήματα της αξιολόγησης σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ.

Tα εργασιακά φαίνεται ότι οδήγησαν σε ναυάγιο, την σκέψη που υπήρχε αργά χθες το βράδυ για συνέχιση των συνομιλιών από τις Βρυξέλλες, μέχρι να υπάρξει ένα περίγραμμα για την τεχνική συμφωνία και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσει το ζήτημα.

ADVERTISING

Η συνέχεια προμηνύεται άγνωστη, αφού μια επαναφορά στο καθεστώς των τηλεδιασκέψεων θα σήμαινε πάγωμα των διαπραγματεύσεων, με τα δύο σημαντικά θέματα να παραμένουν ανοιχτά.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί θα βρεθεί από τις Βρυξέλλες στη Ρώμη και η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου, για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού για το Ευρωπαϊκό κεκτημένο ειδικά στην αγορά εργασίας, αλλά και το κοινωνικό κράτος.

Τούτο, παρά το γεγονός ότι χθες υπήρχαν σημάδια πραγματικής προόδου, αν όχι σε όλα, τουλάχιστον σε κάποια από τα θέματα.

Η αίσθηση αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν όσο και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ, επέστρεψαν στην Βελγική πρωτεύουσα μετά από υποχρεώσεις που είχαν εντός της ΕΕ για να συνεχίσουν από κοντά τις συνομιλίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ήταν χθες παρών στη διαπραγμάτευση, βρέθηκε πια να συζητά πλέον όχι το αν, αλλά το πότε και κυρίως το πώς η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Ο Ράις και η πρόβλεψη του Τόμσεν

Ακόμη και το ΔΝΤ το οποίο παραμένει ακόμη και τώρα αμετακίνητο στις θέσεις του έδινε χθες δια του εκπροσώπου του κ. Τζέρυ Ράις κάποιες ελπίδες.

Στην τακτική ενημέρωση του Ταμείου τόνιζε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, και ότι οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό. "Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές” διαφορές.

Τούτο παρά την δηλητηριώδη ομιλία του Τόσμεν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ταμείου, επανέλαβε την οπτική του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την ομιλία του προανήγγειλε πολλά χρόνια οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και πολύ αργή ανάκαμψη της οικονομίας.

Μάλιστα, επανέλαβε την εκτίμηση που είχε κάνει και σε ενημέρωση του ΔΣ του ταμείου ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 20 χρόνια για να επανέλθει η οικονομία της στα προ της κρίσης επίπεδα.

πηγή φωτογραφίας: AP/ Virginia Mayo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μένουν Βρυξέλλες αναζητώντας συμφωνία

SHARE:

24Media Network