Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις στα ταμεία – Πώς να ενταχθείτε

Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις στα ταμεία – Πώς να ενταχθείτε
Γραφεία του ΕΦΚΑ Eurokinissi

Μέχρι και τις 31 Μαρτίου θα έχουν προθεσμία περίπου 30.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων.

Με διάταξη που περιελήφθη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περίπου 30.000 από αυτούς εντάχθηκαν αρχικά στη ρύθμιση που τρέχει από τον Μάιο του 2019, όμως πλέον δεν εξυπηρετούν τις δόσεις και τις τρέχουσες εισφορές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ξανά εκτός ρύθμισης θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αν επανενταχθούν στην ρύθμιση μέχρι και τις 31/3 και όχι μέχρι και τις 31 Μαΐου που προέβλεπε παλαιότερη διάταξη.

Προϋπόθεση για να επανενταχθούν στη ρύθμιση, οι εν λόγω οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο των δόσεων από τη χρονική στιγμή που σταμάτησαν να πληρώνουν και , μαζί και τις απλήρωτες τρέχουσες εισφορές.

Η διαδικασία ένταξης

Η επανένταξη γίνεται στα ακόλουθα βήματα:

1 Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ο οφειλέτης χρησιμοποιεί τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, για να ενημερωθεί για το ύψος του χρέους του. αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες υποβάλλουν αίτημα προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών και στη συνέχεια εισέρχονται στον σύνδεσμο ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, όπου υπολογίζεται η οφειλή, επιλέγεται ο τύπος ρύθμισης, υποβάλλεται αίτημα και εκδίδεται αυτόματα απόφαση ρύθμισης. Βλέπουν, λοιπόν, την ίδια στιγμή το ύψος της κάθε δόσης και τον αριθμό των δόσεων. Οι Εργοδότες υποβάλλουν απλά αίτηση στο ΚΕΑΟ.

2 Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85% ανάλογα με τον αριθμό τω δόσεων και την συνολική οφειλή Η ρύθμιση η οποία ως γνωστό γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια παρέχει την δυνατότητα περαιτέρω μείωσης της οφειλής μέσω επανυπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου Ειδικότερα, το σύνολο των οφειλών χρονικής περιόδου 1/1/2002-31/12/2016 δύναται να επανυπολογιστεί μετά από επιλογή του οφειλέτη. Ο επανυπολογισμός διενεργείται για τους κλάδους σύνταξης και υγείας. Ως βάση ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως ίσχυε κατά την 31/12/2018 (586,08€). Στην περίπτωση επιλογής του επανυπολογισμού, η νέα μηνιαία εισφορά προσδιορίζεται για τον κλάδο σύνταξης σε 117,22 ευρώ και για τον κλάδο υγείας σε 40,73 ευρώ Οφειλόμενες διαφορές ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και λοιπές εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, ΕΛΕΕ, Στέγη Υγειονομικών, ειδική προσαύξηση, δεν ενανυπολογίζονται.

3 Μόλις κάνει τις επιλογές του οφειλέτης θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης το ελάχιστο ύψος της οποίας δεν θα υπολείπεται των 50 ευρώ

4 Εάν αποδεχθεί τη νέα μειωμένη οφειλή θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.

5 Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

Ποιοι έχουν περιθώριο ως το τέλος Μαΐου

Σχετικά με τους περίπου 50.000 οφειλέτες μη μισθωτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην ενταχθούν στη ρύθμιση, παρότι έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, έχουν υποβάλει την πρώτη αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ένταξης και περιμένουν τα Ταμεία να βεβαιώσουν τις οφειλές, προκειμένου σε δεύτερη φάση να υποβάλουν αίτηση προς το ΚΕΑΟ και να ξεκινήσουν οι πληρωμές. Για αυτήν την κατηγορία ο νέος ασφαλιστικός νόμος διατήρησε την προθεσμία για ένταξη στην ρύθμιση ως το τέλος Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα