Εκκίνηση για το βιβλίο προσφορών του 30ετούς κρατικού ομολόγου – “Καμπανάκι” για το χρέος

Εκκίνηση για το βιβλίο προσφορών του 30ετούς κρατικού ομολόγου – “Καμπανάκι” για το χρέος
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βιβλίο προσφορών για το 30ετές κρατικό ομόλογο άνοιξε με το αρχικό gudance σε ότι αφορά στο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο 2%.

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να δανειστεί σε τόσο μακροπρόθεσμη λήξη μετά το 2008, όπως επισημαίνει και το Bloomberg με στόχο τη συντήρηση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων που σήμερα ανέρχονται σε 33-34 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό gudance σε ότι αφορά στο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο 2%. Μέχρι αυτήν την ώρα έχουν έχουν προσφερθεί 17 δισ. ευρώ.

Πάντως οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές καθώς η ΕΚΤ έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα με την τελευταία απόφαση του Δ.Σ.  ότι θα συνεχίσει την πολιτική της με τις καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP)»  τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Στη νέα έκδοση χρέους της Ελλάδα, που είναι μακροπρόθεσμης  διάρκειας ανάδοχοι αναλαμβάνουν οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα. Ουσιαστικά το 30ετές επελέγη για να «απλωθεί» σε χρόνο το χρέος, να βελτιωθεί το προφίλ του αλλά και για να εμπλουτιστεί το μενού επιλογών των επενδυτών σε μια πολύ καλή συγκυρία λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ,

Αυτή θα είναι η δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές μέσα στο 2021, καθώς στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η επιτυχημένη έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 29 δισ. ευρώ, με την τελική απόδοση να περιορίζεται στο 0,75% -για πρώτη φορά κάτω του 1% σε 10ετές ομόλογο.

Στο μεταξύ μιλώντας την Τετάρτη στο ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έστειλε το μήνυμα.

«Οι δυνάμεις μας είναι πεπερασμένες. Τα διαθέσιμα δεν είναι ατελείωτα. Βγαίνουμε στις αγορές, όπως σήμερα με το τριακονταετές ομόλογο επειδή εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα δανεικά κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι «να μην μας ξεφύγει το χρέος έτσι ώστε την επόμενη μέρα να έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα, για την ανάκαμψη που έρχεται».

«Είμαστε στην τελευταία φάση του λοκντάουν, και οι πολίτες πρέπει να αντλήσουν ένα τελευταίο κομμάτι ατομικής ευθύνης για να τα βγάλουμε πέρα» πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα