Έκθεση Κομισιόν: Ποιες αποκρατικοποιήσεις παίρνουν σειρά στον τομέα της ενέργειας

Έκθεση Κομισιόν: Ποιες αποκρατικοποιήσεις παίρνουν σειρά στον τομέα της ενέργειας
Σταθμοί φυσικού αερίου Eurokinissi

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Απρίλιο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ Υποδομών και των Ιταλών, οι οποίοι κατέχουν το 49% και το management της θυγατρικής ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Πακέτα λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ και ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τις δύο βασικές ενεργειακές εκκρεμότητες της Ελλάδας και αυτές πλέον απασχολούν το ενεργειακό «section» της 10ης έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Με τα περισσότερα θέματα που αφορούν και άπτονται των Βρυξελλών να έχουν -πλέον- διευθετηθεί, τουλάχιστον σε ότι αφορά το νομοθετικό και ρυθμιστικό κομμάτι, η Κομισιόν εστιάζει σε όσα μένουν ακόμη “ανοικτά”, καταγράφοντας στην έκθεσή της που βρισκόμαστε και τι βήματα έπονται.

Ως προς την εκκρεμότητα «λιγνιτική παραγωγή ΔΕΗ», η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης Σκρέκα-Βεστάγκερ στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την τμηματική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (παραγόμενη από λιγνιτικές μονάδες) στον ανταγωνισμό.

Στο υπόμνημα της έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «με την ολοκλήρωση του market test, η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για το πως καλύτερα θα ενσωματωθούν οι απόψεις και παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στο «anti-trust remedy» ώστε να καταληχθεί άμεσα». Συμπληρώνει δε πως « οι (ελληνικές) αρχές μετέχουν με δομικό τρόπο στη συζήτηση, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το τελικό σχήμα θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Αποκρατικοποιήσεις

Ως προς τις «ενεργειακές» ιδιωτικοποιήσεις, αναφορά γίνεται για την ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας και την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας.

Για την ΔΕΠΑ Υποδομών, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τις 15 Ιουλίου 2021. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την αναβολή της φάσης υποβολής δεσμευτικών προσφορών τουλάχιστον μέχρι Σεπτέμβριο του 2021, με την προοπτική να έχουν διευθετηθεί μια σειρά εκκρεμότητες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Σε ότι αφορά την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έκδοση της απόφασης της ΡΑΕ για το σύστημα τιμολόγησης. Όπως έχει σημειωθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις της Κομισιόν για το θέμα, ορισμένα θέματα έπρεπε να πάνε προς τα πίσω μετά από την σημαντική υποχώρηση της κεφαλαιακής τους αξίας ως υποδομές αλλά και συνυπολογίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα.

ΔΕΠΑ Υποδομών

Πρέπε να σημειωθεί ότι η έκθεση της Ευρ. Επιτροπής λύνει το… γρίφο για τον τρόπο αποχώρησης της ιταλικής Eni Gas e Luce από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν τον περασμένο Απρίλιο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ Υποδομών και των Ιταλών, οι οποίοι κατέχουν το 49% και το management της θυγατρικής του προς ιδιωτικοποίηση ομίλου, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σχετικά με τους όρους συναλλαγής για την πώληση του συγκεκριμένου μεριδίου. Η πώληση του 49% του Διαχειριστή των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της μητρικής ΔΕΠΑ Υποδομών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Υποδομών και την Eni Gas e Luce προβλέπει ότι ο νέος ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρίας θα είναι υποχρεωμένος να αγοράσει και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ο όρος αυτός είναι γνωστός στους έξι φιναλιστ του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης και με ποιον τρόπο θα καθοριστεί το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών των Ιταλών στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένος μηχανισμός με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί το πρόσθετο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ Υποδομών για την εξαγορά του 49% των Ιταλών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα