Ενημέρωση για την Ελλάδα, αλλά σύντομη, στο Eurogroup

Ενημέρωση για την Ελλάδα, αλλά σύντομη, στο Eurogroup

Πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup την Παρασκευή θα είναι ενημέρωση για την Ελλάδα, η συζήτηση όμως αναμένεται να είναι σύντομη, αφού δεν αναμένονται εξελίξεις πριν τις γερμανικές εκλογές

Η ημερήσια διάταξη του επερχόμενου Eurogroup ανακοινώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας ξεκινάει με μια ενημέρωση για την Ελλάδα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι θεσμοί (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα ενημερώσουν την Ευρωομάδα) σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά το εν εξελίξει πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας καθώς και για τα σχέδια που συνδέονται με την επικείμενη τρίτη επανεξέταση του προγράμματος.

Αυτή είναι η μόνη αναφορά που γίνεται για το ελληνικό πρόγραμμα, συζήτηση που αναμένεται να είναι σύντομη, αφού δεν αναμένονται συγκλονιστικές εξελίξεις πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το ότι το Eurogroup ξεκινάει με την Ελλάδα –και δεν συζητείται στο δείπνο όπως στο παρελθόν- δείχνει ότι οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι το θέμα δεν θα απασχολήσει πολύ.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την έννοια της οικονομικής ανθεκτικότητας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και θα εξετάσουν ποιοι τομείς πολιτικής πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ευρωζώνη για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας. Η συζήτηση αυτή θα αποτελέσει τον οδηγό των θεματικών συζητήσεων της Ευρωομάδας σχετικά με την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Η οικονομική ανθεκτικότητα αφορά την ικανότητα μιας χώρας να αποτρέπει και να αντιμετωπίζει οικονομικές διαταραχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ζώνη του ευρώ, όπου οι χώρες μοιράζονται ένα κοινό νόμισμα και είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες, η δε έλλειψη οικονομικής ανθεκτικότητας σε μια χώρα μπορεί γρήγορα να επιφέρει σοβαρές συνέπειες σε άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
SHARE:

24Media Network