Επίδομα θέρμανσης: Ναι στο φυσικό αέριο – Όχι για ηλεκτρικό και καυσόξυλα

Επίδομα θέρμανσης: Ναι στο φυσικό αέριο – Όχι για ηλεκτρικό και καυσόξυλα
Καπνός βγαίνει από καμινάδα τζακιού Eurokinissi

Στην επιδότηση και του φυσικού αερίου αλλά όχι του ηλεκτρικού και των καυσόξυλών φαίνεται πως καταλήγει το οικονομικό επιτελείο για το φετινό επίδομα θέρμανσης.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την καταβολή για το πως και πότε θα διατεθούν τα 84 εκ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα διατεθεί για πρώτη φορά φέτος όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Oικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την πρόθεση του υπουργείου να επιδοτήσει και την χρήση του φυσικού αερίου, καθώς όπως είπε έτσι διορθώνεται μια αδικία που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Δεν ήταν όμως το ίδιο θετικός στο ενδεχόμενο επιδότησης και των καυσόξυλων αλλά και των προϊόντων ξύλου (π.χ. pellet) ως πρώτη ύλη για την θέρμανση των νοικοκυριών. Τούτο διότι όπως είπε κάτι τέτοιο θα αύξανε την συγκέντρωση των μικροσωματιδίων στα μεγάλα αστικά κέντρα επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Το ίδιο αρνητικός ήταν και για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος ως πηγής ενέργειας για την παροχή θέρμανσης καθώς όπως είπε για την συγκεκριμένη μορφή ενέργειας υπάρχει το φθηνότερο κοινωνικό τιμολόγιο για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Το επίδομα θέρμανσης για το φετινό χειμώνα θα καταβληθεί στο σύνολό του αναδρομικά από φέτος και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά όσων ευεργετήθηκαν από το επίδομα θέρμανσης, ενώ και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την χορήγησή του.

Στη Βουλή η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης

Το δρόμο για την Βουλή παίρνει σήμερα ή το αργότερο τις επόμενές δύο τρείς μέρες η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 για εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

Η σχετική διάταξη θα κατατεθεί με την μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο που αφορά το νόμο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο και την διευθέτηση οφειλών και θα αφορά την αναστολή επιβολής τις εισφοράς αλληλεγγύης για τα όλα τα εισοδήματα με εξαίρεση τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις.

Ως γνωστό η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές και επιβάλλεται κλιμακωτά επί του ετησίου αυτού εισοδήματος με συντελεστές 2,2%-10%. Συνεπώς η μη εφαρμογή της, για το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα σημαίνει ότι:

-Το 2021 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες φορολογικές κρατήσεις τους να μειώνονται από την 1η-1-2021, λόγω μη παρακράτησης της εισφοράς από τις αποδοχές τους.

– Όσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με ατομικές επιχειρήσεις δήλωσαν για το 2019 και πρόκειται να δηλώσουν και για το 2020 εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα δουν μειώσεις επιβαρύνσεων από το μέτρο αυτό το 2021, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020, το καλοκαίρι του 2021. Της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθούς και τα κάθε είδους επιδόματα του ιδιωτικού τομέα και τα κέρδη, οι εισπραττόμενες φέτος αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, καθώς επίσης και τα πάσης φύσεως εισοδήματα που αποκτώνται φέτος από την εκμετάλλευση ακινήτων κι από επενδύσεις ή αποταμιεύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα αλλά και τα ενοίκια.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας υπάλληλος του δημοσίου ή συνταξιούχος έχει από το μισθό του και κάποια ενοίκια που εισπράττει θα καταβάλλει εισφορά αλληλεγγύης μόνο για τα εισοδήματα του δημοσίου και τις συντάξεις αλλά όχι και για το ποσό που αντιστοιχεί σε έσοδα από τα ενοίκια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα