Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Ανοίγει η δεύτερη φάση

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Ανοίγει η δεύτερη φάση
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας AP Photo/Petros Giannakouris

Σήμερα ή αύριο θα ανοίξουν οι καταβολές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, το κονδύλι θα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων μικρότερος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η δεύτερη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 προκειμένου να γίνουν καταβολές χρηματικών ποσών μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει σήμερα – αύριο. Είναι θέμα της κοινής υπουργικής απόφασης που πρέπει να υπογράψουμε» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε «ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος διότι και πάλι όπως στην προηγούμενη επιστρεπτέα ένας σημαντικός αιτήσεων δεν είχε μείωση τζίρου ή δεν είχε τζίρο αναφοράς τα 200 ευρώ τον Ιανουάριο ή συνδυασμό αυτών, άρα το ποσό που θα κατανεμηθεί είναι περίπου 500 εκατομμύρια -όσο είχαμε πει – και εκτιμούμε ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνει καταβολή ενός σημαντικού χρηματικού ποσού αυτών.»

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις ενοικίων ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο υπεβλήθησαν προς επεξεργασία το Νοέμβριο 266 χιλιάδες αιτήσεις και τον Δεκέμβριο 304 χιλιάδες αιτήσεις . Από αυτές περίπου το 80% είναι δεκτές οι άλλες είναι ένα μικρό ποσοστό προς διόρθωση και το σημαντικότερο ποσοστό αυτού που απομένει είναι απορριπτέο.»

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών μέχρι σήμερα στους ιδιοκτήτες έχουν πληρωθεί 84,1 εκατομμύρια, έχουν γίνει συμψηφισμοί σε 263.379 πολίτες με την αξία τους να φτάνει τα 42,8 εκατομμύρια. «Έχουμε καταβάλει το Νοέμβριο σε 176.034 συμπατριώτες μας 19,2 εκατομμύρια, και έχουμε καταβάλει το Δεκέμβριο σε 205.647 συμπατριώτες μας 22,1 εκατομμύρια. Ερώτημα «αυτοί που απορρίπτοντα γιατί απορρίπτονται;». 21 χιλιάδες συμπατριώτες μας είναι μη πληττόμενοι για χρήση επαγγελματικής στέγης, 11.860 το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων της μίσθωσης. 19.600 δεν έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή ή συζύγου , 12.800 το ποσοστό μείωσης του ενοικίου είναι χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο στο νόμο. 3.750 έχουν δηλώσει λύση της μίσθωσης αυτά όλα θα πάνε προσωποποιημένες πληροφορίες στους αντίστοιχους ιδιοκτήτες» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Στοχευμένες παρεμβάσεις

Παράλληλα τόνισε ότι «ο τουρισμός και το λιανεμπόριο και η εστίαση είναι κομβικά στοιχεία για να σταθεροποιηθεί η οικονομία άρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς τους κλάδους για όσο χρειαστεί.»

«Στην εστίαση η απώλεια του τζίρου με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ήταν 2,3 δις, μέχρι σήμερα έχουμε δώσει μια ικανοποιητική στήριξη του κλάδου η οποία είναι 900 εκατομμύρια επιστρεπτέα προκαταβολή και 1,1 δισ. οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους στην εστίαση. Εκτός της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, εκτός της μείωσης ή του μηδενισμού των ενοικίων κοκ. Απώλειες υπάρχουν στην εστίαση, είναι ένας κλάδος που πλήττεται σημαντικά, αποδεικνύουμε ότι είμαστε κοντά στην εστίαση κάνουμε το καλύτερο για να περιορίσουμε όσο είναι εφικτό αυτές τις δυσμενείς συνέπειες» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κριθεί εάν θα γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού

«Ενδεικτικά κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8 με 0,9 % και το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 0,7%. Εάν οι τουριστικές εισπράξεις είναι στο 40% των εισπράξεων του ’19 έναντι του 60% που είναι ένα άλλο σενάριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 1,2% και ο ρυθμός ανάπτυξης σημαντικά κατά 1,5%» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε:

«Οι εκτιμήσεις μας σήμερα είναι ότι θα χρειαστούν τόσα μέτρα, αρκετά μεγαλύτερα και υψηλότερα από τον προϋπολογισμό γιατί αυτές είναι οι ανάγκες όπως εξελίσσονται. Δεν μπορώ να πω ποσοστά, μπορώ όμως να πω ότι το έλλειμμα σε σχέση με τον προϋπολογισμό θα είναι βαθύτερο, το χρέος υψηλότερο και ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα εξαρτηθεί από το 2020 και από το πόσο θα κρατήσει η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζω ότι στον προϋπολογισμό είχαμε και ένα δυσμενές σενάριο 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή αντί για 4,8, 3,3. Οι θεσμοί στην τελευταία έκθεσή τους υποστηρίζουν περίπου 3,5%. Όσον αφορά τα πλεονάσματα είναι συνάρτηση δύο παραγόντων, είναι του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης και είναι και της εικόνας της οικονομίας. Θα είναι υψηλότερα, θα είναι βαθύτερο το έλλειμμα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά απολύτως συμφωνημένο και δεκτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλο όμως δημοσιονομική ευελιξία και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, αποδεικνύουμε δηλαδή ότι έχουμε δημοσιονομική ευελιξία , σε δύο μήνες προσθέσαμε περίπου 4 δις μέτρα για να βοηθήσουμε την κοινωνία αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα βρει μπροστά μας η χώρα.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα