Έρχεται το ‘ιππικό’ κατά της φοροδιαφυγής σε ΦΠΑ, καταθέσεις, τσιγάρα, καύσιμα

Έρχεται το ‘ιππικό’ κατά της φοροδιαφυγής σε ΦΠΑ, καταθέσεις, τσιγάρα, καύσιμα

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να καταθέσει τις επόμενες μέρες στην Βουλή μια σειρά από νομοθετήματα που θα περιλαμβάνουν μέτρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της φοροδιαφυγής

Ένα χρόνο και κάτι μετά την πρώτη εξαγγελία τους έρχονται επιτέλους τα μέτρα που θα βοηθήσουν να περιοριστεί η τεράστια φοροδιαφυγή που καταγράφεται από το ΦΠΑ τις «μαύρες» καταθέσεις την διακίνηση τσιγάρων και καυσίμων που υπολογίζεται συνολικά από 8,5 έως και 10 δις ευρώ δηλαδή όλο το δημοσιονομικό κόστος του τρίτου μνημονίου.

Χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να καταθέσει τις επόμενες μέρες στην Βουλή μια σειρά από νομοθετήματα που θα περιλαμβάνουν μέτρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της φοροδιαφυγής και αφορούν σειρά διατάξεων για την σύνδεση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το -μειωμένο πια – αφορολόγητο όριο που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχου.

Σύμφωνα με το νομοθέτημα οι φορολογούμενοι θα εξασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο αν εμφανίζουν καταναλωτικές δαπάνες που θα έχουν γίνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Με δεδομένο ότι οι πρώτοι πέντε μήνες του χρόνου έχουν παρέλθει η σύνδεση τους αφορολόγητου με το πλαστικό χρήμα αναμένεται να είναι πιο «χαλαρή» από ότι σχεδιάζονταν αρχικά τουλάχιστον για φέτος .Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τους φορολογούμενους να είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν ηλεκτρονικές δαπάνες που θα κλιμακώνονται από 10 % έως και 40% του ετήσιους εισοδήματος τους ώστε να εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος. Το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών θα βεβαιώνεται με αποδείξεις που θα εκδίδουν οι τράπεζες στο τέλος κάθε χρόνου και θα αποστέλλονται κατευθείαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μεγάλο δέλεαρ με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς είναι η δυνατότητα ενός ακατάσχετου λογαριασμό για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες από όπου θα διακινείται εισπραττόμενος και ο αποδιδόμενος ΦΠΑ Ο λογαριασμός αυτός δεν θα μπορεί α δεσμεύεται από την εφορία σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ούτε να μειώνεται από την τράπεζα για την πληρωμή δανείων ή άλλων υποχρεώσεων το σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λ.π.) καθώς και ακινήτων.

• Όλες οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι (πλην ΔΕΚΟ) θα γίνονται αποδεκτές από την εφορία. Από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απορρίπτονται από την εφορία και θα χάνουν την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.

 Από το 2017 οι συναλλαγές των φορολογουμένων με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων θα γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απορρίπτονται από την εφορία και θα χάνουν την έκπτωση που προβλέπει ο νόμος.

 Από το μέτρο αναμένεται να εξαιρείται κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του το ηλικιακό κοινό πάνω από τα 65 χρόνια και κάποιες ορεινές και α απομακρυσμένες περιοχές λόγω της μετριασμένης δυνατότητας εγκατάστασης μηχανημάτων υποδοχής καρτών.

Αυτοκαταγγελία

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά την «αυτοκαταγγελία» για χρήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν τους προηγούμενους μήνες οι δανειστές έκοψαν τα υψηλά κίνητρα που είχε θέσπιση αρχικά το υπουργείο οικονομικών σε όσους αποκάλυπταν «μαύρα» εισοδήματα.

Με τις διατάξεις του νόμου θα δίνεται ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών σε όσους έχουν αδήλωτα χρήματα εντός ή εκτός Ελλάδας να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν κανονικά . Με την λήξη της περιόδου το υπουργείο οικονομικών θα εξαπολύσει σαφάρι και όπου βρίσκονται αδήλωτοι λογαριασμοί θα κατάσχονται. Σε περίπτωση που δηλώνονται η αντιμετώπισή του:

Αν τα εισοδήματα βρίσκονται σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού και παραμείνουν εκεί και μετά την δήλωσή τους τότε θα φορολογηθούν με βάση τους συντελεστές της χρονιάς στην οποία αποκτήθηκαν.

Αν πάλι τα εισοδήματα έρθουν στην Ελλάδα και τοποθετηθούν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς χρησιμοποιηθούν για την αγορά τίτλων του δημοσίου ή ακίνητα τότε ενδεχομένως αν α παρέχεται μια έκπτωση 10% στον αναλογούντα φόρο.

Το μέτρο θα συνδυαστεί και με την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης που θέλει τον ΣΔΟΕ να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους με αλγοριθμική μέθοδο σε ομάδες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών σε βάθος χρόνου 15ετίας.

Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων- καυσίμων

Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί από το ΥΠΟΙΚ ένα πλέγμα μέτρων που θα αφορά την παρακολούθηση της διακίνησης των καπνικών προϊόντων.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα προβλέπεται ειδική ταινία σήμανσης για τα καπνικά προϊόντα όπου θα ελέγχονται η προέλευση και προορισμός των προϊόντων η οποία θα είναι ανεξίτηλη Επίσης θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα παρακολούθησης από την φόρτωση μέχρι και το προορισμό των προϊόντων ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη μεταφορά και η αφορολόγητη πώληση προϊόντων καπνού.

Σε ό,τι αφορά τα ναυτιλιακά καύσιμα, ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία για την τοποθέτηση GPS στα λεγόμενα «σλέπια» (μικρά δεξαμενόπλοια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων). Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών σε όλη την αλυσίδα εμπορίας καυσίμων, από το διυλιστήριο μέχρι το βυτιοφόρο. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες και για τον «μοριακό ιχνηθέτη», που θα «πέφτει» στο καύσιμο, δίνοντας ακριβή πληροφορία για το πότε και από πού έφυγε το φορτίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα