Έρχονται αυξήσεις στους διοικητές οργανισμών του Δημοσίου

Διαβάζεται σε 3'
Έρχονται αυξήσεις στους διοικητές οργανισμών του Δημοσίου
Έρχονται αυξήσεις στους διοικητές οργανισμών του Δημοσίου ISTOCK

Οι διοικητές των δημόσιων οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των νοσοκομείων θα αμείβονται όσο οι Γενικοί Γραμματείς συν πριμ παραγωγικότητας. Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Αυξήσεις στις απολαβές των διοικητών οργανισμών του δημοσίου και νοσοκομείων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

Κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών φορέων του δημοσίου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εύλογη την κριτική πως το δημόσιο δεν μπορεί να προσελκύσει απο τον ιδιωτικό τομέα αξιόλογα στελέχη με απολαβές χαμηλότερες από ότι θα έπαιρναν σε μία ιδιωτική επιχείρηση.

“Κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό. Προφανώς και το Δημόσιο δεν μπορεί ποτέ να πληρώνει τις ίδιες απολαβές με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν συμβαίνει πουθενά, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως ενδεχομένως η Σιγκαπούρη, που έχει τελείως άλλα συστήματα αμοιβής του πολιτικού προσωπικού”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Όμως, είναι μία πραγματικότητα αυτή, ότι αν θέλουμε να προσελκύσουμε, παραδείγματος χάρη, κάποιο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα για να του ζητήσουμε να πάει Διοικητής σε ένα νοσοκομείο, οι αμοιβές δεν μπορούν να είναι τόσο χαμηλές όσο είναι σήμερα.”

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι: “Γι’ αυτό και θα αυξήσουμε τις αμοιβές των Διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των μεγάλων νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του Γενικού Γραμματέα. Είναι μία σημαντική αναβάθμιση και αντίστοιχη αύξηση θα υπάρχει και για τους Διοικητές των μικρότερων οργανισμών.”

Πρόσθεσε δε σε αυτό τη δυνατότητα να παίρνει κανείς ακόμα μεγαλύτερες απολαβές σε περίπτωση που επιτυγχάνει στόχους και σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να αμείβεται και με το πριμ παραγωγικότητας.

Σημειωτέον ότι οι Γενικοί Γραμματείς στο Δημόσιο λαμβάνουν σήμερα μισθό 4.600 ευρώ και από το 2024 το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 5.100 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός προσπέρασε πάντως τις ενστάσεις για τη συνέντευξη που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

“Ξέρετε, τα έχω ακούσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάρα πολλές φορές αυτά, από την εποχή που ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός τρόπος αξιολόγησης προσωπικού στον κόσμο -να μου δείξετε έναν- που να μη συμπεριλαμβάνει κάποια στιγμή, κάπου, μια διαδικασία φυσικών ερωτοαπαντήσεων, συνέντευξης δηλαδή, με κάποιον ο οποίος θα μπορεί να αξιολογήσει όλα αυτά τα οποία δεν μπορεί να δει, ενδεχομένως, στο χαρτί από ένα βιογραφικό ή από ένα τεστ”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Επικαλέστηκε δε ότι η συνέντευξη μοριοδοτείται πολύ συγκεκριμένα, για να υποστηρίξει ότι δεν θα αλλάζει αυτό όλα τα δεδομένα στην επιλογή διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο.

Χαρακτήρισε δε “ανάξια σχολιασμού κάποια τα οποία ακούστηκαν από επίσημα χείλη ότι Διοικητές πρέπει να επιλέγονται από το προσωπικό ή από τους συνδικαλιστές”. Και πρόσθεσε: “Τα έχουμε δει αυτά, τα δοκιμάσαμε στην πράξη. Όχι, ευχαριστώ. Αυτές τις εποχές τις αφήσαμε για καλά πίσω μας.”

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι η πρώτη προκήρυξη για θέσεις διοικητών στο δημόσιο θα αφορά στους επικεφαλής των νοσοκομείων και θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα