Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη δικαιώνει ασφαλισμένη

. ,     . ,        ,    .   .   . .
. , . , , . . . . KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ο ασφαλιστικός της φορέας υπολόγισε λάθος το ποσό της σύνταξής της

Με μία ακόμη παρέμβαση του έπειτα από προσφυγή ασφαλισμένης, ο Συνήγορος του Πολίτη μπόρεσε να διορθώσει λάθος του ασφαλιστικού ταμείου, το οποίο λόγω εσφαλμένης καταχώρησης κατά μία ημέρα της αίτησης συνταξιοδότησης έδωσε μικρότερη σύνταξη στην ασφαλισμένη.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη μία ασφαλισμένη που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλιστικός της φορέας υπολόγισε λάθος το ποσό της σύνταξής της. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου 4336/2015, για όσους η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος αρχίζει από 1 Ιουλίου 2015 και εφεξής, χορηγείται μόνο το «οργανικό» ποσό, (το ποσό δηλαδή που προκύπτει από τις σχετικές καταστατικές και γενικές διατάξεις), ακόμη και εάν το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κατώτατο όριο.

 Έτσι σε μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, που υπήχθη στις διατάξεις του νέου νόμου, χορηγήθηκε ποσό σύνταξης πολύ μικρότερο από το προβλεπόμενο κατώτατο όριο. Η εν λόγω ασφαλισμένη, υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου 2015, ημερομηνία που συνέπιπτε με την τελευταία ημέρα της ως εργαζόμενη. Όμως, με απόφαση διευθυντή του αρμόδιου υποκαταστήματος τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η αίτηση συνταξιοδότησης θεωρήθηκε ως πλασματικά υποβληθείσα την 1 Ιουλίου 2015, επόμενη ημέρα διακοπής της εργασίας της και έτσι η υποψήφια συνταξιούχος υπήχθη στις διατάξεις του νέου νόμου και της χορηγήθηκε σύνταξη πολύ μικρότερη από αυτή που θα της χορηγείτο εάν η ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης συνέπιπτε με την πραγματική ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η παρέμβαση του Συνηγόρου για αλλαγή της απόφασης του ΙΚΑ

«Ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισα που απηύθυνε στο υποκατάστημα τόνισε ότι ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης και κατά συνέπεια, ως ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης, θα πρέπει να θεωρηθεί η 30η Ιουνίου 2015, η ημερομηνία που πράγματι, (και όχι πλασματικά), κατατέθηκε η αίτηση.

Απλώς η χορήγηση της σύνταξης θα πρέπει, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, να ανασταλεί για μια ημέρα (30 Ιουνίου 2015) επειδή την ημέρα αυτή εργαζόταν.

Μάλιστα η Ανεξάρτητη Αρχή υποστήριξε ότι η απόφαση να θεωρηθεί η αίτηση ως πλασματικά υποβληθείσα μία ημέρα αργότερα από την πραγματική, με συνέπεια την υπαγωγή της ασφαλισμένης στις νέες ρυθμίσεις, κινείται απολύτως εκτός του πλαισίου που ορίζουν τόσο οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, όσο και οι βασικές αρχές δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης, ζήτησε δεν την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας με την τροποποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Τελικά το πόρισμα του Συνηγόρου έγινε δεκτό στο σύνολο του, εκδόθηκε αναθεωρητική απόφαση με την ορθή ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης, και χορηγήθηκε στην ασφαλισμένη το νόμιμο ποσό σύνταξης.»

(Φωτογραφία: Sooc)

SHARE:

24Media Network