Eurobank: Στήριξη και ρευστότητα σε όλο τα φάσμα των επιχειρήσεων

Eurobank
Eurobank INTIME NEWS

Η δυναμική συμμετοχή στα μεγάλα έργα υποδομών και η ενδυνάμωση των μικρών επιχειρήσεων μέσω εργαλείων χρηματοδότησης και στρατηγικών συνεργασιών, αποτελούν τη στρατηγική στήριξης της Ανάπτυξης που υιοθετεί η Eurobank για τα επόμενα χρόνια.

Τη στρατηγική χρηματοδότησης όλων των βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων στο σύνολο των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους κλάδους της οικονομίας όπως τουρισμός, ναυτιλία, ενέργεια, υποδομές, real estate, βιομηχανία και μεταποίηση παρουσίασε χθες η διοίκηση του Ομίλου Eurobank.

Κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου «Eurobank 2030- Τράπεζα της Ανάπτυξης», ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φ. Καραβίας αφού τόνισε ότι «χρηματοδοτούμε κάθε βιώσιμη επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους» απάντησε και στην κριτική που δέχεται το πιστωτικό σύστημα για διάθεση περιορισμένης ρευστότητας παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της Eurobank περίπου 100.000 είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πληρούν αυτή την στιγμή τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης, ενώ σε σύνολο περίπου 800.000, περισσότερες από 200 χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θεωρούνται αξιόχρεες. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας ένας μεγάλος αριθμός από τις υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες χρηματοδοτούνται ως φορέας – φυσικά πρόσωπα από το τραπεζικό σύστημα, έχοντας έτσι πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.

ADVERTISING

Ενδυνάμωση μικρών επιχειρήσεων

Η διοίκηση της Eurobank κατέστησε σαφές ότι δημιουργεί εργαλεία χρηματοδότησης αλλά και στρατηγικές συνεργασίες, προκειμένου να στοχεύσει ειδικά στο πεδίο των μικρότερων επιχειρήσεων αντιμετωπίζοντας ως προτεραιότητα να συμβάλει και στην κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και γι’ αυτή την κατηγορία.

«Η Eurobank, από το 2020, έχει χορηγήσει ήδη 14.000 δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, έχοντας εγκρίνει το 82% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2021» σημείωσε ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, Γενικός Διευθυντής Retail Banking.

Ειδικότερα η Eurobank προχωράει στην εισαγωγή επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης αναγνωρίζοντας την αξία της διασφάλισης χρηματοδότησης με τα χαμηλά σταθερά επιτόκια αυτής της περιόδου.

Παράλληλα συμμετέχει σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και ενημερώνει τους πελάτες της για τα διαθέσιμα δάνεια όπως εκείνα που θα ανακοινωθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του νέου ΕΣΠΑ αλλά και μέσω άλλων προγραμμάτων που τρέχουν ή θα τρέξουν μεσοπρόθεσμα.

Πρακτικά βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις για να διευκολύνει την διαδικασία απορρόφησης των επιχορηγήσεων που διατίθενται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς Φορείς. Μεταξύ άλλων, το Ταμείο Εγγυοδοσίας CoVid 19 (Γ’ κύκλος), το Επενδυτικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (Επενδυτικά δάνεια ΤΕΠΙΧ ΙΙ), το Ταμείο Εγγυοδοσίας Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – ΤΜΕΔΕ και το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας «ΤΑΔΥΜ».

Ταυτόχρονα, αναπτύσσει συνεργασίες με στόχο να παρέχει στους πελάτες της και μη τραπεζικά προϊόντα σε ιδιαίτερα προνομιακούς όρους ώστε να τους στηρίξει σε ό,τι απαιτείται για να απορροφήσουν τα κονδύλια που τους αναλογούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Η Εurobank συνεργάζεται και με ένα ευρύ δίκτυο εξωτερικών συμβούλων για τη στήριξη των επιχειρήσεων στη δημιουργία της επενδυτικής πρότασης, υποβολής του φακέλου και υλοποίησης της επένδυσης, ενώ με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης για τις δυνατότητες ανάπτυξης κάθε επιχείρησης, έχει δημιουργήσει το Business Check up. Μέσω αυτού ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να ελέγξει αν η επιχείρησή του είναι επιλέξιμη σε όλα τα προγράμματα (RRF, ΕΣΠΑ, ΕΑΤ, EIF κ.ά.) και να συγκρίνει βασικούς δείκτες της με το μέσο όρο του κλάδου.

Δυναμική συμμετοχή στα μεγάλα έργα υποδομών.

Η διοίκηση της Eurobank δήλωσε έτοιμη να συνεισφέρει ουσιαστικά στο νέο αναπτυξιακό κύκλο υποστηρίζοντας την επέκταση και την εξωστρέφεια των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, κατευθύνοντας κεφάλαια σε βιώσιμες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

«Είμαστε και θα είμαστε παντού στα μεγάλα έργα υποδομών που θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα 10ετίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος Φ. Καραβίας κατά την διάρκεια της παρουσίασης και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο Ελληνικό, στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, στα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΣΦΑ, στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο στη Κομοτηνή 800MW, στην ιδιωτικοποίηση και επέκταση της Εγνατίας Οδού και στην επέκταση της Ολυμπίας οδού.

Ο επικεφαλής της τράπεζες επεσήμανε ότι η Eurobank στηρίζει εμπράκτως τις επιχειρήσεις συμβουλεύοντας, χρηματοδοτώντας και συμβάλλοντας στην άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων με τη συμμετοχή της σε ομολογιακές εκδόσεις και ΑΜΚ μεγάλων εταιρειών, για να στηρίξει την προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στους κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια και οι οποίοι είναι αυτοί του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Ενέργειας, των Υποδομών, του Real Estate και της Βιομηχανίας & Μεταποίησης, όπου υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις ύψους 32 δισ. που αναλύονται ως εξής: 4 δισ. στον Τουρισμό, 10 δισ. στη Ναυτιλία, 6 δισ. στην Ενέργεια, 5 δισ. σε

Υποδομές συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, 3 δισ. σε Real Estate και 4 δισ. στη Βιομηχανία & Μεταποίηση. Το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών που θα απαιτηθούν υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ.

«Η Eurobank είναι τράπεζα της ανάπτυξης και την περίοδο 2017-20121 πετύχαμε αύξηση των επιχειρηματικών χορηγήσεων κατά 40% ήτοι 3,5 δις ευρώ νέες χορηγήσεις ανέφερε ο κ. Βασιλείου και πρόσθεσε ότι την επόμενη τριετία η τράπεζα θα πετύχει καθαρή πιστωτική στο corporate επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 20% που αντιστοιχούν σε εκταμιεύσεις 5,5 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα στηριχθεί στην ταχύτητα με την οποία η Eurobank εξυγίανε τον ισολογισμό της, δεδομένου ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας αυτό το τρίμηνο είναι ορόσημο καθώς ο δείκτης των NPEs υποχωρεί κάτω του 7,5% για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Στόχος της Τράπεζας είναι να συμβάλλει στην επίτευξη στόχων εθνικής εμβέλειας. Στόχων, δηλαδή, όπως η αναβάθμιση της οικονομίας, η εδραίωση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα, με θετική συνδρομή στην απασχόληση και η στροφή σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurobank
SHARE:

24Media Network