Eurogroup: Αναβολή στη συζήτηση για κορονομόλογο

Eurogroup: Αναβολή στη συζήτηση για κορονομόλογο
Σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας AP

Στην κλασική, αλλά απωθητική λύση της ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής που προσφέρει από την ίδρυση του ο ESM συνέκλινε χθες το Eurogroup αναζητώντας νέα όπλα κατά του κορονοϊού.

Μετά την συνεδρίαση τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο, όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά και ο επικεφαλής του ΕΜΣ, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ εξήραν χώρες οι οποίες σε ελάχιστο χρόνο διπλασίασαν τα διαθέσιμα κονδύλια για τη στήριξη των συστημάτων υγείας τους και της οικονομίας τους από το 1% στο 2% του σε εθνικό επίπεδο.

Στη βάση αυτή αποφασίστηκε καταρχήν ως επόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης να είναι η ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή που προσφέρει από το καταστατικό του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Η πρόταση που θα περάσει και στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης θα είναι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να μπορούν να εκεμεταλευτούν την δυνατότητα να δανειοδοτηθούν με ποσό που θα φτάνει έως το 2% του ΑΕΠ τους για να ξεπεράσουν τις συνεπειες της κρίσης από τον κορονοϊό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η δανειακή ικανότητα του ESM φτάνει τα 410 δισ. ευρώ, ενώ οι πιστωτικές γραμμές του είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή στα κράτη μέλη. Διευκρίνισε παράλληλα ότι η βοήθεια προς μία χώρα θα μπορούσε – εάν καταστεί αναγκαίο – να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι “οι οικονομίες και οι ζωές των πολιτών μας θα επηρεαστούν βαθύτατα από την κρίση”, επισημαίνοντας ότι τέτοια κρίση δεν έχει υπάρξει από την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης.

Σημείωσε τέλος ότι εάν μία χώρα κάνει χρήση της γραμμής, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η άμεση αντίδραση στο επίπεδο της δημόσιας υγείας και στο οικονομικό πεδίο.

Ο κ Σεντένο είπε ότι το δάνειο αυτό θα έχει ως μόνη αιρεσιμότητα το κράτο μέλος που θα θα μπαίνει σε προλητπική πιστωτική γραμμή θα πρέπει να χρησιμοποιεί το δάνειο μόνο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον επιδημία. Δεν ήταν όμως και τόσο πειστικός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα που θα το χρησιμοποιήσει θα μπρρέσει να αποφύγει το «στίγμα» του μνημονίου δεδομένου ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Σε ότι αφορά το θέμα των κορονομολόγων που πρότεινε η επιτροπή να εκδίδει ο ESM για να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στα κράτη μέλη ο κ. Σεντένο, αλλά και ο κ Τζενιτλόνι είπαν ότι η πρόταση παραμένει μεν στο τραπέζι αλλά χρειάζεται συναινέσεις για να εφαρμοστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα