Eurostat: Διπλάσια η ύφεση στην Ελλάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. της Ευρωζώνης

Eurostat: Διπλάσια η ύφεση στην Ελλάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. της Ευρωζώνης
Επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία Shutterstock

Η σύγκριση της πορείας του ΑΕΠ σε Ελλάδα και Ευρωζώνη καταδεικνύει πως η χώρα μας είχε την δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μετά την Ισπανία κατά το τέταρτο τρίμηνο 2020.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat νωρίτερα. Αναλυτικά είχε μείωση 7,9% όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει και η ΕΛΣΤΑΤ πριν λίγες μέρες. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε ετήσια μείωση στο 8,2% χαμηλότερα κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο για ύφεση 10,5% που είχε θέσει ο προϋπολογισμός του 2021, ενώ η ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020 έφτασε στο 7,9% του ΑΕΠ αρκετά χαμηλότερα από τα διψήφια ποσοστά που είχε υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα, πάντως, με τα ίδια στοιχεία, η ύφεση για το σύνολο της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο είναι στο 4,9% άρα η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο της ΕΕ

Πρώτη για το ίδιο διάστημα είναι η Ισπανία (9,1%). Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Κροατία με 7,1%, η Ιταλία με 6,6% και η Μάλτα με 6,1%.

Όπως αναφέρεται η εξέλιξη αυτή προέκυψε από την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης το ΑΕΠ μειώθηκε 0,7%. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη σε αύξηση του ΑΕΠ της το ίδιο τρίμηνο πίσω από την Ρουμανία και τη Μάλτα (3,8%) και στο ίδιο επίπεδο με την Κροατία.

Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα, στον οποίο περιλαμβάνονται και όσων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή λόγω της πανδημίας, μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Στην Ευρωζώνη, ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση ενώ μειώθηκε 1,9% σε ετήσια βάση.

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση των ωρών εργασίας, η οποία στην Ελλάδα ήταν 9,8% σε ετήσια βάση και 4,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν 5,6% σε ετήσια βάση και 1,6% σε τριμηνιαία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα