Τι προβλέπει η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τι προβλέπει η τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
EUROKINISSI

Ποιους αφορά η νέα ρύθμιση. Την Πέμπτη η τροπολογία στη Βουλή

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις, για να ψηφιστεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Επιπλέον, στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για τα "κόκκινα" δάνεια.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο δεν υπήρξε συζήτηση για θέματα της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα συζητηθεί σε άλλη συνάντηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού και ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Θα χορηγηθούν κίνητρα στους περίπου 200.000 οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του 2013 και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις προκειμένου αυτοί να μην μεταπηδήσουν στην νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους συνεπείς οφειλέτες θα υπάρξει αναδρομικό "κούρεμα" των προσαυξήσεων έως 30% και μείωση του επιτοκίου στα επίπεδα του 4,5% - 4,6% από 8,76% σήμερα. Με τις παρεμβάσεις αυτές, αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά το ποσό της μηνιαίας δόσης που καταβάλλουν σήμερα όσοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης όσοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και είναι συνεπείς θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα επιλογή: είτε θα μπουν στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες είτε θα συντηρήσουν τις εναπομείνασες δόσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος, μέσα από μία γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο στο οποίο φέρονται να έχουν καταλήξει τα συναρμόδια υπουργεία:

1. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί (δημιουργηθεί) μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014. Αυτό σημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις είναι η εξόφληση των οφειλών του μηνός Οκτωβρίου προς την Εφορία και τα Ταμεία. Δηλαδή οι οφειλέτες που θα ενταχθούν τον Νοέμβριο στις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν πληρώσει τους φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ) και τις ασφαλιστικές εισφορές που λήγουν στο τέλος του μήνα.  Όπως άλλωστε διεμήνυσε ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βημα FΜ" όσοι δεν πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τον Οκτώβριο δεν θα μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Όπως είπε "επειδή οι ρυθμίσεις θα κατατεθούν αυτό το μήνα, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου".

2. Οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ ρυθμίζονται σε έως 100 μηνιαίες δόσεις με το ελάχιστο ποσό της δόσης να καθορίζεται στα 50 ευρώ.

3. Για οφειλές από 15.001 ευρώ και άνω προβλέπονται έως και 72 δόσεις με έκπτωση στις προσαυξήσεις ως εξής:

- 100% για εφάπαξ εξόφληση.

- 90% για εξόφληση της οφειλής σε 12 δόσεις.

- 80% για καταβολή των χρημάτων σε 24 δόσεις.

- 70% για εξόφληση της οφειλής σε 36 δόσεις.

- 60% στην περίπτωση που επιλεγούν οι 48 δόσεις.

- 50% για καταβολή των χρημάτων σε 60 δόσεις.

- 30% στην περίπτωση που φτάσουν τις 72 οι δόσεις.

4. Το ετήσιο επιτόκιο μειώνεται από 8,76% στα επίπεδα του 4,5% - 4,65%.

5. Οι αιτήσεις για υπαγωγή θα μπορούν να γίνονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2015.

6. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα προβλέπονται απλούστερες διαδικασίες ενώ σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης ο οφειλέτης δεν θα χάνει τη ρύθμιση. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να την καταβάλλει με προσαύξηση 2%.

7. Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση δεν απειλούνται με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου. Βενιζέλος: Την Πέμπτη στη Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

SHARE:

24Media Network