Η ακρίβεια φέρνει “φοροφέσια”

Η ακρίβεια φέρνει “φοροφέσια”
Φόροι ISTOCK

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο επτάμηνο τα φρέσκα χρέη αυξήθηκαν κατά 334 εκατ. ευρώ στα 4,459 δισ. ευρώ από 4,125 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου με αποτέλεσμα το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να εκτιναχθεί στα 112,653 δισ. ευρώ.

“Πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε” λέει ο λαός. Το γνωμικό αυτό αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το τι αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι, που από τη μια πρέπει να αντιμετωπίσουν τα συνεχή κύματα ακρίβειας, κι από την άλλη να εξυπηρετήσουν υποχρεώσεις προς το κράτος, φορολογικές και ασφαλιστικές. Αναπόφευκτα, κάτι μένει πίσω από άποψη εξυπηρέτησης πληρωμών, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Έτσι το επτάμηνο Ιανουαρίου –Ιουλίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους συνολικού ύψους 4,459 δις ευρώ. Μόνο τον τον Ιούλιο, οπότε υπήρξαν αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς “έτρεξαν” και οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Έτσι οι “κόκκινες οφειλές” αυξήθηκαν κατά 334 εκατ. ευρώ στα 4,459 δισ. ευρώ από 4,125 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Τον, δε, Ιούνιο οι οφειλές “αυγάτισαν” κατά 352 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο του 2022.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει στα 112,653 δισ. ευρώ. Βέβαια, από αυτά τα 26,126 δις. ευρώ, όπως αναφέρει η φορολογική διοίκηση, είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται σε 87,134 δις. ευρώ.

Επίσης, το σύνολο των οφειλετών παραμένει πάνω από τα 4,2 εκατομμύρια. Ειδικότερα από τους 4.230.900 φορολογούμενους 1.966.599 απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ ήδη για 1.378.297 οφειλέτες έχουν κινηθεί διαδικασίες για “δεσμεύσεις” λογαριασμών κτλ.

Οι προοπτικές

Πάντως εν όψει χειμώνα και αυξημένων αναγκών για δαπάνες θέρμανσης αλλά και εξυπηρέτησης των ενεργειακών λογαριασμών, που παρά τις επιδοτήσεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι η ανησυχία δε λείπει για το πώς θα εξελιχθεί η “μάχη” με τα ληξιπρόθεσμα. Άλλωστε και στο μέτωπο της ακρίβειας, ειδικά σε βασικά αγαθά, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Ο πληθωρισμός σταθερά παραμένει πάνω από το 11% ενώ υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν 13,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με μεγάλες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 σε ψωμί και στα δημητριακά (+18,5%), σε κρέατα (+17,1%), σε αυγά και στα γαλακτοκομικά (+18%), σε έλαια και λίπη (25,5%), σε καφέ-κακάο-τσάι (12,5%), αλλά και σε φρούτα και λαχανικά 1,7% και 7,9% αντίστοιχα. Και βέβαια, ήδη, με βάση πληροφορίες από στελέχη της αγοράς υπάρχει πίεση από προμηθευτές για ανατιμήσεις σε βασικά είδη, (χαρτικά, τυροκομικά, άλευρα κτλ) που ξεπερνούν το 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 35% σε συγκεκριμένους κωδικούς.

Πίεση για εισπράξεις

Με αυτές τις αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης των αναγκών της καθημερινότητας κι εν όψει των φορολογικών υποχρεώσεων του “φινις” του έτους η φορολογική διοίκηση προσπαθεί να “τρέξει” την προσπάθεια εισπράξεων των ληξιπρόθεσμων, ώστε να μην διογκωθεί το όλο ζήτημα.

Ήδη, μέσα από ρυθμίσεις αλλά και μέσα από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης η ΑΑΔΕ κατάφερε στο επτάμηνο να εισπράξει πάνω από 2,8 δις. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Από αυτά τα 1,698 δισ. ευρώ προέρχονται από ληξιπρόθεσμα χρέη παρελθόντων οικονομικών ετών και τα 1,159 δισ. ευρώ από τρέχουσες υποχρεώσεις που δεν είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα. Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι σχεδόν 8 στους 10 φορολογούμενους είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις με το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών για το σύνολο των φόρων να ανέρχεται τον Ιούλιο σε 83,90% έναντι 85,65% τον Ιούνιο και 84,03% τον Μάιο.

Ειδικότερα οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 85,10% καθώς σε σύνολο βεβαιωθέντος ΦΠΑ 1,36 δις. ευρώ εισπράχθηκαν 1,16 δισ. ευρώ. Αισθητά χαμηλότερο είναι το ποσοστό στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς βρίσκεται στο 44,37% με σημαντική κάμψη σε σχέση με τον Ιούνιο και το Μάιο οπότε ήταν 51,87% και 56,24% αντίστοιχα, πράγμα που αποδίδεται στο γεγονός ότι ξεκίνησε η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για τα περυσινά εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και συνολικά χρωστούν 326 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών η 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν 90 δισ. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη κατά κεφαλήν οφειλή να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ

Αυτόματες κατασχέσεις

Στο μεταξύ την προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων αναμένεται να ενισχύσουν τα νέα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχων των τραπεζικών λογαριασμών, που συνδυαστικά με το σύστημα Eispraxis δίνουν την εικόνα της φοροδοτικής ικανότητας και άρα διευκολύνουν τις αρχές στην “εκκαθάριση” φορολογικών εκκρεμοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το «Eispraxis» καταγράφει ο προφίλ του κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ. Κι έτσι μπορεί να φανεί εάν και πόσο μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ο κάθε φορολογούμενος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα