Κομισιόν: Αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη της Ελλάδας

Κομισιόν: Αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη της Ελλάδας
Στιγμιότυπο από τις Βρυξέλλες με φόντο το κτίριο της Κομισιόν EUROKINISSI

Αλλάζουν προς το καλύτερο οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα. Αντέχει ο τουρισμός, ενώ παρατηρείται σταδιακή ανάκαμψη στον κατασκευαστικό κλάδο

Ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2,4% το 2020 προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν στην χειμερινές της προβλέψεις , αναθεωρώντας τις συντηρητικές προβλέψεις του Νοεμβρίου που ήθελαν ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ για τον προηγούμενο χρόνο και 2,3% του ΑΕΠ για φέτος.

Στο σημείωμα της για την χώρα μας η Επιτροπή αναθεωρεί και την εκτίμηση για επιβράδυνση του των εξαγωγών σε υπηρεσίες λόγω της μικρότερης ανάπτυξης του τουρισμού. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι ο τουρισμός συνέχισε και τον προηγούμενο χρόνο να αναπτύσσεται δυναμικά.

Η αύξηση του ΑΕΠ στο 2,2% του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους οφείλεται εκτός από τις εξαγωγές και στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης. Ετσι τονίζεται ότι η ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του 2019 έφτασε το 2,3% του ΑΕΠ ανεβάζοντας το μέσο ρυθμό ανάπτυξης για το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου στο 2,2% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα είναι και ο μέσος ετήσιος αύξησης του ΑΕΠ για το σύνολο του προηγούμενου χρόνου παρότι οι αυξήσεις σε ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις ήταν περιορισμένες .

 Τονίζεται πάντως ότι σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάπτυξης έπαιξε και η σταδιακή ανάκαμψη που καταγράφεται στον κατασκευαστικό κλάδο παρότι που η θετική επίδραση στο ΑΕΠ προέρχεται κυρίως από τον τομέα των υπηρεσιών.

 Ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ το 2020

Οριακή είναι η αναθεώρηση της πρόβλεψης της Επιτροπής και για το ρυθμό ανάπτυξης του τρέχοντος έτους που πλέον φτάνει το 2,4% του ΑΕΠ από 2,3% του ΑΕΠ που προέβλεπε στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις και 2% του ΑΕΠ για το 2021.

Παρότι μακριά από την πρόβλεψη του υπουργείου οικονομικών για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, η έκθεση της επιτροπής παραδέχεται την ραγδαία άνοδο της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα προ της κρίσης επίπεδα και ότι το διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά αυξάνεται και ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις δείχνουν να ανακάμπτουν

Η ανεργία συνέχισε την πρωτική της πορεία φτάνοντας το 16,5% στο τέλος Οκτωβρίου του 2019 από 18,5% ένα χρόνο νωρίτερα παραμένοντας όμως η ψηλότερη εντός της ΕΕ . Η αύξηση της απασχόλησης κατά 2% το 2019 αναμένεται σύμφωνα με τη επιτροπή να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια

Τέλος ο πληθωρισμός μετά μια μικρή κάμψη στο 0,5% το 2019 αναμένεται να αρχίσει να ανεβαίνει ελαφρά φτάνοντας στο 0,7% το 2020 και το 0,9% το 2021 . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ήπια άνοδος των τιμών αντανακλά κυρίως τις χαμηλές τιμές των καυσίμων αν και τονίζει ότι η φετινή αύξηση θα είναι αποτέλεσμα της αύξηση και του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού.

Τζεντιλόνι: Μεχρι τον Ιούνιο η απόφαση για ANFA

Την πεποίθηση του ότι θα έχουμε θετική απόφαση για την χρήση των κερδών από ομόλογα για δημόσιες επενδύσεις επανέλαβε ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι λίγη ώρα νωρίτερα, παρουσιάζοντας τις χειμερινές προβλέψεις της Commission.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι σε αυτή την φάση, όπως διαπίστωσε από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που άφησε η οικονομική κ κρίση.

“Η προσπάθεια αυτή θα οδηγήσει σε μια θετική έκθεση για την 5η αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε τον Ιούνιο σε μια θετική απόφαση για την αλλαγή της χρήσης των κεφαλαίων που διακιούται να πάρει η χώρα από ANFA και SNP’s” είπε ο Ιταλός Επίτροπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα