Καμπανάκι για λουκέτα μικρομεσαίων εν όψει “αποσωλήνωσης” της οικονομίας

Καμπανάκι για λουκέτα μικρομεσαίων εν όψει “αποσωλήνωσης” της οικονομίας
Κλειστό κατάστημα στην Αθήνα eurokinissi

Η ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης και η «αποσωλήνωση» της οικονομίας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα πρέπει να ανακτήσουν το χαμένο τζίρο και να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών.

Πιο συγκεκριμένα το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε χτες, έθεσε το ζήτημα του πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι ΜμΕ την επόμενη μέρα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση θα πρέπει σταδιακά οι επιχειρήσεις να βρουν το βηματισμό εκείνο που θα τους επιτρέψει να διασφαλίσουν έσοδα καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, λόγω των μέτρων στήριξης, πολλές επιχειρήσεις έχουν «μπει στην κατάψυξη» και όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. «Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα δούμε αλλαγές» ανέφερε προδικάζοντας δυσμενείς εξελίξεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις..

Την ίδα ώρα νέα έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την OPINION POLL στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» καταδεικνύει ότι το75% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέστη ζημιές από την πανδημία και το 66% να δηλώνουν ότι δεν ικανοποιήθηκε από τα μέτρα στήριξης.

Η έρευνα δείχνει ότι μόλις το 24% δηλώνει ότι οι ζημιές ήταν μικρές ή και μηδαμινές. Το 31% θεωρεί ότι βοήθησαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα από την Κυβέρνηση, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία της τάξης του 66% θεωρεί ότι δεν βοήθησαν ικανοποιητικά.

Ωστόσο αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 68% αισθάνονται αισιόδοξοι για την πορεία της δικής τους επιχείρησης, ενώ το 31% αισθάνεται λίγο ( 23%) ή και καθόλου ( 8%) αισιόδοξο. Αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων το 7% δηλώνει ότι έχει ανοικτό στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που δεν ικανοποιεί ενώ το17% έχει ανοιχτές σημαντικές οφειλές σε Εφορία, Τράπεζες, ΙΚΑ και αλλού που δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Απειλή για του ΜμΕ ο νέος Πτωχευτικός

Με βάση την έρευνα α το 53% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση –ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας- όλο και περισσότερους, με το 22% να έχει διαφορετική άποψη, ενώ 25% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει. Το 45% θεωρεί ότι η αφαίρεση του ακινήτου, η μίσθωση για 12 χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά την 12ετία χωρίς να αφαιρούνται τα μισθώματα που καταβλήθηκαν , δεν είναι μια καλή ρύθμιση. Αντίθετα , θετική άποψη για αυτή την ρύθμιση έχει το 30% με το 25% να μην απαντά, να μην γνωρίζει.

H έρευνα υλοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 επιχειρηματιών – επαγγελματιών μελών του Ε.Ε.Α και βασικά πεδία διερεύνησης ήταν οι απόψεις για τον νέο Νόμο για τα Εργασιακά και τον Πτωχευτικό Κώδικα αλλά και η κατάσταση των Επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα