Κλειδί το Ε9 για τις αποζημιώσεις – Πότε γίνονται οι πρώτες καταβολές

Κλειδί το Ε9 για τις αποζημιώσεις – Πότε γίνονται οι πρώτες καταβολές
Φωτιά στην Εύβοια ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Με βάση τις δηλώσεις Ε9, δηλαδή τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις μετά και τις σχετικές δηλώσεις των πληγέντων. Μόλις τελειώσει η διαδικασία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε εάν δεν υπάρχει δήλωση ή το ποσό της αποζημίωσης βγαίνει μικρότερο, θα υπάρχει από αχρεωστήτως καταβληθέντα για αυτούς τους πολίτες.

Έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των ενισχύσεων για τους πολίτες στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε το πρωί της Παρασκευής στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Προβλέπονταν η στεγαστική συνδρομή, η οικοσκευή και η ενίσχυση στις επιχειρήσεις που δίνονταν από το υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη ενότητα ενοποιήθηκε η στεγαστική συνδρομή με την οικοσκευή κι όλα αυτά θα γίνουν αυτοματοποιημένα μέσα από μία πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στις 18 Αυγούστου, έτσι ώστε να υπάρξει γρήγορη εκταμίευση των πρώτων ποσών. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα οι πολίτες που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους θα έχουν πρώτη βοήθεια και θα τρέχει παράλληλα η αξιολόγηση του προβλήματος από το υπουργείο Υποδομών στο σπίτι τους, ώστε να υπάρξει πλήρης κρατική αρωγή», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στις επιχειρήσεις θα συστηθούν επιτροπές. Η πολιτεία από την ίδια πλατφόρμα θα δώσει αρωγή σε αυτές τις επιχειρήσεις μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η ίδια» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, όπως τόνισε θα υπάρξουν αναστολές σε φορολογικές, δανειακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, προβλέψεις για τους ανέργους, τη μη καταβολή του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, καθώς και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

«Πάμε με τις δηλώσεις Ε9, επομένως τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία θα αποζημιωθούν ανάλογα με τις ζημιές που έχουν. Εάν τυχόν περιμέναμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής, θα αργούσαμε κάποιες εβδομάδες να γίνει η εκταμίευση πόρων. Επιλέξαμε την υπεύθυνη δήλωση από τον πολίτη σε τρεις κατηγορίες μεγέθους της ζημιάς. Μόλις τελειώσει η διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε εάν δεν υπάρχει δήλωση ή το ποσό της αποζημίωσης βγαίνει μικρότερο, θα υπάρχει από αχρεωστήτως καταβληθέντα για αυτούς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ ταχύτητα και ασφάλειας. Η πολιτεία πρέπει να σεβαστεί τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτό που θα προκύψει μεταγενέστερα είναι το 80% κρατική αρωγή και 20% δάνειο μεγίστου ελληνικού δημοσίου στο τέλος της διαδικασίας της κρατικής αρωγής και μέχρι 70% αποζημίωση στις επιχειρήσεις, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Εκτιμώ ότι η πρώτη αρωγή θα καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει. Μπορεί να προκύψουν μελλοντικά περιπτώσεις που δεν καλύπτονται ή θα πρέπει αν δείξουμε ιδιαίτερη πρόνοια. Θα δούμε εάν μας έχει διαφύγει κάτι, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και κατέληξε:

«Δημοσιονομικά κάνουμε ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που αυξάνει τις δαπάνες κατά 500 εκατ. Ουσιαστικά, το έλλειμα της χώρας φέτος θα είναι αυξημένο σε ότι αφορά αυτή τη παρέμβαση. Αυτό γίνεται εφικτό γιατί έχουμε κρατήσει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και παράλληλα αξιοποιώντας τη δημοσιονομική ευελιξία που έχουμε για τα έτη 2021 και 2022».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα