Κοινωνικό μέρισμα: Σπαζοκεφαλιά το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος
Κόσμος στην πλατεία Συντάγματος AP

Κοινωνικό μέρισμα για περίπου 200.000 νοικοκυριά προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός αναφέροντας και τρεις στοχευμένες κατηγορίες πολιτών οι οποίες όμως αριθμητικά ξεπερνούν τις 600.000.

"Αυστηρά στοχευμένες" αποκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο της ΝΔ τις κοινωνικές ομάδες που θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα το τέλος του 2019, χωρίς να αναφέρει όμως το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ως δικαιούχους τους πολύτεκνους, όσους έχουν στην οικογένεια άτομα με αναπηρίες, και τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια ανέργους.

ADVERTISING

Εδώ αρχίζει το πρόβλημα.

 Οι πολύτεκνοι με 4 ή και περισσότερα παιδιά αριθμούν 160.000 οικογένειες και ο μόνος τρόπος να αποκλείσεις κάποιους είναι να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι μακροχρόνια άνεργοι με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού του δευτέρου τριμήνου του 2019, φτάνουν τους 570.000 από τους οποίους πάνω από 400.000 έχουν να εργαστούν από 24 μήνες έως και περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Ο χαρακτηρισμός του "πιο αδύναμου", που δεν διευκρινίστηκε από τον Πρωθυπουργό, μπορεί να σχετίζεται είτε με το χρόνο της ανεργίας, είτε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα νοικοκυριά που έχουν ένα (ή τουλάχιστον ένα) άτομο με αναπηρίες φτάνουν το 24,7%, σύμφωνα με ειδική έρευνα που είχε κάνει η ΕΛΣΤΑΤ το 2016. Αυτά που έχουν άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% ή και παραπάνω φτάνουν το 5,2% των συνολικά 4,1 εκ. νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 200.000 νοικοκυριά τα οποία διαχέονται και στις δύο προηγούμενες κατηγορίες.

Εκτός από την «αριθμητική» των δικαιούχων, η οποία εκ πρώτης όψης είναι αρκετά δύσκολη, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το ποσό που θα διανεμηθεί. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις που θέλουν να διανέμεται ένα ποσό της τάξης των 250 - 300 εκ ευρώ θα πρέπει να δοθεί ένα ποσό που "θα φανεί" στους οικογενειακούς προγραμματισμούς.

Σε αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε το πρόσφατο προηγούμενο της "13ης σύνταξης" που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη, η οποία κατέληγε στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως επίδομα της τάξης των 150 ευρώ (λόγω κρατήσεων) ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Σε αυτήν φάση, τα υπουργεία που καλούνται να λύσουν την δύσκολη εξίσωση είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Το ΥΠΟΙΚ περιμένει και σήμερα να έχει ενημέρωση από τις τράπεζες για τις εισπράξεις από φόρο το εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ για να οριστικοποιήσει το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί ως μέρισμα για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 500 εκ. ευρώ με τα οποία θα πληρωθούν μέρος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ των ΕΛΤΑ, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, και θα διατηρηθεί και ένα ποσό ως μαξιλάρι για μελλοντικές αναθεωρήσεις.

Το υπουργείο εργασίας θα βάλει τους εισοδηματικούς και περιουσιακούς κόφτες ώστε να περικοπούν περίπου οι δύο στους τρεις δικαιούχους και τελικά να φτάσουν τα χρήματα για όλους.

Επίσης, θα πρέπει να ξαναστήσει με τα νέα κριτήρια την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις των δικαιούχων τις επόμενες μέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κοινωνικό Μέρισμα, Επιδόματα
SHARE:

24Media Network