Η κόντρα για το κορονομόλογο και ο φόβος για νέα μνημόνια

Η κόντρα για το κορονομόλογο και ο φόβος για νέα μνημόνια
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο AP

Η επιστολή του Έλληνα και των άλλων επτά Ευρωπαίων ηγετών υπέρ του κορονομολόγου μεταφέρεται στην τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής.

Η απόφαση του Eurogroup να προωθήσει ως νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μια “καλή” Προληπτική Πιστωτική γραμμή από ένα περιορισμένο απόθεμα 410 δισ. ευρώ που έχει ο Μηχανισμός είναι φανερό ότι ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού και σίγουρα δεν ικανοποίησε. 

Παρόλα αυτά στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο ζητώντας την προοπτική τα κράτη μέλη να μπορούν να πάρουν δάνεια που φτάνουν ως το 2% του ΑΕΠ τους, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Μιλάει για μια στάνταρ αιρεσιμότητα με την οποία θα επιφορτιστούν τα κράτη μέλη που θα ευεργετηθούν. Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρει ότι τα κράτη μέλη πρέπει αρχικά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και στη συνέχεια να στοχεύσουν στο να επαναφέρουν τις οικονομίες τους στα όρια που καθορίζονται από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

Κάτι τέτοιο δηλαδή σημαίνει μια δανειοδότηση με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους – και είναι – ένα μνημόνιο που μπορεί να διαρκέσει 2 αντί για τρία χρόνια. 

Το ενδεχόμενο μάλιστα να μπούν σε ένα τέτοιο μνημόνιο η Ιταλία και η Ισπανία θα σήμαινε ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 5,4% του ΑΕΠ που υπολογίζεται σήμερα, αφού η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα υποχρεωθούν σε περιοριστικές πολιτικές, ενώ οι οικονομίες τους θα είναι διαλυμένες. 

Το ενδεχόμενο αυτό είδαν και οι 8 ηγέτες και ζητούν ένα χρηματοδοτικό όπλο με απεριόριστα «πυρομαχικά», όπως θα ήταν ένα ευρωομόλογο ή κορονομόλογο, ώστε η Ευρωζώνη να μπορεί να αντιδράσει ακόμη και στο ενδεχόμενο παράτασης της κρίσης .

Μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα

Η Ελλάδα παρά τις καλές επιδόσεις που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια είναι μια οικονομία που βγαίνει ακόμη από μια 10ετή κρίση με πάρα πολύ υψηλό χρέος και άρα εξαιρετικά ευάλωτη σε κρίσεις. 

Με αυτό το δεδομένο και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας τάσσονται ανεπιφύλακτα υπερ του κορονομολόγου που παρέχει ανεξάντλητη χρηματοδότηση. Τούτο διότι η ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή του ΕΜΣ μπορεί να μην φτάσει και να περάσουμε ξανά σε καταστάσεις που ζούσαμε ως το Αύγουστο του 2018 .

Το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες των χωρών του Βορρά την άποψή τους σήμερα είναι μάλλον απίθανο καθώς κανείς από την Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία δεν θέλει να ακούσει για αμοιβαιοποίηση του χρεόυς εντός της Ευρωζώνης. Ωστόσο θα έχει καταγραφεί η θέση των 8 κρατών μελών.  Ανάλογα με τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης που έχει φέρει η επιδημία του κορονοϊού το θέμα θα επανέλθει .

Το μόνο ζητούμενο είναι να επανέλθει και να αποφασιστεί η εφαρμογή του όταν ακόμη τα πράγματα θα είναι διαχειρίσιμα και όχι αφότου η Ευρώπη θα έχει μπεί σε μια νέα μακροχόνια ύφεση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα