Κρατική επιδότηση και των στεγαστικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση

Κρατική επιδότηση και των στεγαστικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση
Αθήνα, ακίνητα Eurokinissi

Μετά το νέο όχι που εισέπραξε η ελληνική κυβέρνηση για την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, θα ζητήσει σήμερα από τους Θεσμούς την κρατική επιδότηση στεγαστικών δανείων.

Σε σκληρό «μπρα ντε φερ» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς αναφορικά με την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Μετά το νέο ισχυρό όχι που εισέπραξε χθες το απόγευμα η ελληνική πλευρά από τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 1η Μαΐου, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα ζητήσει σήμερα από τους επικεφαλείς των Θεσμών να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση πλαισίου που θα αφορά στην κρατική επιδότηση και των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr στην χθεσινή συνάντηση που έγινε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι Θεσμοί επέμειναν στην αρνητική στάση τους για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 1η Μαΐου. Στην προσπάθεια της η ελληνική κυβέρνηση να αντισταθμίσει τις απώλειες από την στάση αυτή θα ζητήσει σήμερα από τους επικεφαλείς των Θεσμών να θέσει σε ισχύ ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά στην επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα κονδύλια των επιδοτήσεων θα είναι αντίστοιχα της λογικής του προγράμματος που ήδη τρέχει για την κρατική επιδότηση των τόκων υφιστάμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες.

Οι Θεσμοί επιμένουν στην σκληρή στάση τους απέναντι στην παράταση του ισχύοντος πλαισίου της πρώτης κατοικίας υποστηρίζοντας ότι με τέτοιου είδους πρακτικές πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών ενώ δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μειώσεως των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα επιμένουν στη θέση, σύμφωνα με την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

Προχωράει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο συζητήθηκε άρθρο άρθρο χθες το απόγευμα μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών και η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα σε principal επίπεδο.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει αρκετά τη σύνταξη του νέου πτωχευτικού υπό την επίβλεψη των νομικών του Μεγάρου Μαξίμου, οι τράπεζες έκαναν τις παρατηρήσεις τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης – καθώς πολλές από τις διατάξεις του περνούν από αυτό – έχει ετοιμάσει το σχετικό υλικό και απομένει η συμφωνία επί των κειμένων με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες άξονας του νέου πτωχευτικού κώδικα θα είναι οι ταχύτατες διαδικασίες πτώχευσης τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα χρέη τους, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ορίζει πουθενά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσής της από τον πλειστηριασμό που αφορά στη ρευστοποίηση της περιουσίας, εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης και υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα