Ο πληθωρισμός τραβά την ανηφόρα - Τι λέει η Eurostat για την Ελλάδα

Πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος
Πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος EUROKINISSI/THANASIS KALLIARAS

Ενέργεια και τρόφιμα "βάζουν" φωτιά στον πληθωρισμό με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Σε τροχιά ανόδου συνεχίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Eurostat. Έτσι σε ετήσια βάση το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο στο 5% από 4,9%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8%, ενώ στις 13/1 αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο. Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο «καλάθι» για τον προσδιορισμό του δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός τραβά την ανηφόρα - Τι λέει η Eurostat για την Ελλάδα

Σε σχέση με τις τιμές τροφίμων κι ενέργειας στην EE καταγράφεται με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή μεγάλη άνοδος. Δηλαδή στην ενέργεια ή αύξηση είναι στο 16% και στο 4,4% στα μη τυποποιημένα προϊόντα.

Ο πληθωρισμός τραβά την ανηφόρα - Τι λέει η Eurostat για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε επίσης ελαφρά στο 2,7% από 2,6% τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΛΣΤΑΤ, Πληθωρισμός, Ηλεκτρική Ενέργεια, Αγορά
SHARE:

24Media Network