Ο πληθωρισμός τραβά την ανηφόρα – Τι λέει η Eurostat για την Ελλάδα

Ο πληθωρισμός τραβά την ανηφόρα – Τι λέει η Eurostat για την Ελλάδα
Πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος EUROKINISSI/Thanasis Kalliaras

Ενέργεια και τρόφιμα "βάζουν" φωτιά στον πληθωρισμό με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Σε τροχιά ανόδου συνεχίζει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Eurostat. Έτσι σε ετήσια βάση το 4,4% από 4% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή άνοδο στο 5% από 4,9%.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανερχόταν στο 4,8%, ενώ στις 13/1 αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο. Η διαφορά με τα στοιχεία της Eurostat οφείλεται στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί για τις σταθμίσεις τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ η Eurostat χρησιμοποιεί τον εναρμονισμένο δείκτη, δηλαδή τον ίδιο «καλάθι» για τον προσδιορισμό του δείκτη για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με τις τιμές τροφίμων κι ενέργειας στην EE καταγράφεται με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή μεγάλη άνοδος. Δηλαδή στην ενέργεια ή αύξηση είναι στο 16% και στο 4,4% στα μη τυποποιημένα προϊόντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε επίσης ελαφρά στο 2,7% από 2,6% τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα