Ρεύμα και Φυσικό Αέριο: Τι θα πληρώσουμε τον Νοέμβριο – Οι τιμές των παρόχων

Ρεύμα και Φυσικό Αέριο: Τι θα πληρώσουμε τον Νοέμβριο – Οι τιμές των παρόχων
Ηλεκτρικό ρεύμα iStock

Οι τιμές που έδωσαν οι πάροχοι για το Νοέμβριο είναι σημαντικά μειωμένες κι έτσι δε θα απαιτηθούν μεγάλα ποσά επιδοτήσεων για να “απορροφήσουν” τα ίδια ποσοστά αυξήσεων των τιμών σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντική ώθηση στην προσπάθεια για διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά και για δημιουργία επαρκούς χώρου για την προώθηση μέτρων, όπως η επιδότηση του ντίζελ κίνησης, δίνει η εξέλιξη των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Καθοριστικό, βέβαια, είναι και το ότι τα έσοδα από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού είναι σημαντικά για το κρατικό ταμείο.

Ετσι, τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκε οπισθοχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο TTF στα επίπεδα πέριξ ακόμη και των 112 ευρώ/MWh έναντι του ιστορικού υψηλού κοντά στα 350 ευρώ/MWh στα τέλη Αυγούστου). Βέβαια οι τιμές ανέκαμψαν, χθες, στο επίπεδο των 127 ευρώ/MWh αλλά δεν παύει να έχουν αποκλιμακωθεί μέσα στο μήνα κατά 33% περίπου.

Ανάλογα και στο ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά καταγράφει μείωση, κι έτσι κάτω από το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ/MWh διαμορφώνεται σήμερα και πάλι η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Οι ΑΠΕ

Συγκεκριμένα στα 191,04 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 21/10/2022, με την τιμή να υποχωρεί κατά 24%. Να σημειωθεί ότι η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 295 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 111,01 ευρώ/MWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 9%, το φυσικό αέριο 21,3% τα υδροηλεκτρικά 3,1% οι εισαγωγές 16,6% και οι ανανεώσιμες 44,2%.

Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει ο καιρός με τους ισχυρούς ανέμους που αυξάνουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση όσα αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Ηλιακης Ενέργειαας) χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών και γενικά των Α.Π.Ε. Ένα τέτοιο, όπως τονίζει, ισορροπημένο μείγμα εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας με καλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης ενέργειας Α.Π.Ε. λόγω μειωμένων απορρίψεων.

Οι τιμές

Σημειώνεται, πάντως, ότι από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διαμορφώνεται στις 260,28 ευρώ/MWh, πολύ πιο κάτω σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου (416,53 ευρώ/MWh). Βέβαια λόγω και του καλού καιρού των υψηλών θερμοκρασιών καταγράφεται και χαμηλή ζήτησης για ρεύμα.

Πάντως οι τιμές που έδωσαν οι πάροχοι είναι σημαντικά μειωμένες κι έτσι δε θα απαιτηθούν μεγάλα ποσά επιδοτήσεων για να “απορροφήσουν” τα ίδια ποσοστά αυξήσεων των τιμών σε σχέση με πέρυσι (στο 90% για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες), στόχος που είναι πάγιος με βάση τις πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο η ΔΕΗ έδωσε τιμή 0,397 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,595 ευρώ) για έως 500 κιλοβατώρες και 0,409 (από 0,607 ευρώ) για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Στο νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος είναι 0,356 ευρώ (από 0,554 ευρώ). Το πάγιο παραμένει 3,5 ευρώ

H Protergia ανακοίνωσε τιμή 0,395 η μεγαβατώρα με το πάγιο να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ. Η Elpedison ανάλογα με το πρόγραμμα ανακοίνωσε τιμές ρεύματος από 0,38 ευρώ έως 0,4134 ευρώ

Χαμηλότερη κατά 35% σε σχέση με το τιμολόγιο του Οκτωβρίου είναι η χρέωση για τον Νοέμβριο που ανακοίνωσε η Ελίν. Συγκεκριμένα η τιμή του ρεύματος για τον επόμενο μήνα είναι 39,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (έναντι 59,9 τον Οκτώβριο), ενώ το πάγιο είναι 4,9 ευρώ.

Η ΝRG έδωσε τιμή στα 0,375 ευρώ/kWh (από 0,574 τον Οκτώβριο). H Ζενίθ στα 0,385 ευρώ/kWh (από 589 τον Οκτώβριο)

To Φυσικό Αέριο Αττικής στα 0,35 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας – 0, 375 ευρώ/kWh χωρίς την έκπτωση (από 0, 574 και 0, 594 αντίστοιχα τον Οκτώβριο).

Η Watt and Volt στα 0,406 ευρώ/kWh (από 0,589 τον Οκτώβριο). Η Volterra στα 0.428 ευρώ/kWh (από 0,685 τον Οκτώβριο)

Τέλος, η WE Energy (Eunice) στα ),450 ευρώ/kWh (από 0,690 τον Οκτώβριο).

Ντίζελ κίνησης

Με αυτήν την εικόνα διασφαλίζεται σημαντική οικονομία στη διάθεση πόρων που συνδυαστικά με την καλή πορεία των εσόδων μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για ενισχύσεις στο πεδίο του ντίζελ κίνησης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Πάντως, όπως φαίνεται, ante portas είναι η επαναφορά της επιδότησης στην πηγή για το πετρέλαιο κίνησης, που αποσύρθηκε τον περασμένο μήνα. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι σε μέσα επίπεδα πανελλαδικά η μέση τιμή στο diesel έχει ανέβει στα 2,145 ευρώ το λίτρο, ενώ η βενζίνη βρίσκεται στα 2,035 ευρώ κάτι που οδηγεί σε πιέσεις στα κοστολόγια όλης της αλυσίδας παραγωγής.

Σημειώνεται ότι εντός των επομένων ημερών κι ανάλογα με την πορεία των τιμών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το ντίζελ κίνησης με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου,. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο του ακριβού ντίζελ κίνησης παρατηρείται στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, μόνον η Μάλτα εμφανίζει χαμηλότερες τιμές στη βενζίνη σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα