Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε τουρισμό, πολιτισμό, εστίαση και μεταφορές και τον Ιούλιο

Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε τουρισμό, πολιτισμό, εστίαση και μεταφορές και τον Ιούλιο
Ο Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Πολιτισμός, τουρισμός, μεταφορές και εστίαση είναι κλάδοι οι οποίοι θα στηριχτούν και τον Ιούλιο, γνωστοποίησε είπε ο υπουργός Οικονομικών. Τι είπε για τις μειώσεις φόρων.

Την άμεση στήριξη με κλαδικές πολιτικές των εργαζομένων σε τουρισμό, πολιτισμό, μεταφορές και εστίαση έως και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό “ΘΕΜΑ 104,6”.

Όπως είπε μετά την οριζόντια στήριξη σε όλους τους εργαζόμενους για τον Μαρτιο και το Απρίλιο και θα επαναληφθεί και τον Μάιο, υπάρχουν και κλάδοι οποίοι είχαν μεγαλύτερες ζημιές από την κρίση.

Πολιτισμός, τουρισμός, μεταφορές και εστίαση είναι κλάδοι οι οποίοι θα στηριχτούν με κλαδικές πολιτικές και τον Ιούλιο και αν χρειαστεί και τον Αύγουστο, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, αφού όπως είπε υπάρχουν ιδιαιτερότητες.

Τόνισε μάλιστα ότι για την χρηματοδότηση αυτής της στήριξης προσδοκούν και στην κοινοτική συνδρομή σημειώνοντας ότι «βάζουμε στο οπλοστάσιο το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση της απασχόλησης – ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε 1,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο και μετά – και αυτό θα είναι παράλληλο με το πρόγραμμα της αναστολής».

Μειώσεις φόρων

 Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποχωρήσει από την πολιτική της μείωσης φόρων. Χαρακτήρισε την υγειονομική κρίση μια παρένθεση η οποία μόλις κλείσει, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες θα εξεταστούν στοχευμένες μειώσεις φόρων. Όπως είπε στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις αλλά και κάποιες στοχευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ αλλά όλα θα εξεταστούν στο κατάλληλο χρόνο.

 Προς το παρόν είπε ότι και τον Απρίλιο τα έσοδα είχαν μείωση κάτι λιγότερο από 30% αλλά όχι και κατάρρευση σε ένα μήνα στο οποίων όλη η οικονομία βρίσκονταν σε καραντίνα

 Την παράταση της αναστολής των δημοσιονομικών στόχων και για το 2021 άφησε ανοιχτό ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ότι και τον Απρίλιο είχαμε μείωση αλλά όχι κατάρρευση για τα έσοδα .

 Οι εαρινές προβλέψεις

Σχετικά με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν o υπουργός οικονομικών ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ψυχρολουσία. Απέδωσε τις διαφορές στις εκτιμήσεις στο ότι η ΕΕ δεν υπολογίζει το θετικό αντίκτυπο από τις εγγυοδοσίες ύψους 7 δισ. ευρώ αλλά από την εκτίμηση ότι το lockdown στην Ελλάδα θα διαρκέσει περισσότερο. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε μαζί τους» τόνισε ο υπουργός.

Επεσήμανε πάντως ότι η εξαιρετικά μεγάλη ύφεση που υπολογίζεται για όλη την ΕΕ είναι πιθανό να παρατείνει την αναβολή των δημοσιονομικών στόχων και για το 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια, αρκεί βέβαια οι δαπάνες από τις οποίες δημιουργούνται οι αποκλίσεις να κατευθύνονται σε ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης. Τόνισε πάντως ότι θα συνεχίσει η προσπάθεια για την μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τόνισε οτι στο επόμενο διάστημα το κρίσιμο θα είναι η ενεργοποίηση του πακέτου των 540 δισ. ευρώ αλλά και υλοποίηση της ελαστικής διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων η οποία δεν έχει ακόμη γίνει πράξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα